Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-03 12:24:49 +0200 Ο χρυσός ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος μιλά στη Βάλια Κουρκουμέλη και το babyspace Ο Μ. Μουρούτσος στο babyspace

Ο Μ. Μουρούτσος στο babyspace

Ο Μ. Μουρούτσος στο babyspace 470 900
Ο χρυσός ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος μιλά στη Βάλια Κουρκουμέλη και το babyspace

Το 2000 κατακτά μετάλλιο στους ολυμπιακούς του Σύδνεϊ και γίνεται το χρυσό αγόρι του taekwondo. Ο Μιχάλης Μουρούτσος σήμερα, έντεκα χρόνια μετά από τη στιγμή που ανεβαίνει στο βάθρο αγκαλιά με τη ελληνική σημαία υπό τους ήχους του εθνικού μας ύμνου, προετοιμάζει τα επόμενα χρυσά παιδιά  που θα μας κάνουν υπερήφανους. 


Σ' ένα στενό στην περιοχή της Δάφνης, τα παιδιά ακολουθούν τις οδηγίες του δασκάλου τους και κάνουν τα ίδια όνειρα με αυτόν ... μια μέρα να γίνουν πρωταθλητές 

"Το taekwondo είναι ένα άθλημα που γυμνάζει σώμα και πνεύμα. Είναι ένα άθλημα το οποίο μέσα από τη φιλοσοφία του σε διδάσκει σε πολύ έντονο βαθμό το σεβασμό και την πειθαρχία. Δύο εφόδια που θα βοηθήσουν τα παιδιά γενικότερα στη ζωή τους", αναφέρει ο Μιχάλης στην ερώτησή μου "τι προσφέρει τελικά το taekwondo". 

Είμαι ένα κορίτσι με γνώσεις κλασσικού χορού και η μόνη επαφή που έχω με τις πολεμικές τέχνες δεν είναι άλλη από το "Καράτε Κίντ". Όλο αυτό λοιπόν μου φαίνεται λίγο "βάρβαρο". Όχι απλά μου φαίνεται, αλλά δε διστάζω να το ξεστομίσω. Ο Μιχάλης γυρνά και με κοιτά. Προσπαθώ να καταλάβω αν το βλέμμα του είναι έτσι γιατί ο ήλιος από το παράθυρο τον τυφλώνει ή γιατί απλά με αγριοκοιτά. "Σου φαίνομαι για άγριος", μου απαντά και προσθέτει " Αν και κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι ένα σκληρό άθλημα το taekwondo  είναι ακριβώς το αντίθετο. Όταν έναι παιδί ξεκινάει σε ηλικία 4 ετών και όσο τα παιδιά είναι μικρά δεν υπάρχει καμιά σωματική επαφή.  Αυτή έρχεται στην πορεία. αι είναι ανάλογη με  το επίπεδο που βρίσκεται κανείς. Όσο πιο προχωρημένο είναι το επίπεδο κάποιου, τόσο μεγαλύτερη και η σωματική επαφή. Στην ουσία το μάθημα διαμορφώνεται ανάλογα με το πόσο έτοιμος είναι ένας αθλητής και πόσο προχωρημένος". 

     "Το taekwondo είναι ένα άθλημα που γυμνάζει σώμα και πνεύμα"

Σήμερα, μέσα από το ρόλο του προπονητή πια,  ο Μιχάλης Μουρούτσος μαθαίνει στους μαθητές του αφενός να μην είναι μαλθακοί, αφετέρου να μην ασκούν βία. Προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και να διαχειριστεί το κάθε παιδί σύμφωνα με το χαρακτήρα του. "Υπάρχουν δύο ειδών περιπτώσεις.  Υπάρχουν γονείς που έρχονται και μας λένε: "Ξέρετε ,το παιδί μου αντιδρά πολύ έντονα στο σχολείο και σηκώνει το χέρι. Τσακώνεται με όλους. Κάντε κάτι¨. Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που μας λένε πως στα παιδιά τους ασκείται ένας υποτυπώδης σχολικός εκφοβισμός,  το γνωστό school bulling, και αυτά παραμένουν αμέτοχα χωρίς να αντιδρούν. Στην κάθε περίπτωση προσπαθούμε να συμβουλεύουμε διαφορετικά.  Αφενός τα παιδιά δεν πρέπει να σηκώνουν χέρι και να χτυπάνε και αφετέρου δεν πρέπει να είναι εντελώς μαλθακά στη ζωή τους. Αυτό που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση είναι να φέρουμε το παιδί σε κάποια ισορροπία. Όταν ένα παιδί ασχολείται με κάτι καινούργιο, ουσιαστικά παίρνει μια καινούργια πληροφορία στη ζώη του την οποία όμως δεν μπορεί να διαχειριστεί και εδώ συνήθως είναι το πρόβλημα". 

   "Θεωρώ χρέος μου να  μεταδώσω τις εμπειρίες μου. Θα ήταν αμαρτία να κρατήσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχω μόνο για τον εαυτό μου". 

Από το ρόλο του αθλητή, τώρα στο ρόλο του προπονητή. "Είναι τελείως διαφορετικά τα συναισθήματα που εισπράττεις όταν κάνεις εσύ taekwondo ή όταν εσύ διδάσκεις". Η αγάπη του για το άθλημα αυτό τον οδήγησε να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει: "Θεωρώ χρέος μου να  μεταδώσω τις εμπειρίες μου. Θα ήταν αμαρτία να κρατήσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχω μόνο για τον εαυτό μου". Επόμενος στόχος του δεν μας είπε αν είναι κάποιο ακόμα μετάλλιο σίγουρα, όμως είναι να δημιουργήσει μεγάλους αθλητές: "Στόχος μου είναι μέσα από τους συλλόγους που διδάσκω να καταφέρω να βγάλω μεγάλους αθλήτες. Αν και δεν είναι όλοι γεννήμενοι για πρωταθλητές, τουλάχιστον θέλω τα παιδιά να αγαπήσουν αυτό το άθλημα". Ο Μιχάλης Μουρούτσος ήταν ένα παιδί όχι με φυσικά ταλέντα, όπως ο ίδιος μας είπε, αλλά με ταλέντο ψυχής. Η ψυχή και η σκληρή δουλειά είναι αυτό που τον ανέβασαν ψηλά στο βάθρο. "Θεωρώ ότι το ταλέντο υπάρχει μέσα στην ψυχή του κάθε παιδιού. Αυτό είναι ταλέντο. Όλα τα άλλα φτιάχνονται. Και  εγώ υπήρξα ταλέντο σε αυτό. Ήθελα πάντα να είμαι νικητής και κυνηγούσα να είμαι πρώτος, αλλά στα φυσικά μου προσόντα δεν ήμουνα ποτέ ταλέντο. Δούλεψα πάρα πολύ να αποκτησώ τις ικανότητες που έχω στο taekwondo". 

Πέραν όμως από ολυμπιονίκης, αθλητής και προπονητής, ο Μιχάλης έχει έναν ακόμα  τίτλο. Ίσως και τον πιο σημαντικό, αυτόν του πατέρα.  Περνάει όσες πιο πολλές ώρες μπορεί με την οικογένεια του και την μικρή του κόρη. Αν και μη ικρή ακόμα δεν έχει δείξει αν θα ακολουθήσει τα βήματα του μπαμπά της, ο ίδιος δεν φαίνεται να προβληματίζεται . "Επειδή έχω αυτη την ιδιότητα δεν πάει να πει ότι θα πρέπει και η κόρη μου να ακολουθήσει το δικό μου δρόμο. Αυτό που θα κάνω σαν γονιός είναι να την σπρώξω στον αθλητισμό. Είτε αυτό είναι ο στίβος, είτε το κολύμπι, είτε το taekwond". Η μικρή τώρα αρχίζει να λέει τις πρώτες της κουβέντες οπότε ακόμα δεν έχει μπει στη διαδικάσια να ζητά αδελφάκι. Τι θα γίνει όμως όταν το πει; "Άλλο παιδάκι σκεφτόμαστε να κάνουμε, αλλά  είμαστε μικροί ακόμα. Δεν μας αγχώνει.""Θεωρώ ότι το ταλέντο υπάρχει μέσα στην ψυχή του κάθε παιδιού. Αυτό είναι ταλέντο.

Αν έδινα χρώμα στη συνέντευξη μας θα ήταν κάτι λαμπέρο σαν το φως του ήλιου που έμπαινε από την τζαμαρία της σχολής. Αν πάλι έβαζα μουσική υπόκρουση θα ήταν  "Τα κύματα" του Σπανουδάκη. Σαν τη θάλασσα που είναι μια πάνω, μια κάτω. Μια ήρεμη, μια άγρια. Ο δυναμισμός του Μιχάλη Μουρούτσου που βγαίνει στο ρινγκ έρχεται να ισορροπήσει μ έναν ήρεμο μπαμπά και δάσκαλο. O Μιχάλης Μουρούτσος γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1980 στα Λαγκάδια Αρκαδίας και είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο άθλημά του, όπως επίσης και έξι νταν. Ξεκίνησε να ασχολείται με το άθλημα το 1987 ενώ το 2000 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην ολυμπιάδα του Σύδνει.Το όνομά του έχει δοθεί τιμητικά στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Δάφνης εκεί όπου διατηρεί και σχολή taekwondo.  Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Περράκη και έχουν μια κόρη.

Eπιμέλεια Φωτογραφιών: Μαρία Σωτηροπούλου

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας