Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2017-06-22 15:27:52 +0300 Ανακαλύπτουμε τον κόσμο παίζοντας, παρέα με το Βabyspace και τη LEGO®! Παιχνίδι #8: Μαθαίνουμε για τους πλανήτες

Παιχνίδι #8: Μαθαίνουμε για τους πλανήτες

Παιχνίδι #8: Μαθαίνουμε για τους πλανήτες 470 900
Ανακαλύπτουμε τον κόσμο παίζοντας, παρέα με το Βabyspace και τη LEGO®!

Το σύμπαν είναι κάτι που γοητεύει μικρούς και μεγάλους! Μήπως ήρθε η ώρα να εξηγήσετε στο μικρό σας τι είναι αυτή η στρογγυλή μπαλα που με τόση χαρά ζωγραφίζει στο μπλοκ του ή το φεγγάρι που πρωταγωνιστεί στα παραμύθια και στα παιδικά τραγούδια;

Ανακαλύψτε το σύμπαν με το παιδί σας με τον πιο δημιουργικό τρόπο! Για να κατανοήσει τη λειτουργία του σύμπαντος είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει την έννοια της κίνησης. Μελετήστε μαζί την κίνηση ενός αντικειμένου όταν το αφήνουμε από τα χέρια μας ή όταν το πετάμε μακρία. Ζητήστε του να στριφογυρίσει γύρω από τον εαυτό του και εξηγήστε του τι σημαίνει αυτό. 

Ας αρχίσουμε από τη γη, τον πλανήτη μας. Φέρτε σαν παράδειγμα μία μπάλα και πείτε του ότι και η γη έχει το ίδιο σχήμα αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος.  Εξηγήστε του ότι υπάρχουν και άλλοι πλανήτες σαν το δικό μας και ο κάθε ένας έχει μία συγκεκριμένη θέση. Στο κέντρο βρίσκεται ο λαμπερός ήλιος που βλέπουμε κάθε πρωί όταν βγαίνουμε από το σπίτι και γύρω του κινούνται σταθερά όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό είναι το ηλιακό μας σύστημα! 

Ας περάσουμε τώρα στην πράξη! Για να κατανοήσει το μικρό μας το ηλιακό μας σύστημα, τι καλύτερο από μία αναπαράσταση με μία χειροτεχνία; 

Τι θα χρειαστείτε: 

  • 9 στρογγυλά μπαλόνια διαφόρων μεγεθών για τους πλανήτες (το ένα να είναι μεγαλύτερο για τον ήλιο)
  • Πλαστικό χρώμα
  • Χαρτόνι
  • Χαρτοταινία

Διαδικασία:

Φουσκώνουμε τα μπαλόνια μας σε διαφορετικά μεγέθη και φροντίζουμε το ένα να είναι αρκετά μεγαλύτερο για να το χρησιμοποιήσουμε για τον ήλιο. Έπειτα ετοιμάζουμε τα χρώματα μας και χρωματίζουμε τον κάθε πλανήτη μας σύμφωνα με τα εξής: Ερμής - γκρι και καφέ, Αφροδίτη - κίτρινο και καφέ, Γη - πράσινο και μπλε, Άρης - κόκκινο και πορτοκαλί, Δίας - κόκκινο, καφέ, πορτοκαλί και κίτρινο, Κρόνος - καφέ και κίτρινο, Ουρανός - μπλε, Ποσειδώνας - μπλε και μωβ, Ήλιος - κίτρινος και πορτοκαλί. 

Όσο αφήνουμε τα μπαλόνια μας να στεγνώσουν, ετοιμάζουμε τον δακτύλιο του Κρόνου. Κόβουμε ένα χαρτόνι σε σχήμα δακτυλίου με την εσωτερική του διάμετρο περίπου ίση με τη διάμετρο του πλανήτη. 

Για την περίπτωση του Κρόνου που έχει δακτύλιο, κόβουμε ένα χαρτόνι σε σχήμα δακτυλίου με την εσωτερική του διάμετρο περίπου ίση με την διάμετρο του πλανήτη. Αφήνουμε τέσσερα "αυτιά" στο χαρτόνι από την εσωτερική πλευρά τα οποία και λυγίζουμε. Βάφουμε τον δακτύλιό μας διάφορα χρώματα, κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο και τοποθετούμε τον δακτύλιο γύρω από τον πλανήτη μας όταν στεγνώσει και κατόπιν τον στερεώνουμε από τα "αυτιά"  χρησιμοποιώντας χαρτοταινία. Οι πλανήτες μας είναι έτοιμοι! 

Τοποθετούμε τον ήλιο στο πάτωμα και γύρω από αυτόν έναν έναν τους πλανήτες. Εξηγούμε στο μικρό μας ποιος είναι ο κάθε πλανήτης, λέμε το όνομά του και μερικά πράγματα για αυτόν για να αποτυπωθεί καλύτερα στη μνήμη του. Μπορεί να του φαίνονται πρωτόγνωρα αλλά σίγουρα θα εντυπωσιαστεί από τα χρώματα και τα σχήματα! 

Στο επόμενο μάθημα μπορείτε να εξηγήσετε την κίνηση του κάθε πλανήτη, την έννοια του δορυφόρου και της τροχιάς. Στο μάθημα αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το LEGO DUPLO Το Πρώτο μου Καρουζέλ μιας και είναι από τα παιχνίδια που αγαπάει κάθε παιδί και είναι το ιδανικό για να κατανοήσει την κίνηση ταυτόχρονα με την περιστροφή. 

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας