Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-26 17:15:54 +0200 Νέα μελέτη συνδέει τις διαταραχές του στρες με την κατάθλιψη στα παχύσαρκα παιδιά και επιβεβαιώνει ότι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη συχνά προκύπτουν ταυτόχρονα και στα παιδιά. Παχυσαρκία και κατάθλιψη πάνε μαζί

Παχυσαρκία και κατάθλιψη πάνε μαζί

Παχυσαρκία και κατάθλιψη πάνε μαζί 470 900
Άρθρο από Κωνσταντίνος Π. Μπουτσουρής
Νέα μελέτη συνδέει τις διαταραχές του στρες  με την κατάθλιψη στα παχύσαρκα παιδιά και επιβεβαιώνει ότι η   παχυσαρκία και η κατάθλιψη συχνά προκύπτουν ταυτόχρονα και στα παιδιά.

Είναι γνωστό ότι στους ενήλικες οι διαταραχές  στη ρύθμιση της κορτιζόλης παίζουν σημαντικό ρόλο και στην παχυσαρκία και στην κατάθλιψη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά.

Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που βοηθά να απαντήσει ο οργανισμός σε διάφορες στρεσσογόνες καταστάσεις, όπως επίσης βοηθά και στην μετατροπή του λίπους, των πρωτεϊνών και των  υδατανθράκων σε ενέργεια.
Το υψηλότερο σημείο αυτής της ορμόνης  εμφανίζεται νωρίς το πρωί. Αρχίζει να μειώνεται  αργά  μέσα στην ημέρα για να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα τη νύχτα .

Στους ενήλικες ασθενείς με κατάθλιψη, η κορτιζόλη  εμφανίζεται ελάχιστα αυξημένη το βράδυ . Η χρόνια αύξησή της συμβάλλει στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο περιλαμβάνει την κοιλιακή παχυσαρκία και άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιοαγγειακή νόσο.

Στην μελέτη μετρήθηκαν επίπεδα κορτιζόλης 5 φορές την ημέρα σε  50 παχύσαρκα παιδιά και εφήβους .

Τα επίπεδα της κορτιζόλης το απόγευμα και το βράδυ συσχετίσθηκαν θετικά με τα συμπτώματα της κατάθλιψης . Τα ευρήματα δείχνουν ότι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη δεν σχετίζονται μόνο σε συμπεριφορικό επίπεδο αλλά έχουν και ίδιο ορμονικό σύνδεσμο .
Επειδή η  παχυσαρκία και η κατάθλιψη συνυπάρχουν συχνά, η πρόληψη θα πρέπει να επικεντρωθεί και στις δυο διαταραχές και θα πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία.

Συστήνεται  λοιπόν ότι τα παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται για κατάθλιψη και τα παιδιά με κατάθλιψη να ελέγχονται για διατροφικές διαταραχές .     

Source:    endocrinenews    OBESITY AND DEPRESSION IN CHILDREN

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας