Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-16 16:44:15 +0300 Στην πραγματικότητα όμως η εικόνα δεν αλλάζει. Λίγοι μήνες θα φανούν αρκετοί, ώστε να ξεχαστεί το γεγονός, όπως έχει γίνει και με άλλα αντίστοιχα δραματικά γεγονότα. Πως μπορώ να απαλύνω το “τραύμα” ενός παιδιού;

Πως μπορώ να απαλύνω το “τραύμα” ενός παιδιού;

Πως μπορώ να απαλύνω το “τραύμα” ενός παιδιού; 470 900
Στην πραγματικότητα όμως η εικόνα δεν αλλάζει. Λίγοι μήνες θα φανούν αρκετοί, ώστε να ξεχαστεί το γεγονός, όπως έχει γίνει και με άλλα αντίστοιχα δραματικά γεγονότα.

 

Τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται μία μεγάλη συζήτηση με αφορμή το τραγικό γεγονός της οικογένειας στα Γλυκά Νερά. Έχουν δημιουργηθεί στρατόπεδα, λόγος αντίλογος, θυμός, θλίψη και ρητορική μίσους. Στην πραγματικότητα όμως η εικόνα δεν αλλάζει. Λίγοι μήνες θα φανούν αρκετοί, ώστε να ξεχαστεί το γεγονός, όπως έχει γίνει και με άλλα αντίστοιχα δραματικά γεγονότα. 

 

Και τι θα μείνει όμως όταν όλα αυτά θα έχουν ξεχαστεί; Ένα παιδί που θα έχει τραυματιστεί και ένα περιβάλλον που όσο υποστηρικτικό και να είναι δεν θα έχει τα κατάλληλα μέσα για να το βοηθήσει. Όσο αναλωνόμαστε στις κατηγορίες, στα κλικ και στα στρατόπεδα, κάποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όπως το πως θα βοηθηθεί ένα παιδί που έχει βιώσει ένα τραυματικό γεγονός. 

 

Σύμφωνα με τη σύγχρονη βιβλιογραφία τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στο τραύμα από τους ενήλικες, όμως αν λάβουν την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να ανακάμψουν ταχύτερα από τους ενήλικες. 

 

Ένα τραυματικό γεγονός ή μια φυσική καταστροφή μπορεί να βιώνονται πιο έντονα για τα παιδιά. Είτε έζησαν άμεσα το τραυματικό συμβάν, είτε εκτέθηκαν επανειλημμένα σε τρομακτικές εικόνες, το αίσθημα ότι ήταν αβοήθητα μπορεί να τα συνοδεύει για καιρό. 

 

Τα συμπτώματα έκφρασης του τραύματος διαφέρουν ανάλογα την ηλικία και το εξελικτικό στάδιο του παιδιού και μπορεί να εμφανιστούν  μέσα σε ένα μήνα μετά το τραυματικό γεγονός ή σπανιότερα έπειτα μήνες ή και χρόνια. 

 

Πως μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί να ανακάμψει, έπειτα από ένα τραυματικό συμβάν; 

 

Περιορίστε την έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης 

 

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά μεταφέρουν έντονες και γραφικές εικόνες από γεγονότα που μπορεί να τρομάξουν ή να ταράξουν τα παιδιά που έχουν υποστεί τραύμα. Ταυτόχρονα, ο λόγος που συχνά χρησιμοποιείται δεν βοηθά το παιδί, καθώς είναι εύκολο να του ξυπνήσουν μνήμες ή να το φέρουν αντιμέτωπο με φόβους του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβαρύνουν αρνητικά όλους τους ανθρώπους και συνίσταται η χρήση τους με περιορισμους. 

 

Βοηθήστε το να χτίσει ξανά αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης

 

Το αίσθημα ασφάλεια και εμπιστοσύνης του παιδιού δεν συνδέεται μόνο με το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω από το ίδιο αλλά και με τη σχέση του με τον εαυτό του. Τα παιδιά συχνά αισθάνονται πως ευθύνονται τα ίδια για κάτι που έχουν βιώσει και το πρώτο στοίχημα είναι να νιώσουν ξανά δυνατά και να εμπιστευτούν  τις δυνάμεις και την κρίση τους. Ένα πλαίσιο με συγκεκριμένη ρουτίνα και σαφή όρια είναι ιδανικό. 

 

Ποιοτικός χρόνος μαζί του 

 

Χρόνος παρέα με το παιδί, χωρίς να γίνεται λόγος για το τραυματικό γεγονός μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμος. Σχέσεις ειλικρίνειας, αθλήματα, δραστηριότητες στη φύση, κοινωνικοποίηση με συνομήλικα παιδιά και μέρη στα οποία μπορεί να δοκιμάσει με ασφάλεια τις ικανότητές του μπορούν να το βοηθήσουν σημαντικά. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί μιμείται τη συμπεριφορά των σημαντικών ανθρώπων στη ζωή του. 

Είναι σημαντική η βοήθεια των ειδικών στις περιπτώσεις του παιδικού τραύματος και οι γονείς ή το υποστηρικτικό πλαίσιο του παιδιού συχνά απευθύνονται σε ειδικό ψυχικής υγείας τόσο για τους ίδιους, όσο και για το παιδί. Τέλος η εκπαίδευση είναι πάντα το φως στις ζοφερές αυτές στιγμές.

 

Μιλήστε, ρωτήστε, ενημερωθείτε. 


 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας