Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2016-04-05 10:56:39 +0300 Επηρεάζει η διατροφή τη γονιμότητα του άντρα; Παχυσαρκία και ανδρική υπογονιμότητα

Παχυσαρκία και ανδρική υπογονιμότητα

Παχυσαρκία και ανδρική υπογονιμότητα 470 900
Άρθρο από Ζιώγου Τζώρτζια
Επηρεάζει η διατροφή τη γονιμότητα του άντρα;

Οι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για στειρότητα, σύμφωνα με έρευνα. Σε σύγκριση με τους άνδρες με φυσιολογικό βάρος, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, ή δεν έχουν κανένα βιώσιμο σπέρμα, βρέθηκε  από ερευνητές στη Γαλλία.

Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν σθεναρά ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος.

Τα ευρήματα πιθανόν εξηγούν το γεγονός ότι η παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας έχει συντρέξει παράλληλα με μείωση της ανδρικής γονιμότητας

Κατά την έρευνα οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 14 προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 10.000 άνδρες. Οι ερευνητές εξέτασαν σε κάθε συμμετέχοντα τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τον δείκτη μάζας σώματος (ή ΒΜΙ), το οποίο είναι ένα μέτρο για να προσδιορίσουμε αν το βάρος θεωρείται φυσιολογικό. Υπολογίζεται με βάση το βάρος και το ύψος. Οι άνδρες με ΔΜΣ πάνω από 25 θεωρούνται υπέρβαροι, και εκείνοι με ΔΜΣ πάνω από 30 θεωρούνται παχύσαρκοι.

Βρήκαν ότι μεταξύ των ανδρών που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, 24 % είχαν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και 2,6 % δεν είχε κανένα βιώσιμο σπέρμα. Μεταξύ των υπέρβαρων ανδρών, 25,6 % είχαν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και 4,7 % δεν είχε κανένα βιώσιμο σπέρμα. Από τους άνδρες που ήταν παχύσαρκοι, 32,4 % είχαν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και 6,9 % δεν είχε κανένα βιώσιμο σπέρμα.

Η σύνδεση θα μπορούσε να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο λιπώδης ιστός λειτουργεί σαν ενδοκρινής αδένας και μπορεί να μετατρέψει ανδρικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη στην γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο, έτσι περισσότερος λιπώδης ιστός ισοδυναμεί με περισσότερα οιστρογόνα στον ανδρικό οργανισμό.

Μια άλλη εξήγηση είναι η επίδραση της ορμόνης λεπτίνη. Η ορμόνη λεπτίνη, η οποία παράγεται από τα λιποκύτταρα, θα μπορούσε να βλάπτει τα κύτταρα σπέρματος ή τα κύτταρα που τα παράγουν. Επιπλέον το γεγονός ότι το λίπος δρα ως θερμομονωτής μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη ότι υψηλότερη θερμοκρασία στο όσχεο οδηγεί σε βλάβη του σπέρματος

Φυσικά όλα τα παραπάνω χρειάζονται περαιτέρω έρευνα μέχρι να είμαστε σίγουροι για την αιτιολογία που συσχετίζει την παχυσαρκία των ανδρών με την υπογονιμότητα.

Το συμπέρασμα: Οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από υπογονιμότητα και αυτό οφείλεται σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή την έλλειψη βιώσιμων σπερματοζωαρίων. Να σημειώσουμε πώς ένα ζευγάρι είτε προσπαθεί να συλλάβει φυσιολογικά είτε με εξωσωματική καλό είναι να λάβει υπόψη του τα παραπάνω. Φυσικά αντίστοιχες έρευνες συσχετίζουν και την γυναικεία υπογονιμότητα με την παχυσαρκία, με πολλά προβλήματα υγείας κατά την εγκυμοσύνη και πολλές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου.

Με ξεχνάτε πώς οι επιλογές που κάνετε για τον τρόπο ζωής επηρεάζουν όχι μόνο εσάς αλλά και τα παιδιά σας.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας