Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-03 12:28:05 +0200 Ο σκηνοθέτης των Σύγχρονων Αθηναικών Παραμυθιών Χάρης Αττώνης μιλά στο babyspace Ο Χάρης Αττώνης στο babyspace

Ο Χάρης Αττώνης στο babyspace

Ο Χάρης Αττώνης στο babyspace 470 900
Ο σκηνοθέτης των Σύγχρονων Αθηναικών Παραμυθιών Χάρης Αττώνης μιλά στο babyspace

Μια φορά και έναν καιρό ήταν δύο σκηνοθέτες, 23 καλλιτέχνες και ένα φουαγιέ ... Σε μια εποχή που αρκετοί έχουν ανάγκη να ζήσουν ένα παραμύθι και άλλοι πάλι να ζήσουν μέσα από αυτό δύο σκηνοθέτες ο Χάρης Αττώνης και ο Φίλιππος Κανακάρης ενώνουν τις δυνάμεις τους με 23 καλλιτέχνες και δίνουν φωνή και κίνηση σε 10 Σύγχρονα Αθηναϊκά Παραμύθια. 

Στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή που ζει το δικό της "σύγχρονο" παραμύθι ο σκηνοθέτης Χάρης Αττώνης μας μεταφέρει για λίγο στο Φουαγιέ του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη εκεί oπου τα παραμύθια πήραν ζωή.

"Τα παραμύθια αυτά διαδραματίζονται στους δρόμους της Αθήνας και μιλάνε για τα προβλήματα αυτής"

Τι ακριβώς είναι τα Σύγχρονα Αθηναικά Παραμύθια;
 Όλο αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Τα Σύγχρονα Αθηναικά Παραμύθια ως παραμύθια είναι δέκα κείμενα που γράφτηκαν από δέκα σύγχρονους συγγραφείς με σκοπό να εκδοθούν απο τις Μητροπολιτικές ιστορίες του metropolis press. Τα παραμύθια αυτά διαδραματίζονται στους δρόμους της Αθήνας και μιλάνε για τα προβλήματα αυτής. Ο εκδότης Κώστας Τσαούσης είχε την ιδέα αυτά τα κείμενα να δραματοποιηθούν. Στην ουσία να γίνουν μικρές δράσεις για τα παιδιά. Έτσι λοιπόν ξεκίνησαν όλα ... 

Σε ποια ηλικία αναφέρονται τα παραμύθια αυτά; 
Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα παραμύθια απευθύνονται τόσο σε μικρά όσο και μεγάλα παιδιά. Το δύσκολο ήταν να τα κάνουμε να μιλάνε στη γλώσσα των παιδιών και αυτό είτε γιατί το παραμύθι ήταν γραμμένο σε μια πιο σύνθετη γραφή είτε γιατί ήταν πολύ δύσκολο να δραματοποιηθεί. Υπήρχε χαρακτηριστικά ένα παραμύθι τόσο όμορφο μα συνάμα τόσο δύσκολο να αποτυπωθεί. Τελικά οι μουσικοί μας το μελοποίησαν και το ειπάν ως τραγούδι. 

Οι παραστάσεις σας κράτησαν δύο ημέρες και η προγραμματισμένη παράσταση στην πλατεία Κοτζιά ακυρώθηκε λόγω καιρού. Έχετε σκεφτεί να το κάνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; 
Η αρχική μας σκέψη ήταν όλο αυτό να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για μας θα ήταν ευτυχία αυτό. Έτσι θα μπορούσε να έρθει περισσότερος κόσμος να μας δει αλλά και εμείς από τη μεριά μας θα μπορούσαμε να το οργανώσουμε ακόμα καλύτερα. "Δεν γκρίνιαξαν, δεν παραπονέθηκαν ούτε για μια στιγμή. Ήμουνα πολύ τυχερός που δούλεψα μαζί τους"

Μιλάμε για 23 καλλιτέχνες με διαφορετική ιδιότητα ο καθένας. Πόσο δύσκολο ήταν να συντονιστούν
Εμείς το ξεκινήσαμε πιστεύοντας ότι αυτό θα ήταν το εύκολο κομμάτι. Πολύ απλά, θα έπαιρνε ένα παραμύθι μια ομάδα ατόμων και θα το δούλευε η καθε μία μόνη της. Θα το έστηνε και θα γινόταν πιο παραγωγικό, μιας και δεν είχαμε πάρα πολύ χρόνο. Όλο αυτό που έγινε με τα παραμύθια ήταν κάτι επιπλέον για όλους μας. Έτσι ο χρόνος μας ήταν πολύ περιορισμένος. Το πρόβλημα ήταν πότε θα συναντιόμασταν όλοι μαζί για να το περάσουμε. Συνολικό πέρασμα έγινε την τελευταία μέρα. Μπορεί ο καθένας να δούλεψε μόνος του αλλά είδαμε τελικά ότι ο ένας κάλυπτε τον άλλο. Όλα τα παιδιά ήταν πολύ καλά και πάνω απ΄ολα επαγγελματίες. Δεν γκρίνιαξαν, δεν παραπονέθηκαν ούτε για μια στιγμή. Ήμουνα πολύ τυχερός που δούλεψα μαζί τους. 

Σκηνοθέτης αλλά και ηθοποιός. Τι από τα δύο είναι ποιο εύκολο; 
Τα έχω σπουδάσει και τα δύο αλλά εχω ασχοληθεί μόνο με την ηθοποία. H σκηνοθεσία απλά προέκυψε. Η αλήθεια είναι ότι το έκανα τελείως πειραματικά και αν θες για να βγω λίγο από τον εγωκεντρισμό του ηθοποιού. Είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι την χαρά των ανθρώπων που εκείνη τη στιγμή είναι πάνω στη σκηνή και εσύ τους έχεις βοηθήσει σε όλο αυτό. Πραγματικά η χαρά είναι και δική σου. Ως ηθοποιός βιώνεις ένα πιο προσωπικό συναίσθημα, δεν είναι τόσο μοίρασμα. Όταν παίζεις κάνεις τόσα πράγματα που αδειάζεις και το μόνο που θέλεις είναι χρόνο. Ως σκηνοθέτης είναι ακριβώς το αντίθετο, γεμίζεις ... 

"Έχω την άποψη πως το παιδικό σανίδι θέλει ένα άλλο ταλέντο που δεν ξέρω αν το έχω"


Θεωρείς ότι είναι πιο απαιτητική η σκηνοθεσία ενός παιδικού έργου; 
Σίγουρα, έχεις πολύ μεγάλη ευθύνη. Πολλές φορές κάναμε κάτι με τόσο ενθουσιασμό αλλά μετά βλέπαμε ότι αυτό δεν θα είναι κατανοητό από ένα παιδί. Έτσι το αλλάζαμε και το ξαναλλάζαμε, το φιλτράραμε από εδώ το ξανακοιτάγαμε από εκεί, μέχρι να βγει η πο light εκδοχή του. 

Έχεις ξαναδουλέψει με παιδιά; 
Δεν έχει τύχει να κάνω παιδικό θέατρο. Έχω δει παραστάσεις παιδικού θεάτρου σκέτα αριστουργήματα που πραγματικά τα ζήλεψα. Έχω όμως την άποψη πως το παιδικό σανίδι θέλει ένα άλλο είδους ταλέντο, που δεν ξέρω αν το έχω. 

Μιας και μιλάμε για παιδιά και για παραμύθια, ποιό είναι το δικό σου αγαπημένο παιδικό παραμύθι; 
Μου αρέσουν πάρα πολύ τα παραμύθια. Όλες μου οι παιδικές μνήμες έχουν να κάνουν με παραμύθια. Μεγάλωσα με τους αδελφούς Γκρην, τον Αντερσεν. Αν διάλεγα ένα παραμύθι αυτό θα ήταν ο Πινόκιο. Μου άρεσει. Είναι θλιμμένο αλλά συνάμα και φιλοσοφημένο παραμύθι. Είναι ένα παραμύθι σημείο αναφοράς... 

Λες ψέμματα; 
Mόνο Αθώα... !

Ο Χάρης Αττώνης από 30 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στο bios basement κάθε Δευτέρα & Τρίτη όπου υποδυόμενος 40 ρόλους αφηγείται την ιστορία της Charlotte Von Mahlsdorf, ο Ιωσήφ Βαρδάκης (μετάφραση-σκηνοθεσία) δημιουργεί μια παράσταση που εξερευνά την έννοια της ατομικής ταυτότητας.

Eπιμέλεια Φωτογραφιών: Μαρία Σωτηροπούλου

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας