Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-02-04 10:48:26 +0200 Μία κατάσταση που αντιμετωπίζεται σε ένα διαζύγιο Διαζύγιο: Όταν το παιδί αρνείται να δει τον γονιό του

Διαζύγιο: Όταν το παιδί αρνείται να δει τον γονιό του

Διαζύγιο: Όταν το παιδί αρνείται να δει τον γονιό του 470 900
Άρθρο από Μαρία Ροδίτη
Μία κατάσταση που αντιμετωπίζεται σε ένα διαζύγιο


Οι γονείς είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν κατάλληλα και αποτελεσματικά τα θέματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν σχετικά με το διαζύγιο αναφορικά στα παιδιά τους.

Σε μία ιδανική συνθήκη, το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει μεταξύ της οικογένειας μια αρμονική, ήρεμη και ισορροπημένη επικοινωνία, εξ’ αρχής. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι δύσκολο να γίνει, ιδιαίτερα το πρώτο χρονικό διάστημα, που είναι μεταβατικό και προσαρμοστικό στα νέα δεδομένα ζωής όλων των μελών της. Αυτό το διάστημα συνήθως, διαρκεί δύο περίπου χρόνια, όπου και τα περισσότερα προβλήματα έχουν μειωθεί αισθητά.

Παρόλα αυτά, οι γονείς χρειάζεται να γνωρίζουν, αλλά και επιθυμούν να βρουν απαντήσεις σε διάφορες δυσκολίες που αφορούν στα παιδιά τους, ώστε να έχουν τη καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση,  που θα θωρακίσει την ψυχική ηρεμία και ισορροπία ολόκληρης  της οικογένειας.

Ένα θέμα που ίσως οι γονείς κλιθούν να αντιμετωπίσουν μετά από ένα διαζύγιο, είναι η άρνηση του παιδιού να δει τον ένα γονιό του.
Ορισμένες φορές, ένα παιδί και κυρίως της μικρότερης ηλικίας, όντας μπλεγμένο μέσα στα αντικρουόμενα συναισθήματα του, αρνείται να δει τον ένα γονιό του.

Τότε, η αντιμετώπιση και από τους δύο γονείς χρειάζεται να είναι λεπτή και πολύ προσεκτική.

Ο γονιός που μεγαλώνει το παιδί και ζει καθημερινά δίπλα του, χρειάζεται να το προσεγγίσει και να ενδιαφερθεί, ρωτώντας το, για ποιο λόγο δεν θέλει να δει τον γονιό του. Με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς να του δώσει ο ίδιος ο γονιός κάποιους υποθετικούς λόγους σαν απάντηση, ώστε να μην προϊδεάσει το παιδί, περιμένει μια απάντηση από το εκείνο.

Καλό είναι, μετά το διαζύγιο οι δύο γονείς να βρουν μαζί, τους θετικούς λόγους που είναι ικανοί να κινητοποιήσουν το παιδί, ώστε να βρεθεί με τον άλλο γονιό του. Μπορεί να ενθαρρύνει και να προτρέψει το παιδί, ώστε να πει στον γονιό του και να συζητήσει μαζί του όσα το δυσαρεστούν, διαβεβαιώνοντας το, πώς και μετά από αυτό ο γονιός του θα συνεχίσει να το αγαπάει.

Είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο, να διαβεβαιώνουν το παιδί τους, πως μπορεί να μην βλέπει κάθε μέρα και τους δύο γονείς του, αλλά εκείνοι θα είναι πάντα στη ζωή του και πως δε πρόκειται να το εγκαταλείψουν ποτέ.
Όλα τα παραπάνω, ισχύουν με την προϋπόθεση, πως ο άλλος γονέας δεν ασκεί οποιοδήποτε είδος βίας πάνω στο παιδί, που τότε το πρόβλημα θα πρέπει να διευθετηθεί μόνο μεταξύ των γονέων.

Από την πλευρά του γονέα, που δέχεται την άρνηση του παιδιού να ειδωθούν, χρειάζεται να υπάρχει ψύχραιμη αντιμετώπιση.

 Είναι σημαντικό μετά από ένα διαζύγιο, ο γονέας να παραμερίσει τον εγωισμό του, τα προσωπικά προβλήματα και τις όποιες προστριβές και υποθετικές κατηγορίες  προς τον άλλο γονιό, για ευθύνη της κατάστασης και  να ενδιαφερθεί ουσιαστικά για να αποκατασταθεί η σχέση του με το παιδί του, παραμένοντας δίπλα του, με συναισθηματική ηρεμία.

Έχει μεγάλη σπουδαιότητα, το παιδί να νιώσει ασφάλεια και σταθερότητα για την αγάπη και το ενδιαφέρον που ο γονιός του δείχνει για αυτό. Ίσως, το παιδί να χρειαστεί κάποιο χρόνο, ώστε να νιώσει άνετα και να προσεγγίσει ξανά το γονιό του.
Οι γονείς καλό είναι να θυμούνται, πως την αγάπη και την εμπιστοσύνη των παιδιών τους δεν την κερδίζουν με δώρα και ακριβά παιχνίδια, αλλά με προσπάθεια, υπομονή, προσφορά χρόνου, συναισθημάτων και όμορφων εμπειριών. 

Είναι βέβαιο όμως, πως εάν οι γονείς προσφέρουν σταθερή, αυθεντική και άνευ όρων αγάπη στα παιδιά τους, τότε τα παιδιά θα το καταλάβουν και θα νιώσουν ασφάλεια κοντά τους.
  

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας