Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 16:23:44 +0300 Πώς αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλικότητα του παιδιού μας. Παιδί και σεξουαλικότητα

Παιδί και σεξουαλικότητα

Παιδί και σεξουαλικότητα 470 900
Πώς αντιμετωπίζουμε τη σεξουαλικότητα του παιδιού μας.

«Το παιδί μου αυνανίζεται! Πώς να αντιδράσω;»
«Το παιδί μου ρωτάει πονηρές ερωτήσεις. Τι να του απαντήσω;»

Οι γονείς τις περισσότερες φορές εκπλήσσονται και ανησυχούν  όταν διαπιστώνουν τη σεξουαλικότητα του παιδιού τους. Επειδή οι ίδιοι πιθανότατα μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου το σεξ αποτελούσε θέμα ταμπού και ο αυνανισμός θεωρούνταν πράξη κατακριτέα και επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική υγεία αντιμετωπίζουν συχνά με φόβο, προβληματισμό και αμηχανία τις σεξουαλικές εκδηλώσεις των παιδιών τους.

Ωστόσο είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως το παιδί είναι σεξουαλικό ον από την ώρα της σύλληψής του και από πολύ νωρίς εκδηλώνει τις σεξουαλικές του ορμές (π.χ. εμφάνιση στύσης). Ήδη από την ηλικία των 2-3 ετών τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν το σώμα τους. Το παιδί σιγά σιγά παρατηρεί, αγγίζει, αρχίζει να συγκρίνει και να αντιλαμβάνεται τις διαφορές των δύο φύλων, να διαμορφώνει την σεξουαλική του ταυτότητα και να ταυτίζεται με το γονιό του ίδιου φίλου. Παράλληλα, αρχίζουν οι πρώτες απορίες σε σχέση με το σώμα του και την γέννησή του.  Απορίες που συχνά  φέρνουν σε δύσκολη θέση τους γονείς.

Ο καλύτερος τρόπος να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις των παιδιών είναι δίνοντας όσο το δυνατόν πιο απλές και ξεκάθαρες απαντήσεις, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες που μπορεί να μπερδέψουν τα παιδιά.  Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση μπορεί να γίνει από τους γονείς με τη βοήθεια κάποιου βιβλίου που να είναι προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού. Όταν οι γονείς αλλάζουν θέμα, δεν απαντούν ή αντιμετωπίζουν με ντροπή και αμηχανία τις ερωτήσεις των παιδιών, μπορεί να προκαλέσουν στα παιδιά ενοχές ως προς την σεξουαλικότητά τους.

Η σεξουαλικότητα στην παιδική ηλικία ταυτίζεται με την ανακάλυψη του σώματος και του εαυτού. Το άγγιγμα των γεννητικών οργάνων αποτελεί μια πράξη χαλάρωσης και αυτοϊκανοποίησης στο παιδί. Όταν οι γονείς προσπαθούν να καταστείλουν αυτήν τη συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας τιμωρίες και απειλές, δημιουργούν στο παιδί αισθήματα ντροπής και το κάνουν να πιστέψει πως οτιδήποτε σχετικό με τα γεννητικά του όργανα είναι κακό. Αυτά τα αισθήματα ενοχής είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την σεξουαλικότητά του κατά την ενήλικη ζωή. Επομένως, είναι σημαντικό να αφήσουμε το παιδί ελεύθερο να εξερευνήσει το σώμα του, χωρίς να θέτουμε απαγορεύσεις και χωρίς να δίνουμε στον αυτοερωτισμό του υπερβολική προσοχή.   

Κατά την παιδική ηλικία μπορεί να υπάρξουν σεξουαλικές εκδηλώσεις του παιδιού με συνομηλίκους του, του άλλου αλλά και του ίδιου φύλου.  Συχνά αυτές παίρνουν τη μορφή παιχνιδιών, στα οποία το ένα παιδί γδύνει το άλλο και περιεργάζεται το σώμα του, παίζοντας για παράδειγμα «το γιατρό». Τέτοιου  είδους συμπεριφορές εμφανίζουν συχνότερα τα αγόρια από ότι τα κορίτσια, αλλά οι πιθανότητες αυξάνονται και στα δεύτερα ανάλογα με την ηλικία. Ούτε σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται να γίνονται υπερβολικές προσπάθειες καταστολής, γιατί το παιδί θα ντραπεί, θα φοβάται μη το μαλώσουν, και μπορεί να οδηγηθεί να κάνει αυτές τις πράξεις κρυφά.   

Όταν βλέπουμε να υπάρχει υπερβολική ενασχόληση του παιδιού με τα γεννητικά του όργανα μπορούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του με άλλες δραστηριότητες. Είναι πιθανό το παιδί να μην έχει ασχολίες, να βαριέται ή να προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να καλύψει την μοναξιά του. Παράλληλα αν οι σεξουαλικές εκδηλώσεις του παιδιού γίνονται σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. στο σαλόνι) και μπροστά σε άλλους, μπορούμε με ήπιο και γλυκό τρόπο να οριοθετήσουμε τη συμπεριφορά του, λέγοντας του ότι ο χώρος που μπορούμε να έχουμε τις προσωπικές μας στιγμές και να ασχολούμαστε με το σώμα μας είναι στο δωμάτιο μας.

Η ενασχόληση του παιδιού με το σώμα του, ο αυνανισμός, καθώς και οι ερωτήσεις γύρω από τη σεξουαλική λειτουργία είναι μέσα στα πλαίσια της φυσιολογικής του ανάπτυξης. Είναι σημαντικό λοιπόν να δεχτούμε την ανάγκη του παιδιού να ανακαλύψει το σώμα του, παρέχοντας του τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που τόσο χρειάζεται.        

Οι γονείς απέναντι στη σεξουαλικότητα των παιδιών τους

Για να μπορέσουν να ενημερώσουν και να διαπαιδαγωγήσουν σωστά οι γονείς τα παιδιά τους γύρω από το σεξ, θα πρέπει οι ίδιοι να είναι σωστά ενημερωμένοι και θετικοί απέναντι στη σεξουαλικότητα. Παράλληλα είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουμε αυτά τα θέματα, αφού δεν έχει σημασία μόνο το «τι» θα πούμε στα παιδιά, αλλά και το «πώς» θα το πούμε. Το σεξ είναι μια φυσιολογική λειτουργία που πηγάζει από το ένστικτο της σεξουαλικότητας. Παρόλα αυτά πολλοί γονείς επειδή οι ίδιοι μεγάλωσαν σε ένα συντηρητικό περιβάλλον με μια αρνητική στάση των δικών τους γονιών απέναντι στην σεξουαλικότητα, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να μιλήσουν στα παιδιά, πόσο μάλλον να απενοχοποιήσουν τη σεξουαλικότητα. Αντίθετα πολλές φορές μεταφέρουν στα παιδιά τις δικές τους αναστολές, ενοχές και ταμπού,  επηρεάζοντας, χωρίς να το θέλουν, αρνητικά την ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη.

 

Η πραγματικότητα είναι πως είτε θέλουν και μπορούν είτε όχι, οι γονείς αναλαμβάνουν στην ουσία την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους μέχρι κάποια ηλικία. Συγχρόνως, δεν έχει σημασία μόνο το τι θα πουν στα παιδιά, αλλά πρέπει να γνωρίζουν πως αποτελούν πρότυπο, αφού ακόμα και να μην συζητήσουν τίποτα για αυτά τα θέματα μαζί τους, τα παιδιά λαμβάνουν καθημερινά  μηνύματα βλέποντας τον τρόπο που λειτουργούν οι γονείς τους μέσα στη σχέση. Οι γονείς άλλωστε είναι το πρώτο παράδειγμα ερωτικής σχέσης, με το οποίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή.

 


Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου: 210.7233102

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας