Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-04-18 14:19:51 +0300 Είναι γνωστό ότι τα παιδιά αγαπάνε τις βόλτες με τα ποδήλατα. Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως οι γονείς, έτσι ώστε τα παιδιά να ποδηλατούν με χαρά αλλά και ασφάλεια; Ποδήλατο και Παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ποδήλατο και Παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Ποδήλατο και Παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε! 470 900
Είναι γνωστό ότι τα παιδιά αγαπάνε τις βόλτες με τα ποδήλατα. Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως οι γονείς, έτσι ώστε τα παιδιά να ποδηλατούν με χαρά αλλά και ασφάλεια;

Υπάρχει ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ παιδιών και ποδηλάτων. Τα ποδήλατα αντιπροσωπεύουν τη διασκέδαση, την ελευθερία και τον καθαρό αέρα! Όλα όσα σημαίνει δηλαδή να είσαι παιδί! Επιπλέον, πρόκειται για ένα παιχνίδι που βελτιώνει τη φυσική τους κατάσταση και δεν το βαριούνται ποτέ! 

Ποδήλατο και Παιδί: Οφέλη

  • Ανάπτυξη δύναμης, ισορροπίας και γενικά των ικανοτήτων του παιδιού.  
  • Άθληση και κάψιμο θερμίδων.
  • Ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς, των πνευμόνων, των μυών και των οστών.  
  • Ανάπτυξη και ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν τα γόνατα χωρίς να φθείρονται. 

Σε ποια ηλικία πρέπει το παιδί να μαθαίνει ποδήλατο

Μια βασική απορία των γονιών είναι σε ποια ηλικία το παιδί μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει να οδηγεί ποδήλατο. Τα περισσότερα παιδιά θα μάθουν όταν θα αισθάνονται έτοιμα, αλλά σύμφωνα με μελέτες οι τραυματισμοί ήταν υψηλότεροι σε παιδιά που άρχισαν να οδηγούν σε ηλικία από 3 έως 5 ετών, σε σχέση με εκείνα που έμαθαν λίγο αργότερα, όταν ήταν 6 ή 7 χρονών. Τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν να οδηγούν ποδήλατο κάποια στιγμή μεταξύ 3 και 8 χρονών, με μέσο όρο την ηλικία των 5 ετών.

Διαλέγοντας το σωστό μέγεθος

Η εύρεση του κατάλληλου ποδηλάτου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του παιδιού. Ένα ποδήλατο, που είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο απ’ ότι πρέπει, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο. Τα ποδήλατα που είναι πολύ μεγάλα, για παράδειγμα, δεν επιτρέπουν στο παιδί να αγγίζει το έδαφος, ούτε να φτάνει τε φρένα! Από την άλλη, ποδήλατα που είναι πολύ μικρά, αναγκάζουν το παιδί να ποδηλατεί με δυσκολία, έχοντας τα γόνατά του μονίμως λυγισμένα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα γόνατα. 

Όταν το παιδί ανεβαίνει στο ποδήλατο:

  • Βεβαιωθείτε ότι, ενώ είναι καθισμένο, μπορεί να αγγίξει εύκολα το έδαφος και με τα δύο πόδια, όταν το κάθισμα βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση. (Η σέλα θα ανεβαίνει σταδιακά όσο μεγαλώνει το παιδί)
  • Προσαρμόστε τη σέλα, έτσι ώστε τα πόδια του παιδιού να είναι ελαφρώς λυγισμένα όταν κάνει πετάλι. 

Μαθαίνοντας ποδήλατο

Όλοι έχουμε ακούσει τις ιστορίες των παιδιών που απλά ανέβηκαν σε ένα ποδήλατο και ξαφνικά ξεκίνησαν να το οδηγούν. Όταν μιλάμε για την πρώτη φορά που ανεβήκαμε σε ποδήλατο, οι περισσότεροι θυμόμαστε τον έναν από τους γονείς μας να τρέχει παράλληλα, κρατώντας το πίσω μέρος του ποδηλάτου μέχρι που τελικά μας άφηνε να φύγουμε. Όμως, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα πράγματα, υπάρχουν και  πολλές νέες τεχνικές!

  • Μαθαίνουμε στο παιδί ισορροπία, βγάζοντας το πετάλι από το ποδήλατο και χαμηλώνοντας τη σέλα.
  • Σηκώνουμε τις βοηθητικές ρόδες λίγο-λίγο κάθε φορά. 
  • Μαθαίνουμε στα παιδιά όταν αισθάνονται ότι πέφτουν, να μεταφέρουν το βάρος τους προς την αντίθετη κατεύθυνση.  

Το πιο βασικό είναι η όλη διαδικασία να είναι διασκεδαστική τόσο για το παιδί, όσο και για εσάς! Αν αρχίσουν να υπάρχουν σημάδια απογοήτευσης δοκιμάστε μια διαφορετική μέθοδο ή αφήστε κάποιον άλλο να προσπαθήσει να διδάξει το παιδί σας.

Ποδηλατούμε πάντα με ασφάλεια

Το πιο σημαντικό κομμάτι στη μάθηση ποδηλάτου είναι η ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέχουμε όταν το παιδί μας αρχίζει να οδηγεί ποδήλατο. 

Κράνος 

Διδάξτε το παιδί σας να φοράει σωστά και πάντα το κράνος του, ακόμα και όταν η διαδρομή είναι σύντομη. Το κράνος πρέπει να είναι στο κατάλληλο μέγεθος. Δεν θέλετε να είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο. Το παιδί σας δεν πρέπει να φοράει ποτέ καπέλο κάτω από το κράνος. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι έχετε το κατάλληλο μέγεθος, ρωτήστε κάποιον σε ένα κατάστημα ποδηλάτων.

Να φαίνεστε για να είστε ασφαλείς

Όταν το παιδί σας ποδηλατεί φροντίστε να φοράει φωτεινά ρούχα και το ποδήλατο να έχει ανακλαστήρες. Είναι ασφαλέστερο να κάνει ποδήλατο κατά τη διάρκεια της ημέρας,  οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε το ποδήλατό το σούρουπο ή το βράδυ.

Τα σωστά ρούχα

Βεβαιωθείτε επίσης ότι τίποτα δεν θα πιαστεί στην αλυσίδα ποδηλάτου, όπως χαλαρά μπατζάκια παντελονιού ή κορδόνια. Το παιδί θα πρέπει να φοράει τα σωστά παπούτσια, δηλαδή αθλητικά. Σανδάλια, σαγιονάρες ή το να είναι ξυπόλυτα είναι επικίνδυνο!  Ακόμα, αποφεύγουμε τα ακουστικά επειδή η μουσική μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από τους θορύβους του δρόμου.

Ποδήλατο στο σωστό μέρος

Βρείτε τα καλύτερα μονοπάτια και ποδηλατοδρόμους, που να χωρίζουν το παιδί από τυχόν κυκλοφοριακούς κινδύνους. Ένα καλό σημείο για να μάθει το παιδί σας να ποδηλατεί σωστά είναι και τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. 

Πηγή: parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας