Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-30 13:58:52 +0200 Η οικονομική κρίση επιδεινώνει τα φαινόμενα κακοποίησης και τη βίας ενάντια στα παιδιά Παιδί και κακοποίηση

Παιδί και κακοποίηση

Παιδί και κακοποίηση 470 900
Η οικονομική κρίση επιδεινώνει τα φαινόμενα κακοποίησης και τη βίας ενάντια στα παιδιά
Η τηλεφωνική συμβουλευτική υπηρεσία της ΕΨΥΠΕ συμμετείχε στο 5ο Ευρωπαϊκό συνέδριο των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας που οργανώθηκε από τον Child Helpline International. Στα πλαίσια αυτού του συνεδρίου οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας με αφορμή την έκδοση των στοιχείων από τα 10 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού παραβρέθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο για να παρουσιάσουν και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες. Στην παρουσίαση αναδείχθηκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα.

Η κακοποίηση και βία ενάντια σε παιδιά και νεαρά άτομα στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση που εξέδωσε χθες  ο Child Helpline International στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαϊκές γραμμές βοήθειας παιδιών έλαβαν σχεδόν 58 εκατομμύρια κλήσεις την τελευταία δεκαετία, με αναφορές σε κακοποίηση, οικιακή βία, διάλυση οικογένειας, δυσκολία στη φροντίδα του παιδιού, ο αριθμός των οποίων  διπλασιάστηκε τα πρώτα τρία χρόνια της οικονομικής κρίσης και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Στη δημοσίευση, ‘’Φωνές της Νέας Ευρώπης’’, εμφανίζεται ότι οι κλήσεις που αφορούν κάθε μορφή κακοποίησης έχουν αυξηθεί από το 2009, μέσα σε δέκα χρόνια. συνολικά κατά 2.1 εκατομμύρια. Τα παιδιά και τα νέα άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από σημαντικά προβλήματα με τις σχέσεις με συνομηλίκους ( 2,8 εκατομμύρια επαφές), ψυχοκοινωνικά θέματα ψυχικής υγείας ( 2,3 εκατομμύρια επαφές) και οικογενειακές σχέσεις ( 1,7 εκατομμύρια επαφές). Επιπλέον, αυξήθηκαν οι επαφές που αφορούν  φαγητό και βασικές ανάγκες, σεξουαλική εκμετάλλευση, επαιτεία  και οικιακή εργασία.

Θα ήταν χρήσιμο αν οι γραμμές βοήθειας παιδιών αναγνωρίζονταν ως βασικό εργαλείο στα συστήματα προστασίας παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόβλεψη ενός ειδικού επιχειρησιακού φορέα στο νέο προϋπολογισμό του  2014- 2020 θα πρέπει να ληφθεί υπόψη προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι  η χρηματοδότηση αυτών των ζωτικών υπηρεσιών είναι μια προτεραιότητα, είπε ο κ. Antonio Lopez- Isturiz, μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από την Ισπανία.

 Ο Child Helpline International παρουσίασε τις ανησυχητικές προοπτικές τις οποίες αποκάλυψαν δεδομένα 10 ετών από τις γραμμές βοήθειας παιδιών στην εκδήλωση την οποία παρακολούθησε η κ. Frances Fitzerald, η Ιρλανδή υπουργός αρμόδια για τη ζητήματα παιδιών και νεολαίας. Mr. Alejo Vidal –Quadra Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, κ. Pablo Arias, MEP, κ. Salvador Garriga, MPE, κ. Cancian Antonio, MEP, and Ms Emer Castello, MEP.
Οι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν επίσης παρόντες στην εκδήλωση. «Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν σήμερα είναι απαραίτητα για εμάς προκειμένου να καταρτιστούν  πολιτικές δράσεις», είπε η κ. Fitzerald, προσθέτοντας ότι τα στατιστικά που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση είναι μια ισχυρή ένδειξη των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι γραμμές βοήθειας αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των πρωτοβουλιών για την παιδική προστασία και θα πρέπει να οικοδομηθεί συνεργασία μεταξύ των οργανισμών  ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση τέτοιου είδους δεδομένων τα οποία είδαμε σε αυτή την αναφορά σήμερα».

Οι Φωνές της Νέας Ευρώπης είναι η πρώτη από έξι περιφερειακές εκδόσεις οι οποίες σχεδιάστηκαν για την 10η επέτειο του Child Helpline International ,αντλώντας δεδομένα από 126 εκατομμύρια επαφές με παιδιά και νέους ανθρώπους παγκοσμίως.

«Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της κακοποίησης και της βίας, η εμπορική και σεξουαλική κακοποίηση ή η δυσκολία στην ικανοποίηση βασικών αναγκών θα παρεμποδίσει την εξέλιξη των παιδιών και των νέων ατόμων σε παραγωγικούς πολίτες, επιβάλλοντας μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα επόμενα χρόνια» είπε η Nenita la Rose, Εκτελεστική διευθύντρια του Child Helpline International, στην έναρξη της δημοσίευσης.

 Ο οργανισμός Child Helpline International (CHI), αποτελεί το παγκόσμιο δίκτυο των γραμμών βοήθειας για παιδιά, που εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Ο CHI ιδρύθηκε το 2003 και γιορτάζει φέτος τη δέκατη επέτειο του. Το δίκτυο του CHI απαρτίζεται από 173 μέλη σε 142 χώρες.

Οι γραμμές βοήθειας παιδιών αποτελούν συχνά την πρώτη επαφή ενός νεαρού ατόμου με οποιουδήποτε είδους υπηρεσία παιδικής προστασίας, μια δίοδο προς και για τις υπηρεσίες παιδικής προστασίας. Οι γραμμές βοήθειας των παιδιών επιτρέπουν στα παιδιά να φτάσουν σε κάποιον όταν χρειάζονται στήριξη ή να μιλήσουν σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον. Οι γραμμές χωρίς χρέωση, τα online chat rooms, τα μηνύματα μέσω τηλεφώνου, οι υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης και τα γράμματα παρέχουν στα παιδιά προσβάσιμα, εχέμυθα μέσα  ώστε να λάβουν βοήθεια.

Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική Υπηρεσία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του κυρίου Ιωάννη Τσιάντη, Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την επιχορήγηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η υπηρεσία έχει πανελλαδική εμβέλεια.
 
Η «Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177» για την ψυχοκοινωνική υγεία παιδιών και εφήβων απευθύνεται αποκλειστικά σε γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους ενήλικες (συγγενείς, επαγγελματίες υγείας, ψυχικής υγείας) που θέλουν να μιλήσουν για θέματα ψυχικής υγείας παιδιού ή εφήβου. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και μπορούν να γίνουν από σταθερό τηλέφωνο από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας με χρέωση αστικής κλήσης. Απαντούν αποκλειστικά σύμβουλοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9.30 πμ-8.30μμ.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας