Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-26 15:09:42 +0200 Τρόποι για να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας στο μεγάλωμα του μωρού Πατρότητα: τρόποι να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό!

Πατρότητα: τρόποι να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό!

Πατρότητα: τρόποι να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό! 470 900
Η γλυκιά φροντίδα του μπαμπά!

 Oι μπαμπάδες που αγαπάμε είναι παρόντες, φροντιστικοί και ενεργοί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του μωρού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας δούμε μερικούς!

Πριν τη γέννηση του παιδιού τους αρκετά ζευγάρια ανησυχούν ότι αν θηλάσει το μωρό τους, ο ρόλος του πατέρα θα περιοριστεί και ο ίδιος θα αισθανθεί παραγκωνισμένος.

Πολλά βιβλία για γονείς, συνάδελφοι παιδίατροι και άλλοι ειδικοί, συστήνουν στο μελλοντικό πατέρα να ταΐζει με το μπουκάλι ένα γεύμα ξένου ή αντλημένου μητρικού γάλακτος την ημέρα ώστε να διασφαλιστεί η σχέση του με το μωρό. Αυτή η πρακτική όμως, που στη πραγματικότητα υπονομεύει το θηλασμό, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία του βρέφους και της μητέρας και τελικά αγνοεί όλους τους υπόλοιπους υπέροχους τρόπους με τους οποίους ο πατέρας μπορεί να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του παιδιού του.

Ένα μωρό έχει πάρα πολλές ανάγκες. Ανάγκη για φαγητό, για φυσική επαφή με άλλα ανθρώπινα όντα (όχι, δεν ισχύει πλέον το "άσε το να κλάψει, το κακομαθαίνεις" των γιαγιάδων!), για παρηγοριά, για καθαριότητα και μια έντονη επιθυμία να ανακαλύψει τον υπέροχο μεγάλο κόσμο τριγύρω του.

Σε όλα αυτά μπορεί να συμμετέχει ο μπαμπάς και παράλληλα να διατηρηθεί η δυάδα θηλασμού που αποτελείται από το βρέφος και τη μητέρα του.

1. Φροντίστε τη σύντροφο σας!
Έχει πολύ μεγάλη σημασία ο μπαμπάς να αντιληφθεί ότι ο κυριότερος του ρόλος είναι να υποστηρίξει και όχι να ανταγωνιστεί τη μοναδική διαδικασία του θηλασμού.

Η διάρκεια του επιτυχημένου θηλασμού εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό από τη στήριξη του συντρόφου της μαμάς και τη συναισθηματική και πρακτική στήριξη που εκείνος της χαρίζει. Οπότε μη ξεχνάτε να φροντίζετε τη σύντροφό σας ώστε να είναι σε θέση να φροντίζει το παιδί σας.

Μεριμνήσετε να διατρέφεται σωστά, να ξεκουράζεται και απαλλάξτε την με κάθε δυνατό τρόπο από τις μικρές ή και μεγάλες σκοτούρες της καθημερινότητας. Γίνεται η ασπίδα της κατά των παροτρύνσεων που θα δέχεται να μειώσει ή και να σταματήσει να δίνει στο παιδί σας το "λευκό χρυσό".

2. Φορέστε το μωρό σα δεύτερο δέρμα!
Τα άρτι αφιχθείσα μωρά αποζητούν την ανθρώπινη επαφή. Απολαμβάνουν να ακούνε το χτύπο της καρδιάς, να νιώθουν το δέρμα των γονιών τους, να τους μυρίζουν, να αντιλαμβάνονται τη κίνηση και τη δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος.

Ας μη ξεχνάμε ότι μόλις ξεπρόβαλαν από ένα κόσμο όπου περιβαλλόταν από όλες αυτές τις αισθήσεις. Ενώ η μαμά παρέχει όλα αυτά απλόχερα μέσω του θηλασμού υπάρχουν πολλοί όμορφοι τρόποι να συμβάλλει και ο μπαμπάς.

Μια αγαπημένη θέση για να πάρει το μωρό έναν υπνάκο είναι το γυμνό στέρνο του μπαμπά. Φανταστείτε το τέλος μια ημέρας. Η μητέρα φρόντιζε το μωρό (και ίσως και άλλα παιδιά) όλη μέρα, είναι κουρασμένη και χρειάζεται λίγο χρόνο για τον εαυτό της. Το μωρό έχει φάει αλλά δε νιώθει ακόμη έτοιμο να κοιμηθεί ενώ ο μπαμπάς δεν έχει περάσει ακόμη χρόνο με το μωρό. Παίρνοντας το βρέφος αγκαλιά περιεργάζονται τις εικόνες στους τοίχους, τα φυτά στο κήπο ή απλά απολαμβάνουν ο ένας τη συντροφιά του άλλου και όταν το μωρό νυστάξει ο μπαμπάς ξαπλώνει και το ακουμπάει πάνω στο γυμνό του στήθος. Όταν επιστρέψει η μαμά έχουν αποκοιμηθεί και οι δυο!

Ένας άλλος τρόπος είναι να μεταφέρετε συνεχώς το μωρό σας σε μάρσιπο ή ακόμη καλύτερα baby sling. Τα μωρά που είναι εκ φύσεως κοινωνικά όντα λατρεύουν τις βόλτες.

3. Κάντε μπάνιο στο μωρό σας!
Μια άλλη δραστηριότητα που απολαμβάνουν πολύ οι μπαμπάδες είναι ο χρόνος του μπάνιου -αφότου πέσει ο ομφάλιος λώρος του μωρού. Διασκεδάζουν βλέποντας το μωρό  τους να εξερευνά το θαύμα του νερού.

Το μπάνιο δίνει πολλές ευκαιρίες να αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση και μπορεί να συνδυαστεί με παιχνίδι και με μάθηση, μόλις ο μπαμπάς αντιληφθεί ότι τα μωρά δεν σπάνε!

4. Διαβάστε και μιλήστε στο μωρό σας!
Λένε ότι οι καλοί αναγνώστες ήταν παιδιά που τους διάβαζαν από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει πολύ πριν το παιδί αποκτήσει ενεργό ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα. Όσο ο μπαμπάς διαβάζει την εφημερίδα του μπορεί να μεταφέρει την πληροφορία και στο πιο μικρό μωρό.

Τα μωρά λατρεύουν να τους μιλάει η φωνή που την γνωρίζουν από τότε που ήταν στη μήτρα και δεν έχει σημασία τι ακούν τους πρώτους μήνες. Είτε πρόκειται για τα αθλητικά νέα είτε για το δελτίο καιρού ή για τα αγαπημένα σας κόμικ δημιουργείτε μια μακροχρόνια αγάπη για το διάβασμα-κατά προτίμηση στην αγκαλιά του μπαμπά.

5. Αλλάξτε τις πάνες του μωρού σας!
Μετά τις πρώτες εβδομάδες, η αλλαγή της πάνας μπορεί να είναι μια ευχάριστη διαδικασία και ευκαιρία για παιχνίδι και συζήτηση με το μωρό σας. Μην ανησυχείτε για την οσμή-οι κενώσεις των παιδιών που θηλάζουν αποκλειστικά μυρίζουν σα μέλι, ποπκόρν ή έστω τυρί τσένταρ!

Αυτοί ήταν λίγοι από τους άπειρους τρόπους με τους οποίος ο νέος μπαμπάς μπορεί να γίνει μέρος της ζωής του μωρού του. Με το χρόνο και με λίγη δημιουργικότητα και πειραματισμό μπορεί να διατηρηθεί τόσο η  μητρική σχέση θηλασμού όσο και να ανθίσει η πατρική σχέση.

Πηγή: www.mitrikosthilasmos.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας