Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 10:52:16 +0200 Πολλές χρόνιες παθήσεις δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ή την υγεία του μωρού. Προβλήματα υγείας και εγκυμοσύνη

Προβλήματα υγείας και εγκυμοσύνη

Προβλήματα υγείας και εγκυμοσύνη 470 900
Πολλές χρόνιες παθήσεις δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ή την υγεία του μωρού.

Όσες γυναίκες πάσχουν από κάποια από τις παρακάτω ασθένειες θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα τον γιατρό τους ώστε να συμπεριλάβει κάποιες ειδικές εξετάσεις στα προγεννητικά τεστ αλλά και να παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σε σχέση με την ασθένεια.

Άσθμα 
Το πιο συνηθισμένο αναπνευστικό πρόβλημα. Ελέγχεται με την εισπνοή βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων και στεροειδών, που όμως δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.  Οι έγκυες που υποφέρουν από άσθμα θα πρέπει  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την γύρη, τη σκόνη και τη ρύπανση που προκαλούν δύσπνοια η οποία με τη σειρά της αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής.

Επιληψία 
Σύμφωνα με έρευνες η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει το 50% των επιληπτικών μητέρων ενώ το 40% παρουσιάζει καλυτέρευση και μόνο το 10% παρουσιάζει επιδείνωση. Η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά απαιτείται στενή παρακολούθηση και ιδιαίτερα όταν αρχίσουν οι ωδίνες του τοκετού. Κάθε γυναίκα που πάσχει από επιληψία θα πρέπει να συζητήσει το θέμα με το γιατρό της πριν επιχειρήσει να συλλάβει. (πηγή: Σύλληψη, Εγκυμοσύνη, Τοκετός Δρ Μίριαμ Στόπαρντ εκδόσεις Μίνωας)

Διαβήτης
Παρουσιάζεται όταν η ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας είναι ανεπαρκής για να αντεπεξέλθει στη στάθμη της γλυκόζης στο σώμα. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης έχουν αντιινσουλινική επίδραση ότι αυξάνει τη σοβαρότητα του προϋπάρχοντος διαβήτη και μπορεί να επιφέρει τον διαβήτη της κύησης σε όσες γυναίκες έχουν σχετική προδιάθεση. Γίνονται συχνές εξετάσεις ούρων για σάκχαρο και κετόνες.  Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλα μωρά και σε εμβρυϊκές ανωμαλίες καθώς και σε επιπλοκές στην υγεία της μητέρας. Με αυστηρό έλεγχο κάθε διαβητική μητέρα μπορεί να αποκτήσει ένα γερό μωρό χωρίς επιπλοκές.

Καρδιακό νόσημα
Οι γυναίκες με τέτοια διάγνωση είναι καλύτερα να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα, να αναπαύονται τουλάχιστον δυο ώρες το μεσημέρι και δέκα ώρες τη νύχτα. Κατά τις ωδίνες η πρόσθετη κόπωση της καρδιάς είναι παροδική και είναι γενικά μικρότερη από αυτή που υφίσταται η καρδιά στο τρίτο τρίμηνο. Συνήθως δεν χρειάζεται καισαρική τομή ή πρόωρη έναρξη τοκετού.

Νεφρική ανεπάρκεια
Δεν εμποδίζει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή στις εξετάσεις. Αν η ανάπτυξη του εμβρύου είναι περιορισμένη μπορεί να χρειαστεί να προκληθεί πρόωρος τοκετός.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του έρπητα στο μωρό αν η έγκυος γυναίκα μολυνθεί κατά το τελευταίο τέταρτο της εγκυμοσύνης και αν έχει τα συμπτώματα κατά τον τοκετό.

AIDS
Οι γυναίκες-φορείς του ιού διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο να μεταδώσουν στα μωρά τους τον ιό είτε ενδομητρίως είτε με τον θηλασμό. Η μόλυνση δεν έχει επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη όμως εξαιτίας των προβλημάτων που συνδέονται με το AIDS θα σας δοθεί η δυνατότητα εκλογής ανάμεσα σε μια διακοπή κύησης και στη γέννα ενός μωρού  που μπορεί να μολυνθεί και να πεθάνει πολύ σύντομα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας