Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2021-02-18 11:23:24 +0200 Ποιες είναι όμως οι ορμόνες που επηρεάζουν τις αλλαγές αυτές; Ποιες ορμόνες επηρεάζουν την γυναίκα την περίοδο της κύησης;

Ποιες ορμόνες επηρεάζουν την γυναίκα την περίοδο της κύησης;

Ποιες ορμόνες επηρεάζουν την γυναίκα την περίοδο της κύησης; 470 900
Ποιες είναι όμως οι ορμόνες που επηρεάζουν τις αλλαγές αυτές;

Η περίοδος της εγκυμοσύνης σηματοδοτεί πολλές και έντονες αλλαγές τόσο για τη ζωή του ζευγαριού όσο και για το σώμα της εγκύου. Ποιες είναι όμως οι ορμόνες που επηρεάζουν τις αλλαγές αυτές; 

 

Η Χοριακή Γοναδοτροπίνη είναι ίσως η ορμόνη που επηρεάζει περισσότερο την έγκυο. Η παρουσία της είναι ένα θετικό σημάδι ότι η εγκυμοσύνη πηγαίνει καλά. Παρόλα αυτά επειδή ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την ύπαρξή της μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εναλλαγές στη διάθεση και υπερευαισθησία τους πρώτους 3 μήνες.

 

Τα Οιστρογόνα υπάρχουν στο γυναικείο σώμα και πριν την εγκυμοσύνη και ρόλος τους είναι να προετοιμάσουν το γεννητικό σύστημα να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Τα επίπεδα οιστρογόνων παραμένουν σταθερά υψηλά κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μειώνονται απότομα με το τέλος του τοκετού. Η μέλλουσα μητέρα μπορεί να δει αλλαγές στα μαλλιά και στο δέρμα της. Επίσης, ευθύνονται για την αύξηση του μαζικού αδένα και την προετοιμασία του στήθους για το θηλασμό.

 

Η Προγεστερόνη είναι ο ρυθμιστής της εξέλιξης της κύησης καθώς ο ρόλος της είναι να μειώσει την πιθανότητα ενός πρόωρου τοκετού. Ταυτόχρονα βοηθά στην χαλάρωση των μυών της εγκύου και στην παραγωγή γάλακτος. Μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, πρήξιμο και δυσπεψία.

 

Η Προλακτίνη όπως μαρτυρά και το όνομά της, υποστηρίζει τους γαλακτοφόρους αδένες της εγκύου για τον θηλασμό μετά την εγκυμοσύνη. Η συγκεκριμένη ορμόνη σιγά σιγά αυξάνεται μέχρι και τον τοκετό όπου και η γυναίκα ξεκινά να θηλάζει. Ταυτόχρονα επηρεάζει την λειτουργία των ωαρίων, με αποτέλεσμα την αμηνόρροια του θηλασμού.

 

Η Ωκυτοκίνη ενώ είναι παρούσα στον οργανισμό κάθε γυναίκας, κατα την περίοδο του τοκετού έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παρουσία της επηρεάζεται από την προγεστερόνη. Όσο η προγεστερόνη μειώνεται καθώς πλησιάζει ο τοκετός, τόσο αυξάνονται τα επίπεδα ωκυτοκίνης. Η ωκυτοκίνη βοηθά τις συσπάσεις της μήτρας ώστε να γεννηθεί το μωρό και να επανέλθει η μήτρα της λεχώνας στο φυσιολογικό της μέγεθος.

 

Σε συνεννόηση με τον γιατρό, η γυναίκα κατά την κύηση θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης και τα επίπεδα των ορμονών ώστε να είναι σίγουρη πως όλα εξελίσσονται φυσιολογικά.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας