Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-16 15:24:59 +0300 Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να ξεπεράσει τον φόβο του για τον παιδίατρο. Ποιός φοβάται τον παιδίατρο;

Ποιός φοβάται τον παιδίατρο;

Ποιός φοβάται τον παιδίατρο; 470 900
Βοηθάμε το παιδί μας να ξεπεράσει τον φόβο του για τον παιδίατρο.

Για να βοηθήσουμε το παιδί μας να αντιμετωπίσει τον φόβο που έχει προς τον γιατρό, αρχικά του εξηγούμε αναλυτικά τι θα συμβεί μόλις περάσουμε το κατώφλι του ιατρείού. Όσο πιο συγκεκριμένες είναι οι περιγραφές μας, τόσο πιο μεγάλη εξοικείωση του παιδιού με την εξέταση που θα ακολουθήσει, θα πετύχουμε. Του αναφέρουμε τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει ο γιατρός και την ακριβή τους χρήση. Με το στηθοσκόπιο θα ακούσει την καρδιά σου, για παράδειγμα.

Κάθε φορά που το παιδί μας πηγαίνει στον παιδίατρο και η εξέταση ολοκληρώνεται με επιτυχία, το επιβραβεύουμε. Του αναφέρουμε πόσο μας ευχαρίστησε η συμπεριφορά του και πόσο περήφανοι αισθανόμαστε για εκείνο!

Φροντίζουμε να χαλιναγωγήσουμε τους δικούς μας φόβους. Τα παιδιά «μυρίζονται» τα συναισθήματά μας και την ψυχολογική μας κατάσταση, ταυτίζονται και αντιδρούν αναλόγως, αναπαράγοντας ουσιαστικά την δική μας συμπεριφορά με τον δικό τους ηχηρό τρόπο.

Το ότι το παιδί μας τα κατάφερε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το επιβραβεύσουμε με κάποιο δώρο ή λιχουδιά. Καθώς μεγαλώνει πρέπει να καταλάβει ότι είναι υποχρέωσή του να πηγαίνει στο παιδίατρο και να έχει καλή σχέση μαζί του. Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όμως είναι μετά το ιατρείο να πάμε κάπου ευχάριστα π.χ. στο πάρκο ή στο σπίτι των φίλων του παιδιού, όπου το παιδί θα μπορεί να μοιραστεί με τα φιλαράκια του τις περιπέτειές του και να αποφορτιστεί.

Από την πολύ μικρή ηλικία του παιδιού παίζουμε το γιατρό μαζί του ή το προμηθεύουμε με τον ιατρικό εξοπλισμό σε μορφή παιχνιδιού ώστε να εξοικειωθεί με διασκεδαστικό τρόπο.

Ένα βιβλίο για τον παιδίατρο, τη δουλειά και το έργο του επίσης θα βοηθήσει το παιδάκι να διασκεδάσει τους φόβους του.

Δεν λέμε ψέματα στο παιδί ούτε εξιδανικεύουμε καταστάσεις. Αν πρόκειται να κάνει εμβόλιο στον παιδίατρο, δεν του λέμε πως δεν θα πονέσει. Του εξηγούμε ότι θα νιώσει ένα μικρό τσίμπημα που όμως θα περάσει αμέσως.

Παίρνουμε μαζί τα παιδιά μας όταν επισκεπτόμαστε εμείς τον γιατρό μας και τα αφήνουμε να παραστούν στην εξέταση. Καθώς μας βλέπουν να αντιδρούμε με ψυχραιμία, καταλαβαίνουν ότι η επίσκεψη στον γιατρό πράγματι δεν είναι κάτι τραγικό!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας