Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-30 11:48:39 +0300 Προσοχή στις δηλητηριάσεις! Πρώτες Βοήθειες στη δηλητηρίαση του παιδιού

Πρώτες Βοήθειες στη δηλητηρίαση του παιδιού

Πρώτες Βοήθειες στη δηλητηρίαση του παιδιού 470 900
Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δηλητηρίασης του παιδιού

Η δηλητηρίαση του παιδιού από κατάποση τοξικών ουσιών ή φαρμάκων είναι ένα τρομακτικό σενάριο για κάθε γονέα. Επειδή όμως ακόμα κι όταν τηρούμε όλες τους κανόνες ασφάλειας στο σπίτι, τοποθετώντας επικίνδυνες ουσίες σε ντουλάπια, η παιδική περιέργεια μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με μία κρίση δηλητηρίασης. 

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται γνώση και ψυχραιμία! 

Τα στατιστικά στιοχεία
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, κάθε χρόνο περίπου 13.500 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών παθαίνουν δηλητηρίαση, τα αγόρια με μεγαλύτερη συχνότητα από τα κορίτσια και με ποσοστό 56% και 44% αντίστοιχα επί του συνόλου των περιπτώσεων. 

Οι αιτίες
Αιτίες δηλητηρίασης είναι η κατάποση φαρμάκων, απορρυπαντικών, υλικών καθαρισμού οικιακής χρήσεως, καλλυντικών, οινοπνευματωδών ποτών, γεωργικών φαρμάκων (φαινόμενο σύνηθες στις αγροτικές περιοχές) καθώς και το ερπετών. Πολλή προσοχή χρειάζεται με τα τσιγάρα, γιατί η νικοτίνη που περιέχουν απορροφάται από τον οργανισμό και προκαλεί δηλητηρίαση. 

Πρώτες βοήθειες
Σε περίπτωση δηλητηρίασης, πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση με ψυχραιμία και χωρίς πανικό. Προσπαθήστε να διαπιστώσετε τι ήταν αυτό που πήρε το παιδί και σε ποια ποσότητα. Τηλεφωνήστε στον παιδίατρο ή στο Κέντρο Δηλητηριάσεων ή μεταφέρετε το παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Θυμηθείτε να έχετε μαζί το φάρμακο ή ό,τι άλλο προκάλεσε τη δηλητηρίαση για να επισπεύσετε τη διάγνωση και άρα την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα ασφαλές εμετικό σιρόπι που θα σας συστήσει ο γιατρός πρέπει πάντα να υπάρχει στο φαρμακείο του σπιτιού σας. Χρησιμοποιήστε το κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου ή του Κέντρου Δηλητηριάσεων.

Δεν πρέπει να προκαλείται έμετος στο παιδί που έχει πάρει καυστικές ουσίες, όπως χλωρίνη, aqua-forte, νέφτι ή πετρέλαιο, που δεν έχει τις αισθήσεις του, έχει υπνηλία ή σπασμούς.

Σε περίπτωση ανάγκης το τηλέφωνο του Ελληνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων είναι το 210 77.93.777

Το ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ ιδρύθηκε το 1975. Κύριο αντικείμενο της λειτουργίας του είναι η παροχή πληροφοριών και οδηγιών στους γιατρούς, τα νοσοκομεία και το κοινό για δηλητηριάσεις όλων των ηλικιών. Το Κέντρο είναι μοναδικό στη χώρα, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας