Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2024-02-13 15:29:43 +0200 Η ανεργία και το στρες που προκαλεί επηρεάζουν το παιδί Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου τη δοκιμασία της ανεργίας;

Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου τη δοκιμασία της ανεργίας;

 Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου τη δοκιμασία της ανεργίας; 470 900
Η ανεργία και το στρες που προκαλεί επηρεάζουν το παιδί

"O άντρας μου/ η γυναίκα μου έχασε τη δουλειά του. Πως θα το πω στο δίχρονο αγόρι μας;", ερωτήματα που γίνονται ολόενα και συχνότερα την επόχη όπου οι συνθήκες εργασίας ολόενα και δυσκολεύουν.

Το να χάνει ένας γονιός τη δουλειά του δεν είναι ευχάριστο από μόνο του σαν γεγονός. Παρόλαυτα, είναι μια κατάσταση την οποία θα πρέπει αφενός μεν να αντιμετωπίσουμε αφετέρου να τη μετάφερουμε όσο το δυνατόν πιο "απαλά" στο παιδί. Αν και κάποιοι θεωρούν πως τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν και πολλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. 

Με απλές λέξεις προσπαθούμε να εξηγήσουμε στο παιδί την κατάσταση που βιώνει η οικογένεια μας και το άγχος που μπορεί να υπάρχει από τη μεριά του μπαμπά. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να διαισθάνονται την ψυχολογική κατάπτωση των γονιών τους. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τους εξηγήσουμε για πιο λόγο υπάρχει μια μικρή "στεναχώρια" στο σπίτι. 

Μιλάμε στο παιδί χωρίς υπεκφυγές. Λέμε στο παιδί όλη την αλήθεια με όρους που μπορεί να κατανοήσει. "Η μαμά/ ο μπαμπάς θα είναι όλη τη μέρα σπίτι μαζί μας για λίγο καιρό γιατί θα βρει καινούργια δουλειά". Καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούμε εκφράσεις με αρνητικό ύφος πχ "τον απέλυσαν" κτλ. Ακόμα, πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση του με ηρεμία και κατανόηση. 

Προσπαθούμε να μην αλλάξουμε τη ρούτινα μας και την καθημερινότητά μας. Αν πηγαίναμε το παιδί εμείς στον παιδικό σταθμό αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όχι επειδή ο γονιός είναι πλέον σπίτι να αναλάβει πράγματα που δεν έκανε. Φυσικά δεν παραλείπουμε τις συνήθειες που κάναμε και περνάγαμε καλά. Η απογευματινή βόλτα στις κούνιες ή το κυριακάτικο τραπέζι που μας φέρνει κοντά δεν πρέπει να αλλάξει σε καμία περίπτωση. 

Μπόρα είναι θα περάσει! 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας