Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2022-12-02 12:42:22 +0200 Παιδικός Καταρράκτης

Παιδικός Καταρράκτης

Παιδικός Καταρράκτης 470 900
Άρθρο από Θεόδωρος Σ. Φιλιππόπουλος, ΜD
Τι είναι ο παιδικός καταρράκτης, από τι προκαλείται και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τον καταρράκτη με τις μεγάλες ηλικίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να εμφανιστεί από την νεογνική ακόμη ηλικία.

 

Τι είναι ο παιδικός καταρράκτης;


Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του φακού που εστιάζει το φως εντός του οφθαλμού με συνέπεια την έκπτωση της όρασης. Αν και έχουμε συνηθίσει να συναντάμε τον καταρράκτη σε μεγάλες ηλικίες, εν τούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζεται και στην νεογνική ή παιδική ηλικία είτε στον έναν, είτε και στους δύο οφθαλμούς. Στην περίπτωση που είναι εμφανής ήδη από την γέννηση τον χαρακτηρίζουμε ως συγγενή καταρράκτη και η συχνότητα εμφάνισής του είναι 1 στις 250 γεννήσεις. Συνήθως, ο παιδιατρικός καταρράκτης εμφανίζεται με αντικατάσταση της φυσιολογικής ερυθρής αντανάκλασης  του φωτός στο κέντρο της κόρης του ματιού με μία λευκή αντανάκλαση (λευκοκορία). Οι παιδίατροι είναι ενήμεροι και συνήθως ελέγχουν για την παρουσία μη φυσιολογικών αντανακλάσεων και παραπέμπουν στον οφθαλμίατρο ανά περίπτωση. Αρχόμενοι ή λιγότερο πυκνοί καταρράκτες είναι δυνατόν να διαφύγουν της προσοχής των παιδιάτρων και απαιτούν μια λεπτομερή οφθαλμιατρική εξέταση για να εντοπισθούν.

 

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε; 



- Η αιτιολογία του παιδιατρικού καταρράκτη μπορεί να είναι κάποια κληρονομική γονιδιακή διαταραχή, κάποια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της κύησης ή κάποια διαταραχή του μεταβολισμού. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, συνήθως, συνυπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις εκτός των οφθαλμών.
- Η θεραπεία του παιδιατρικού καταρράκτη είναι χειρουργική και συνιστάται στην αφαίρεση του θολερού φακού με τεχνικές μικροχειρουργικής.
- Όταν δεν τοποθετείται ενδοφακός (τεχνητός φακός εις αντικατάσταση του αφαιρεθέντος φακού στα παιδιά), όπως συμβαίνει στους ενήλικες, τα παιδιά χρειάζονται μετεγχειρητικά γυαλιά ή φακούς επαφής.
- Η παρουσία πολύ πυκνού καταρράκτη ή ετερόπλευρου καταρράκτη στην παιδική ηλικία, μπορεί να προκαλέσει αμβλυωπία (βλέπε κεφάλαιο αμβλυωπίας) και να μην επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση της όρασης ακόμα και μετά από ένα επιτυχές χειρουργείο.
- Για το λόγο αυτό η χειρουργική αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη να πραγματοποιείται όσο το δυνατό συντομότερα και τα καλύτερα αποτελέσματα - από τη σκοπιά της οπτικής οξύτητας - επιτυγχάνονται όταν το βρέφος χειρουργηθεί πριν την ηλικία των 2 μηνών.
- Δεν είναι μικρό το ποσοστό (20%) της εμφάνισης γλαυκώματος (βλέπε κεφάλαιο παιδιατρικού γλαυκώματος) μετά από χειρουργείο παιδιατρικού καταρράκτη.
- Η εμφάνιση καταρράκτη σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή σε άλλες παθήσεις π.χ. ιριδοκυκλίτιδα (φλεγμονή εντός του οφθαλμού).

 

 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας