Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 13:22:24 +0200 Ο αναπτυξιακός εργοθεραπευτής Στέλιος Μαντούδης απαντά στο...αιώνιο ερώτημα. Πότε θα περπατήσει;

Πότε θα περπατήσει;

Πότε θα περπατήσει; 470 900
Καθώς το παιδί προχωράει προς τα πρώτα του γενέθλια, το ερώτημα «Πότε θα περπατήσει;», γίνεται όλο και πιο έντονο, ειδικά μεταξύ των γονέων. Το βάδισμα είναι μια απτή, τεράστια κατάκτηση και δεν βλέπουμε την ώρα το παιδί μας να σταθεί στ...

Το νευρικό σύστημα

Tο νεογέννητο δεν παρουσιάζει ώριμο νευρικό σύστημα. Αυτό εξελίσσεται καθώς μεγαλώνει. Γενικά, από τη στιγμή που θα γεννηθεί, ο σκελετός του είναι ανθεκτικός, ο οργανισμός του αυτόνομος και με την πάροδο του χρόνου ισχυροποιείται. Το παιδί μαθαίνει να ελέγχει πρώτα το κεφάλι του, έπειτα τα χέρια και τέλος τον κορμό και τα πόδια του. Αυτοί οι σταθμοί αποτελούν ορόσημα, δηλαδή σημεία ενδεικτικά της υγιούς ανάπτυξής του που εμφανίζονται πάντα με την ίδια σειρά. Πρώτα αποκτά τον έλεγχο της κίνησης του κεφαλιού του (γύρω στον 2ο - 3ο μήνα της ζωής του), στη συνέχεια εξασκείται στο να κατευθύνει τα άκρα του και να κρατά αντικείμενα και αργότερα μαθαίνει να ισορροπεί σε καθιστή θέση (από τον 6ο - 7ο μήνα).

 

Το σχήμα των ποδιών

Το μωρό γεννιέται συνήθως με στραβά πόδια λόγω της θέσης του στη μήτρα. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης του φυσιολογικού αυτού φαινομένου, όπως το φάσκιωμα, σήμερα απαγορεύονται. Τα πόδια αποκτούν τον φυσιολογικό τους σχηματισμό καθώς το παιδί μεγαλώνει. Επίσης η αυξημένη συγκέντρωση λίπους στο πέλμα δίνει την εντύπωση ότι το μωρό μπορεί να έχει πλατυποδία, ενώ αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά. Δεν υπάρχει φόβος να στραβώσουν τα πόδια του ούτε από το υποβοηθούμενο περπάτημα, ούτε από το βάρος του.

 

Ισορροπία και παπούτσια

Τα βρέφη έχουν τη μυϊκή δύναμη να σηκώσουν το βάρος του σώματός τους. Αυτό που τους λείπει είναι η ισορροπία. Τα παπούτσια στο παιδί που ακόμη δεν έχει περπατήσει δεν είναι απαραίτητα. Οι ορθοπεδικοί συνιστούν στους γονείς να αφήνουν το παιδί τους ξυπόλητο κατά τα πρώτα στάδια ισορροπίας και βαδίσματος, γιατί είναι πιο υγιές και διαμορφώνει καλύτερο πέλμα. Εκείνο που έχει σημασία τη στιγμή αγοράς κατάλληλων παπουτσιών για το παιδί είναι η σωστή εφαρμογή τους, κυρίως στην πτέρνα, και η σκληρή σόλα για άνετο περπάτημα και προστασία του ποδιού.

 

Βάδισμα και αυτονομία

Η απόκτηση της ικανότητας να κινείται κάνει το παιδί πιο ανεξάρτητο και αυτόνομο στη σχέση του με τους γονείς του. Τους πρώτους μήνες οι κινήσεις του είναι ακανόνιστες και ασταθείς, ενώ καθώς μεγαλώνει γίνονται πιο ακριβείς και συγκεκριμένες, συντονίζονται οι θέσεις των χεριών και των ποδιών του, γεγονός στο οποίο βοηθάει η προοδευτική ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

 

Μπορώ να  βοηθήσω το παιδί μου να περπατήσει;

Καθώς κλείνει το πρώτο έτος της ζωής του, το παιδί μπουσουλάει με ταχύτητα και αρχίζει να περπατά αποκτώντας σιγά σιγά μεγαλύτερη σταθερότητα και ισορροπία, αναπτύσσοντας τις δικές του τεχνικές. Το παιδί θέλει να κινείται ελεύθερα και να αναπτύσσει τις ικανότητές του με το δικό του ρυθμό.
-Χαρίζουμε όλη την τρυφερότητα, την αγάπη και την κατανόησή μας, χωρίς πιέσεις και απαιτήσεις.
-Με δική μας ενθάρρυνση και υποστήριξη θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ένα εφόδιο πολύ χρήσιμο σε όλη του τη ζωή.
-Αφήνουμε το παιδί μας να κατακτήσει μόνο του κάθε βήμα, δεντο πιέζουμε να κάνει περισσότερα και δεν το αποθαρρύνουμε να δοκιμάσει αυτό που θέλει.
-Αν δεν έχει αποκτήσει κάποια κινητική ικανότητα, δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα στην ηλικία των 12 μηνών ή παρουσιάζει καθυστέρηση στην ισορροπία και στο βάδισμα (18 μηνών και δεν περπατάει ακόμη), ζητάμε τη συμβουλή του παιδίατρου.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας