Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-24 17:06:16 +0200 Τι είναι ο κινητικός συντονισμός και πώς μπορούμε να τον αναπτύξουμε μέσα από το παιχνίδι; Ας το εξηγήσουμε. Πέντε διασκεδαστικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν τον κινητικό συντονισμό

Πέντε διασκεδαστικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν τον κινητικό συντονισμό

Πέντε διασκεδαστικές δραστηριότητες που υποστηρίζουν τον κινητικό συντονισμό 470 900
Τι είναι ο κινητικός συντονισμός και πώς μπορούμε να τον αναπτύξουμε μέσα από το παιχνίδι; Ας το εξηγήσουμε.

Ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε καν πόσο σημαντικός είναι ο καλός κινητικός συντονισμός, δηλαδή η ικανότητα να εκτελούμε πολύπλοκες κινήσεις και να μεταβαίνουμε γρήγορα από τη μία δραστηριότητα στην άλλη. Σκεφτείτε πόσο συχνά κάνετε ελιγμούς για να κινηθείτε μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο, δεν αστοχείτε όταν πετάτε σκουπίδια στο καλάθι των αχρήστων, ή μεταφέρετε ένα δίσκο με το γεύμα σας από την κουζίνα στην τραπεζαρία.

Αυτές οι φαινομενικά απλές δραστηριότητες στην πραγματικότητα απαιτούν καλό συντονισμό, που αποτελεί τη βάση των σωματικών ικανοτήτων μας. Είναι κάτι που το παιδί σας πρέπει να μάθει και γι' αυτό η υποστήριξή σας είναι σημαντική σε αυτό τον τομέα. Πώς; Μέσα από το παιχνίδι!

Παιχνίδι και κινητικός συντονισμός

Πώς μπορεί το παιχνίδι να υποστηρίξει τον κινητικό συντονισμό του παιδιού μας;

1. Μάζεμα μανιταριών. Μαζί με το παιδί σας, σχεδιάστε διάφορα είδη μανιταριών σε χαρτί, κόψτε τα και απλώστε τα στο πάτωμα. Πάρτε ο καθένας ένα καλάθι. Μπορείτε να φτιάξετε καλάθια από χαρτί, όπως και τα μανιτάρια, ή να χρησιμοποιήσετε μικρά πλαστικά μπολ. Πείτε στο παιδί σας ότι έχει ένα λεπτό να μαζέψει όσα περισσότερα μανιτάρια μπορεί. Όταν το παιδί σας εξοικειωθεί με αυτή τη δραστηριότητα, μπορείτε να μειώσετε το χρόνο ολοκλήρωσής της ή να μειώσετε το μέγεθος των χάρτινων μανιταριών. Αν διαλέξετε τη δεύτερη επιλογή, το παιχνίδι απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Το μάζεμα των μανιταριών είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος για να μάθετε στο παιδί σας να ξεχωρίζει τα βρώσιμα από τα δηλητηριώδη μανιτάρια.

2. Η τρεχάλα του σερβιτόρου. Πάρτε μερικά μικρά πλαστικά πιάτα και τοποθετήστε πάνω τους φλιτζάνια, μπολ και μαχαιροπήρουνα (τα παιδικά κουζινικά είναι ιδανικά γι' αυτή τη δουλειά). Τοποθετήστε ένα τραπέζι σε μια γωνιά του δωματίου. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε από την πόρτα στο τραπέζι όσο πιο γρήγορα μπορείτε (χωρίς να ρίξετε τίποτα από το πιάτο), να σερβίρετε τους θαμώνες του εστιατορίου (βάλτε όλα τα πράγματα από το πιάτο πάνω στο τραπέζι) και να επιστρέψετε με άδειο δίσκο. Μπορείτε να οργανώσετε έναν οικογενειακό διαγωνισμό στην τρεχάλα του σερβιτόρου (θα δείτε ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται!), ή να καλέσετε τα παιδιά φίλων και γειτόνων για να συμμετάσχουν. Αν θέλετε να δυσκολέψετε την όλη διαδικασία, τοποθετήστε μερικά εμπόδια στη διαδρομή μεταξύ της πόρτας και του τραπεζιού.

3. Σλάλομ. Στήστε μερικές παιδικές κορίνες του μπόουλινγκ ή κοινά πλαστικά μπουκάλια για να δημιουργήσετε μια διαδρομή για σλάλομ. Προσπαθήστε να τρέξετε ανάμεσά τους όσο πιο γρήγορα μπορείτε χωρίς να ρίξετε καμία κορίνα ή μπουκάλι. Για να κάνετε το παιχνίδι πιο δύσκολο, μπορείτε να μειώσετε την απόσταση ανάμεσα στις κορίνες/μπουκάλια ή να τρέχετε ενώ τσουλάτε μια μπάλα μπροστά σας.

4. Κατασκευές. Η σύνδεση μικρών αντικειμένων και ο διαχωρισμός τους είναι ένας απίθανος τρόπος για την εξάσκηση του συντονισμού χεριών-ματιών. Και σ' αυτό, τα τουβλάκια είναι ανεκτίμητα. Η κατασκευή ενός σπιτιού ή ενός τρένου απαιτεί πολλή ακρίβεια, και αν επιλέξετε τα LEGO DUPLO, το παιδί σας θα μπορεί να εξασκήσει όχι μόνο τον κινητικό συντονισμό του, αλλά θα μάθει επίσης και για τον κόσμο, τους αριθμούς και πώς να κάνει δουλειές στο σπίτι.

5. Μίνι μπάσκετ. Θα χρειαστείτε ένα μικρό δοχείο, όπως ένα κουτί από χαρτόνι, ένα καλάθι ή ένα μεγάλο πλαστικό μπολ, και μια μικρή μαλακή μπάλα ή μικρά σακουλάκια "bean bags". Σταθείτε περίπου ένα μέτρο μακριά από το δοχείο και προσπαθήστε να ρίξετε μέσα τη μπάλα ή το σακουλάκι. Μπορείτε να τροποποιήσετε το παιχνίδι αυξάνοντας την απόσταση μεταξύ του παίχτη και του δοχείου και μειώνοντας το μέγεθος του δοχείου.

Συμβουλές για δημιουργική διασκέδαση

Μαθαίνω τα χρώματα

Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να μάθει τα χρώματα με διασκεδαστικό τρόπο. Ετοιμάστε αρκετά ζεύγη από LEGO® DUPLO® τουβλάκια (τα τουβλάκια σε κάθε ζεύγος πρέπει να έχουν το ίδιο σχήμα και χρώμα) και χωρίστε τα σε δύο σωρούς: έναν για εσάς και έναν για το παιδί σας. Μετά χτίστε έναν πολύχρωμο πύργο.

Ώρα για γρίφους

Βάλτε τον πύργο σας έτσι ώστε να μην μπορεί να τον δει το παιδί σας. Αυτό που πρέπει να κάνει το παιδί σας είναι να φτιάξει μια κατασκευή με πανομοιότυπο χρωματικό μοτίβο. Κάντε μερικές υποδείξεις αλλά μόνο μέσα από γρίφους. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε "Το πρώτο μου τουβλάκι έχει το ίδιο χρώμα με τα κεράσια". Με αυτό τον τρόπο το παιδί σας θα ξέρει ότι αρχίσατε την κατασκευή με ένα κόκκινο τουβλάκι.

LEGO DUPLO Τα Πρώτα Μου Αυτοκίνητα και Φορτηγά

Μήπως το παιδί σας λατρεύει όλων των ειδών τα οχήματα; Αν ναι, τότε σίγουρα θα λατρέψει το σετ LEGO® DUPLO® [10816] Τα Πρώτα Μου Αυτοκίνητα και Φορτηγά. Θα έχει τη δυνατότητα να χτίσει τα αγαπημένα του οχήματα, όπως ένα γερανό, απορριμματοφόρο, πυροσβεστικό, περιπολικό ή ένα αυτοκίνητο, και να συνδυάσει πολύχρωμα τουβλάκια με σασί οχημάτων. Το σετ περιλαμβάνει επίσης αυτοκίνητο και αξεσουάρ οδικής κυκλοφορίας, όπως φανάρια, σταθμό ανεφοδιασμού νερού και γάντζους ρυμούλκησης, για να μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας