Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-10-23 15:41:05 +0300 Τα σωστά βήματα για ένα νέο ξεκίνημα για τον δεύτερο μπαμπά Μικτές οικογένειες: O "μπαμπάς" No 2

Μικτές οικογένειες: O "μπαμπάς" No 2

Μικτές οικογένειες: O "μπαμπάς" No 2 470 900
Τα σωστά βήματα για ένα νέο ξεκίνημα για τον δεύτερο μπαμπά

Ο ρόλος του μπαμπά ή της μαμάς είναι ο πιο όμορφος για έναν άνδρα και μία γυναίκα αντίστοιχα. Κάποιες φορές όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ένα νέο ξεκίνημα περιλαμβάνει την συνύπαρξη παιδιών από κάποιον προηγούμενο γάμο ή σχέση, με το νέο μπαμπά. Τι κάνουμε τότε;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και ότι κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά σε ένα νέο ξεκίνημα. Όπως και να έχει του δίνουμε το χρόνο του. Κάνουμε υπομονή και σιγά σιγά θα δεχτεί τη νέα κατάσταση και θα χτιστεί μία ουσιαστική και βαθιά σχέση. Τα παιδιά που έχουν βιώσει το θάνατο ενός γονέα ή ένα διαζύγιο, αισθάνονται πληγωμένα και χρειάζονται χρόνο πριν αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα και προχωρήσουν παρακάτω.

Ο χρόνος όμως που χρειάζεται ένα παιδί και ο τρόπος που αντιμετωπίζει ένα νέο ξεκίνημα, εξαρτάται από πολλούς και ποικίλους παράγοντες. Η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα παιδιά μικρότερης ηλικία δέχονται καλύτερα την οποιαδήποτε αλλαγή και προσαρμόζονται πιο εύκολα σε μία νέα κατάσταση. Σημαντικό φυσικά είναι και να αισθάνονται ασφάλεια και άνεση με το νέο μέλος της οικογένειας. Περνάμε όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε μαζί τους και τα παρακινούμε να γνωρίσουν καλύτερα το νέο μας σύντροφο.

Εξίσου σημαντικό είναι να σεβόμαστε το παρελθόν την οικογένειας. Ένας πρώην σύζυγος ή πρώην σύντροφος, πόσο μάλλον όταν είναι και ο ένας από τους δύο γονείς, δεν γίνεται ξεχαστεί και είναι άσκοπο να το επιδιώξουμε. Σε μία τέτοια μεταβατική κατάσταση δεν ξεχνάμε ότι προτεραιότητα έχουν τα παιδιά και οι ανάγκες τους και όχι τα δικά μας θέλω. Τους δίνουμε όσο περισσότερη αγάπη μπορούμε. Μαθαίνουμε να ακούμε τους προβληματισμούς τους και το πώς αισθάνονται και  έτσι είμαστε πραγματικά κοντά τους. 

Από τη στιγμή που κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την οικογένεια μας, δημιουργούμε και νέες οικογενειακές συνήθειες και παραδόσεις. Μία οικογενειακή βόλτα το Σαββατοκύριακο, η μία βραδιά σινεμά είναι ό,τι πρέπει για αρχή.

Για να πετύχουν βέβαια όλα τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικοινωνία με το σύντροφό μας. Συζητάμε για τυχόν προβλήματα που έχουμε αντιληφθεί και τα αντιμετωπίζουμε μαζί. 

Πηγή: kidshealth.org
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας