Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-02 13:17:56 +0200 Ο αγαπημένος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς συζητάει με την Χριστίνα Χρυσανθοπούλου για τη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά και για τα μηνύματα που αυτά λαμβάνουν μέσω των παραμυθιών. Ο E. Τριβιζάς στο babyspace!

Ο E. Τριβιζάς στο babyspace!

Ο E. Τριβιζάς στο babyspace! 470 900
Ο αγαπημένος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς συζητάει με την Χριστίνα Χρυσανθοπούλου για  τη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά και για τα μηνύματα που αυτά λαμβάνουν μέσω των παραμυθιών.

Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να τους διαβάζουμε παραμύθια;
Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια από τις καλύτερες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια να απολαμβάνουν και  οι γονείς το βιβλίο που διαβάζουν στα παιδιά. Αν διαβάζουν μια ιστορία που αφήνει τους ίδιους αδιάφορους, το παιδί το διαισθάνεται και αντιδρά ανάλογα. Αν όμως απολαμβάνουν και  εκείνοι την όλη διαδικασία τότε είναι πολύ πιθανότερο να  μεταδώσουν στο παιδί  την αγάπη για το διάβασμα.  Η έννοια της συναπόλαυσης είναι και σε αυτή την περίπτωση καθοριστική. Μερικά βιβλία μου όπως το «88  ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ»   η το «33 ΡΟΖ ΡΟΥΜΠΙΝΙΑ» είναι γραμμένα για να διαβάζονται απο γονείς και παιδιά μαζί. Αποτελούνται από μικρές ενότητες από τον συνδυασμό των οποίων προκύπτουν εκατοντάδες διαφορετικές ιστορίες.

Μετά την ανάγνωση ενός βιβλίου ή την παρακολούθηση μιας ταινίας, τι πρέπει να κάνει ο γονιός; Πώς μπορεί να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που έλαβε το παιδί για την συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξη;
Αφιερώνοντας αφειδώς χρόνο στα παιδιά για να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση, τα νοήματα και τους χαρακτήρες του έργου. Γι αυτόν το λόγο στα περισσότερα  βιβλία μου περιλαμβάνω ενα παράρτημα με τίτλο “ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ”, με δραστηριότητες, παιχνίδια και κατασκευές εμπνευσμένες από το θέμα και τις λεπτομέρειες του κάθε βιβλίου.

Πώς διαλέγει κανείς το καλό βιβλίο ή την καλή ταινία μέσα στην πληθώρα των επιλογών που μας κατακλύζουν;
Διαβάζοντάς το πρώτα ο ίδιος ή βασιζόμενος στις συστάσεις άλλων γονέων την κρίση των οποίων εμπιστεύεται. Όταν είμαστε παιδιά τα βιβλία που διαβάζουμε και τα έργα που βλέπουμε διαμορφώνουν τις αρχές, τις  αξίες  και τα πρότυπα,  που μας ακολουθούν πολλές φορές σε όλη μας τη ζωή. Γι αυτό είναι σημαντικό η πνευματική τροφή που προσφέρουμε στα  παιδιά μας να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινή.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας