Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-17 16:53:21 +0300 Πώς ξέρω οτι το παιδί μου ψηλώνει κανονικά; Πώς ξέρω οτι το παιδί μου ψηλώνει κανονικά;

Πώς ξέρω οτι το παιδί μου ψηλώνει κανονικά;

Πώς ξέρω οτι το παιδί μου ψηλώνει κανονικά; 470 900
Ένα αγόρι συνεχίζει να ψηλώνει μέχρι τα 20 χρόνια, ενώ στο κορίτσι η ανάπτυξή του σταματά 2 χρόνια μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσης

Είναι γεγονός ότι οι νέες γενιές είναι κατά  πολύ ψηλότερες από τις προηγούμενες.  Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που καθορίζουν το πόσο ψηλά θα γίνουν τα παιδιά μας και κατά πόσο μπορούμε ως γονείς να συμβάλλουμε σε αυτό;
Οι παιδίατροι υποστηρίζουν ότι έως τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι αδύνατο να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα για την ανάπτυξή του. Αυτό συμβαίνει, γιατί η παρέμβαση των αυξητικών ορμονών που καθορίζουν το ύψος ξεκινάει μετά τα 3 του χρόνια. Ωστόσο, η καθορισμένη επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να βεβαιώσει ότι το παιδί μεγαλώνει με φυσιολογικούς ρυθμούς, μετρώντας το ύψος, την περίμετρο του κεφαλιού του και το σωματικό βάρος.
Από τα 3 ως και τα 10 του χρόνια το ύψος του παιδιού πρέπει να ελέγχεται μια φορά το χρόνο.
Μετά τα 11 χρόνια, όπου τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία η ανάπτυξη τους μπορεί να είναι ραγδαία. Τα αγόρια μπορεί να πάρουν μέχρι 25 πόντους μεταξύ 11 και 13 ετών. Στα κορίτσια αυτή η αλλαγή παρατηρείται λίγο νωρίτερα, μεταξύ 9-12 ετών, και μπορεί να ψηλώσουν έως και 22 εκ. στο διάστημα αυτό. Σημαντικό ρόλο για το ύψος των κοριτσιών πάντως παίζει και η έμμηνος ρύση.

Πότε σταματά να ψηλώνει;

Ένα αγόρι συνεχίζει να ψηλώνει μέχρι τα 20 χρόνια, ενώ στο κορίτσι η ανάπτυξή του σταματά 2 χρόνια μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσης. Μία εξέταση με την οποία μπορείτε να ελέγξετε την πορεία της ανάπτυξης αλλά και την ωριμότητα των οστών είναι η ακτινογραφία του καρπού.
Η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του ύψους του παιδιού. Το ύψος των γονιών, μας δίνει να καταλάβουμε την πορεία της ανάπτυξης του παιδιού καθώς ένα παιδί με ψηλούς γονείς έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει ψηλό από ένα άλλα με πιο κοντούς γονείς.
Για όλα τα παιδιά ωστόσο, υπάρχει ένα γενετικά καθορισμένο ύψος. Ένας πρακτικός τρόπος να το υπολογίσετε το πιθανό του ύψος με βάση το δικό σας είναι ο ακόλουθος:
Ύψος Μητέρας + Ύψος Πατέρα / 2 + 6,5 cm (Για τα αγόρια)
Ύψος Μητέρας + Υψος Πατέρα / 2 – 6,5 cm (Για τα κορίτσια)
Παράδειγμα: Μητέρα 1,65 – Πατέρας 1,80 =1,79cm.
1,65 + 1,80 / 2 + 6,5 cm = 1,79

Κλειδί η διατροφή και η άσκηση 

H διατροφή μπορεί να καθορίσει σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού, το οποίο πρέπει να λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Το ασβέστιο είναι πολύτιμο για τα οστά και δεν πρέπει να λείπει από το διατροφή του παιδιού. H κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ευνοεί την ανάπτυξή του, όπως και οι πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, αυγό, όσπρια).
Εξίσου καθοριστικής σημασίας είναι και η άθληση καθώς αυξάνει το μεταβολισμό και τη ροή του αίματος στον οργανισμό, από όπου μεταφέρονται τα θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την επιμήκυνση των οστών του. H σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τα κύτταρα που συμβάλλουν στη διαδικασία επιμήκυνσης των οστών. Το μπάσκετ, το κολύμπι και το τρέξιμο είναι πολύ καλές μορφές άσκησης για το παιδί.
Όμως, υπάρχουν κάποιες αθλητικές δραστηριότητες που, όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά λειτουργούν ανασταλτικά στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Τέτοιες μορφές άσκησης είναι η ενόργανη γυμναστική και τα βάρη. Οι δραστηριότητες αυτές καταπονούν τα σημεία εκείνα των οστών από όπου αρχίζει η επιμήκυνσή τους. Αν το παιδί πρόκειται να ασχοληθεί με κάποιο από τα αθλήματα αυτά, καλό είναι να το κάνει μετά τα 12 του χρόνια.
Πάντως, εάν κατά τη διάρκεια των πρώτων χρονών ανάπτυξης του παιδιού δείτε ότι το παιδί δεν ψηλώνει και δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει καλό είναι να ενημερωθείτε από τον παιδίατρο σας για τα επόμενα βήματα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας