Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 16:40:51 +0300 16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - 195 εκατομμύρια παιδιά στον κλοιό του υποσιτισμού Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 470 900
Άρθρο από Ανδρονίκη Αναστασίου
16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - 195 εκατομμύρια παιδιά στον κλοιό του υποσιτισμού


Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. 

Ο υποσιτισμός, μια κατάσταση που μπορεί να αποφευχθεί και να θεραπευτεί, απειλεί τη ζωή 195 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο, η πλειοψηφία των οποίων ζει σε μη εμπόλεμες ζώνες. Είναι η βασική αιτία θανάτου τουλάχιστον για το 1/3 των 8 εκατομμυρίων παιδικών θανάτων που καταγράφονται ετησίως παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ο υποσιτισμός δεν είναι απλά το αποτέλεσμα που προκαλεί η έλλειψη ή η πρόσληψη λίγης τροφής, αλλά η λήψη ακατάλληλης τροφής χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του καθώς χρειάζεται τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ειδικά λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που διασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη του παιδιού προστατεύοντάς το από ασθένειες που μπορεί να απειλούν την ίδια τη ζωή του. Παρόλα αυτά η επισιτιστική βοήθεια που παρέχεται σήμερα δεν περιλαμβάνει αυτά τα βασικά συστατικά που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του παιδιού κατά την παιδική ηλικία.
 Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο υποσιτισμός – συγκεκριμένα η ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη, ενέργεια καθώς επίσης και σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά – συνεχίζει να είναι μείζονος σημασίας. Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, παρόλο που το κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό του 'υπερσιτισμού', όπως παχυσαρκία και παθήσεις που συνδέονται με αυτή, συχνά παρατηρείται η ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995. Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%. 

Η παιδική παχυσαρκία (υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα, σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί προβλήματα υγείας)  αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της δημόσιας υγείας στην πλειοψηφία των αναπτυγμένων χωρών. Σύμφωνα με τις έρευνες το κυριότερο αίτιο είναι η διατροφή και ένα πολύ μικρό ποσοστό (5%) των παχύσαρκων έχουν παθολογικά αίτια. Η παχυσαρκία είναι ένα τυπικό παράδειγμα πολυπαραγοντικής νόσου και πρέπει να θεωρείται ως το αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως ο τρόπος ζωής, η δίαιτα, η ηλικία, το φύλο και η κληρονομικότητα. Τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον επιδρούν στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας. Τα παιδιά των οποίων και οι δυο γονείς είναι παχύσαρκοι έχουν 80% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα και ο κίνδυνος αυτός πέφτει στο 40% αν μόνο ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος και στο 8% αν κανείς από τους γονείς δεν είναι παχύσαρκος. Πρόκειται για μια επείγουσα υπόθεση διότι ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκο, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε δραματικά μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Η παχυσαρκία αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για την υγεία των παιδιών αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες. Συμβάλλει στην ανάπτυξη σχετικών ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2 και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τομέα της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας, και μάλιστα από τα πρώτα στάδια της ζωής. Οι διατροφικές συνήθειες κατά την παιδική ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που υποσιτίζονται κατά την εμβρυική ηλικία είναι πιο πιθανό να γίνουν παχύσαρκα, μωρά που δεν θηλάζονται και δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και παιδιά που λαμβάνουν τροφές με πολλές θερμίδες. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, όπου γίνεται η κατανομή του λιπώδη ιστού οι κίνδυνοι για ανάπτυξη της παχυσαρκίας είναι αυξημένοι. Οι τροφές που σχετίζονται με την εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, τα γαριδάκια και τα fast food και έχει παρατηρηθεί ότι τα παχύσαρκα παιδιά παραλείπουν το πρωινό και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού στο δείπνο. 
Τέλος, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που δεν κάνουν φυσικές δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο, που καταναλώνουν πολύ χρόνο στην τηλεόραση και τον υπολογιστή και που έχουν άστατα ωράρια γευμάτων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη παχυσαρκίας. Οι δράσεις του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ επικεντρώνονται σε αυτόν ακριβώς τον τομέα και αφορούν παιδιά από 0 έως 12 ετών. Ο στόχος του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE είναι  να σταματήσει η εξάπλωση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Ύστερα απο δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος υπολογίζεται πως έχουν επηρεαστεί περίπου 1.000.000 κάτοικοι και πάνω από 90.000 παιδιά. Μέχρι το 2012 το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ θα απευθύνεται σε 2 εκατομμύρια Έλληνες!.
 Η σωστή διατροφή αποτελεί πάντα το ζητούμενο. Μία ατομική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση είναι η επιστροφή στις παραδοσιακές διατροφικές αξίες.H εφαρμογή των κανόνων της μεσογειακής διατροφής, μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί να συμβάλει ενεργά στην διατήρηση της καλής υγείας και την αποφυγή χρόνιων παθήσεων και λοιπών προβλημάτων υγείας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας