Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-08 11:23:12 +0200 Πώς φτιάχνουμε νόστιμες σούπες;

Πώς φτιάχνουμε νόστιμες σούπες;

Πώς φτιάχνουμε νόστιμες σούπες; 470 900
Η σούπα είναι βασικό πιάτο στο μενού των μωρών. Ας ετοιμάσουμε την καλύτερη!

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, γευστική, δυναμωτική, η σούπα ξετρελαίνει τα πιτσιρίκια. Αρκεί να προσέξουμε τις λεπτομέρειες που θα κάνουν το παιδικό γεύμα... gourmet! Επιλέγουμε με προσοχή τις πρώτες ύλες και πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά. 

-Επιλέγουμε την πρώτη ύλη: κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, αν το μωρό μας είναι πάνω από 12 μηνών. Μια-δυο φορές την εβδομάδα μπορούμε να δίνουμε σκέτη χορτόσουπα.

-Για την κρεατόσουπα, η επιλογή του κατάλληλου κρέατος είναι σημαντική. Δεν πρέπει να περιέχει ίνες, λίπη, πέτσες και νεύρα. Το φιλέτο, το κιλότο και η ελιά είναι καλά κομμάτια από το μοσχάρι. 

-Για τη σούπα με ψαρι (μόνο για μωρά μεγαλύτερα από 12 μηνών), προσέχουμε πολύ το καθάρισμά του και προτιμάμε το άσπρο ψάρι, που αποτελεί πολύ υγιεινή τροφή. 

-Στην κοτόσουπα χρησιμοποιούμε φιλέτο κοτόπουλο, κατά προτίμηση βιολογικό.

-Όταν φτιάχνουμε χορτόσουπα, δεν παραλείπουμε την πατάτα, την κύρια βάση της χορτόσουπας. 

-Επιλέγουμε λαχανικά: πατάτα, καρότο, κολοκύθι είναι τα πρώτα τρία που θα εισάγουμε στο διαιτολόγιο του μωρού. Στη συνέχεια μπορούμε να του δώσουμε οποιοδήποτε λαχανικό (σπανάκι, σέλινο, μπρόκολο) αλλά σε μικρή ποσότητα και ποτέ δυο νέες γεύσεις μαζί, για να μπορούμε να ελέγξουμε τι το πειράζει (αν το πειράξει).

-Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά (με τρεχούμενο νερό και ξύδι) και τα μαγειρεύουμε με τη φλούδα τους, εφόσον είναι δυνατόν, για να έχουν περισσότερες βιταμίνες. 

-Αν θέλουμε να βάλουμε ντομάτα στην σούπα, την αποφλοιώνουμε την πολτοποιούμε, αφαιρούμε τους σπόρους και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. 

-Βράζουμε το κρέας ψιλοκομμένο και τα υπόλοιπα υλικά στον ατμό σε καλαθάκι μέσα σε κατσαρόλα ή σε ειδικό σκεύος (ατμομάγειρα) και κλείνουμε το καπάκι για να μη χάνουν τα  θρεπτικά συστατικά τους. Για 20-30 λεπτά.

-Για καλύτερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε και μια κουταλιά λεπτά ζυμαρικά όπως αστεράκι ή ρυζάκι.

-Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μας στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.

-Μπορούμε να παρασκευάσουμε τα γεύματα δύο ημερών μαζί, έτσι ώστε να μαγειρεύουμε για το μωρό μέρα παρά μέρα. Αποθηκεύουμε το ένα γεύμα σε βάζο με καπάκι στο ψυγείο και το ζεσταίνουμε λίγο πριν το σερβίρουμε.

-Τα βαζάκια με έτοιμη τροφή ίσως να μην είναι η πρώτη μας επιλογή για τη διατροφή του μωρού αλλά μπορούν να μας ‘σώσουν’ σε διακοπές, ταξίδια και μετακινήσεις. 

-Στα ταξίδια είναι προτιμότερο να δώσουμε έτοιμες τροφές γιατί οι σπιτικές αλλοιώνονται πολύ πιο εύκολα από τη ζέστη.

-Είναι καλύτερα να μην δίνουμε στο μωρό λαχανικά και φρούτα στα οποία έχει ένας από εμάς τους γονείς του αλλεργία. Είναι πιθανό να έχει και το μωρό.

 

Προσοχή!


Κάθε νέα τροφή επιφέρει αλλαγές στον βρεφικό οργανισμό. Μπορεί να παρουσιάσει διάρροια, αδιαθεσία ή δερματικά εξανθήματα για αυτό πρέπει να παρακολουθούμε με προσοχή τις αντιδράσεις του μωρού, κάθε φορά που του δίνουμε μια νέα τροφή, ένα νέο συστατικό. Τα έντονα συμπτώματα συνήθως σημαίνουν ότι το μωρό δεν ανέχεται ακόμη τη νέα τροφή και καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο. Μαζί του εξάλλου συζητάμε τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού μας και αυτός είναι που θα κρίνει αν το παιδί υποσιτίζεται ή υπερσιτίζεται και αν λαμβάνει τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του θρεπτικά συστατικά.

 

 

Σχόλια

Neutral avatar
  • 20160111 110502
    vassilikitse 18 Φεβρουαρίου, 2016 01:02 μ.μ.

    πλέον όλοι οι παιδίατροι ή τουλάχιστον οι ενημερωμένοι εισάγουν το ψάρι από τον 9ο ή 10ο μήνα..το παιδί επίσης πρέπει να τρώει λίπος γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου...τα προτείνει κ ο ΠΟΥ

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας