Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 13:33:48 +0300 Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα στους άντρες. Πρόωρη εκσπερμάτιση

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Πρόωρη εκσπερμάτιση 470 900
Άρθρο από Ζήσης Παπαθανασίου
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα στους άντρες.
Πιστεύεται ότι απασχολεί σήμερα γύρω στο 30% του ανδρικού πληθυσμού, όλων των κοινωνικών και οικονομικών τάξεων.
Παλαιότερα το πρόβλημα ήταν ενδεχομένως ακόμα συχνότερο, λόγω παντελούς έλλειψης σεξουαλικής ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης. Όσο περισσότερο πάμε πίσω χρονολογικά, τόσο λιγότερες είναι οι αναφορές στην πρόωρη εκσπερμάτιση, ίσως μάλιστα οι άντρες –αλλά και οι σύντροφοί τους- να μην είχαν καν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα ή να μη το θεωρούσαν τόσο σημαντικό, όσο ένα πρόβλημα στύσης.
Πριν από το 1930 τα ιατρικά βιβλία σεξολογίας δεν περιείχαν πληροφορίες για την πρόωρη εκσπερμάτιση, ούτε την κατέτασσαν στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Άλλωστε στο ζωικό βασίλειο, τα ικανότερα αρσενικά είναι αυτά που εκσπερματίζουν γρήγορα!
Η εξάπλωση του φεμινιστικού κινήματος και η διεκδίκηση της σεξουαλικής ικανοποίησης και οργασμού από τη γυναίκα δημιούργησαν τελικά την καινούργια νοσολογική οντότητα, που ονομάζεται πρόωρη εκσπερμάτιση.
Ο πρώτος ορισμός καθόριζε την πρόωρη εκσπερμάτιση σε σχέση με το χρόνο παραμονής του πέους στον κόλπο μέχρι την εκσπερμάτιση, ορίζοντας το χρόνο αυτό σε πέντε ή δέκα λεπτά. Νεότερες απόψεις θεωρούσαν την εκσπερμάτιση πρόωρη αν η σύντροφος δεν προλάβαινε οργασμό τουλάχιστο στις μισές σεξουαλικές επαφές.
Σήμερα ο έλεγχος της εκσπερμάτισης δεν ορίζεται σε σχέση με το χρόνο ενδοκολπικής παραμονής του πέους ή με τον αριθμό παλινδρομικών κινήσεων, αλλά σε σχέση με την ικανότητα του άντρα να εκσπερματίζει όποτε εκείνος το επιθυμεί.
Ο οργασμός στον άντρα είναι φαινόμενο διφασικό.
•    Στην πρώτη φάση, της λεγόμενης «έκκρισης», το σπέρμα συλλέγεται στο βολβό της ουρήθρας και βιώνεται σαν αίσθηση του «αναπόφευκτου» της εκσπερμάτισης.
•    Στη δεύτερη φάση, της λεγόμενης «εκσπερμάτισης», οι αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών εκτινάσσουν το σπέρμα εκτός της ουρήθρας.
Πρόωρη εκσπερμάτιση λοιπόν σημαίνει ότι ο άντρας δεν έχει εκούσιο έλεγχο επί του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης, σχεδόν κάθε φορά που κάνει έρωτα και σε τυχόν μάλιστα επανάληψη της σεξουαλικής επαφής ο έλεγχος αυτός δεν είναι ουσιαστικά καλύτερος.
Για να ισχύει όμως αυτός ο ορισμός και να πρόκειται πράγματι για πρόωρη εκσπερμάτιση, θα πρέπει να μην υπάρχουν οι εξής συνθήκες ή παράγοντες:
1.    Αραιές σεξουαλικές επαφές
2.    Τακτικές επαφές για χρονικό διάστημα λιγότερο του εξαμήνου
3.    Πρώτες σεξουαλικές συναντήσεις με μια καινούργια ερωτική σύντροφο
4.    Προβλήματα στύσης

Η υποκειμενική δυσαρέσκεια του άντρα, της γυναίκας ή και των δύο ερωτικών συντρόφων όσον αφορά τον έλεγχο της εκσπερμάτισης είναι επίσης ένα σημαντικό δεδομένο, που συνήθως επιβεβαιώνει την ύπαρξη προβλήματος πρόωρης εκσπερμάτισης ή και την ένταση του προβλήματος στη συγκεκριμένη σχέση.

Ανοιχτή γραμμή δωρεάν ενημέρωσης Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου: 210 7233102

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας