Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 12:55:34 +0200 Όλες οι λεπτομέρειες για τις ενδείξεις, την διαδικασία, τα υπέρ και τα κατά της καισαρικής τομής. Πριν και μετά την καισαρική τομή

Πριν και μετά την καισαρική τομή

Πριν και μετά την καισαρική τομή 470 900
Άρθρο από Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας
Η καισαρική δεν είναι εναλλακτική λύση για τον φυσιολογικό τοκετό. Είναι χειρουργική επέμβαση που κρύβει κινδύνους επιπλοκών και εφαρμόζεται μόνο όταν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατο τον φυσιολογικό τοκετό. Ο Σύλλογ...

Πότε έχουμε ένδειξη για καισαρική τομή;
-Αν η μέλλουσα μητέρα πάσχει από διαβήτη, προεκλαμψία ή είναι θετική στον ιό HIV.
-Αν υπάρχει άλλο πρόβλημα υγείας, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, ινομυώματα που εμποδίζουν την έξοδο του εμβρύου από τον κόλπο.
-Αν η μέλλουσα μητέρα έχει στενή πύελο και το έμβρυο είναι μεγάλο
-Αν το έμβρυο βρίσκεται σε ανώμαλη προβολή (το μωρό έρχεται ανάποδα)
-Αν υπάρχουν τρία ή παραπάνω έμβρυα
-Αν υπάρχει προδρομικός πλακούντας ή ο πλακούντας έχει αποκολληθεί πρόωρα

Προγραμματισμένη καισαρική
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να αποφασίσει να προχωρήσει σε καισαρική τομή για να προλάβει έκτακτες καταστάσεις ορίζοντας εκ των προτέρων την ημερομηνία που θα γίνει το χειρουργείο.
Σε αυτή την περίπτωση η καισαρική μπορεί να γίνει με επισκληρίδειο αναισθησία η οποία είναι ασφαλέστερη από την γενική νάρκωση για τη μητέρα και επιπλέον της επιτρέπει να δει το μωρό να γεννιέται και να το κρατήσει στην αγκαλιά της.

Έκτακτη καισαρική
Επίσης, υπάρχει περίπτωση να αποφασιστεί έκτακτη καισαρική τομή στη διάρκεια του τοκετού όταν διαπιστωθεί ότι κινδυνεύει η ζωή της μητέρας ή το έμβρυο. Αυτό συμβαίνει όταν:
-Μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου(συχνά και με μεγάλη πτώση και ακανόνιστα μη έχοντας σχέση με τις συστολές της μήτρας ) , που σημαίνει ότι δεν αντέχει τη δοκιμασία εξόδου από τον κόλπο
-Αν υπάρχει μηκώνιο στο αμνιακό υγρό το οποίο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο έμβρυο(εξαρτάται πάντα απο το στάδιο του τοκετού και σε συσχετισμό με την εμβρυϊκή καρδιακή λειτουργία).
-Ο ομφάλιος λώρος είναι τυλιγμένος γύρω από το λαιμό του εμβρύου, με κίνδυνο να πνιγεί κατά την έξοδο από τον κόλπο
-Ο πλακούντας έχει αποκολληθεί
-Το έμβρυο δεν προχωρεί στην έξοδό του επειδή ο τράχηλος έχει πάψει να διαστέλλεται ή για άλλο λόγο.

Τα μειονεκτήματα της καισαρικής τομής
- Μπορεί να χρειαστεί γενική νάρκωση
- γίνεται τομή πάνω στη μήτρα
- υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας ή θρόμβου
- η περίοδος ανάρρωσης διαρκεί πολύ περισσότερο
- επειδή υπάρχει χειρουργική τομή χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην καθαριότητα για την αποφυγή λοιμώξεων.

Πως γίνεται
Με την καισαρική τομή η γέννηση του εμβρύου δεν πραγματοποιείται κολπικά, αλλά από τη μήτρα μέσω της κοιλιάς. Πριν από τη νάρκωση τοποθετείται ορός στο χέρι και καθετήρας στην κύστη. Εκτελούνται δυο χειρουργικές τομές, μια στο τοίχωμα της κοιλιάς, πάνω από την ηβική σύμφυση, και μια χαμηλά στη μήτρα. Η τομή στην κοιλιά είναι συνήθως οριζόντια για αισθητικούς λόγους. Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη και διαρκεί συνήθως 30-40 λεπτά. Το μωρό γεννιέται στα πρώτα 5-10 λεπτά και η μητέρα το παίρνει στην αγκαλιά της. Αν είναι πρόωρο βέβαια θα πρέπει να το βάλουν αμέσως σε παρακολούθηση.  Η υπόλοιπη ώρα αφιερώνεται στα ράμματα της μήτρας και της κοιλιάς. Αν γίνει γενική αναισθησία, η μητέρα παραμένει ναρκωμένη σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης και συνέρχεται με το τέλος της καισαρικής τομής. Μετά από την καισαρική τομή, ακολουθεί περίοδος ανάρρωσης, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση. Ο θηλασμός μπορεί να γίνει φυσιολογικά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η καισαρική τομή επηρεάζει το νεογνό. Η συχνότητα γεννήσεων με καισαρική τομή στην Ελλάδα αγγίζει το 47,3% (στοιχεία Eurostat 2005).

Μετά την καισαρική
Την επόμενη μέρα η μητέρα πρέπει να σηκωθεί από το κρεβάτι, η ουλή χρειάζεται προσοχή και φροντίδα όσο αναφορά την καθαριότητα της , πρέπει να είναι πάντα στεγνή και καθαρή!
Μια εβδομάδα μετά οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν εντελώς φυσιολογικά.
Η απώλεια αίματος από τον κόλπο (λόχεια) συνεχίζεται όπως και μετά από φυσιολογικό τοκετό
Για τις πρώτες 40 ημέρες χρειάζεται ξεκούραση και προσοχή όταν σηκώνουμε βάρη.
Η ουλή ξεθωριάζει μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας