Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-12 10:27:51 +0200 Η Dr. Daphne Halkias, Κλινική Ψυχολόγος, εξηγεί γιατί ο μπαμπάς νιώθει μόνος μετά τον τοκετό. Το στρες του μπαμπά μετά τον τοκετό

Το στρες του μπαμπά μετά τον τοκετό

Το στρες του μπαμπά μετά τον τοκετό 470 900
Άρθρο από Δρ Δάφνη Χαλκιά
Η Dr. Daphne Halkias, Κλινική Ψυχολόγος, εξηγεί γιατί ο μπαμπάς νιώθει μόνος μετά τον τοκετό.

Ο λόγος που ο μπαμπάς μπορεί να βυθιστεί στην μοναξιά του, είναι ότι μετά τον τοκετό όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στη μαμά και το παιδί. Αυτοί είναι πια οι πρωταγωνιστές της οικογένειας που μόλις δημιουργήθηκε. Όσο για τον μπαμπά; Εκείνος, νιώθει μόνος, παραμελημένος και καλείται να ξεπεράσει το στρες της πατρότητας μοναχικά. 
 

«Είμαι και εγώ εδώ!»


Η φράση θα μπορούσε να βγαίνει από τα χείλη οποιουδήποτε νέου μπαμπά, αφού έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι η πατρότητα προκαλεί στους άνδρες τόσο στρες όσο και η μητρότητα στην μητέρα. Αν και η εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική, οι άνδρες είναι πολύ ευαίσθητοι στις ριζικές αλλαγές της πατρότητας, όχι αποκλειστικά επειδή χάνουν την ελευθερία ή την καθημερινή τους ηρεμία, όπως υποστηρίζεται, αλλά κυρίως επειδή νιώθουν υπεύθυνοι και συχνά αδύναμοι μπροστά σε μια σειρά από υποχρεώσεις και ευθύνες που φέρνει ο απόγονος. Ενώ οι γυναίκες είναι εκπαιδευμένες να φροντίζουν τους άλλους, οι άνδρες έχουν μεγαλώσει με μια συγκεκριμένη ανεξαρτησία, την οποία δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν σε καμιά φάση της ζωής τους. Έτσι, η απόφαση να γίνει κάποιος πατέρας, να είναι ο υπεύθυνος ή ο σοφός της οικογενειακής...παρέας, είναι συνήθως ένα τεράστιο σοκ για τους άνδρες. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι μπαμπάδες δηλώνουν πως οι προσδοκίες τους από την πατρότητα άλλαξαν δραματικά αφότου έγιναν γονείς. 



Τα παρελκόμενα του...πατρικού στρες


Στις συνθήκες εγρήγορσης και συνεχών απαιτήσεων, η πατρότητα είναι μια δύσκολη κατάσταση και συχνά το κόστος για τη συναισθηματική και τη φυσική κατάσταση ενός πατέρα, είναι μεγάλο. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του 2006 που διεξήγαγε το American Psychological Association (APA), το 43% των ανδρών βιώνουν έντονο άγχος που προκύπτει κατά βάση από την πατρότητα. Το να διατηρήσουν την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την οικογενειακή ζωή (λογαριασμοί, δουλειά, ευθύνες για το παιδί και την σύζυγο), τους φορτίζει με στρες. Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι μπαμπάδες να είναι ευερέθιστοι, θυμωμένοι, να αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας κ.α. Επιπλέον, το στρες οδηγεί τους νέους μπαμπάδες στην υιοθέτηση κακών για την υγεία συνηθειών όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού. Μεταξύ άλλων, αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις και στο παιδί που ταυτίζεται με τον γονέα και αντιγράφει τις συμπεριφορές του (την αδυναμία του να διαχειριστεί το άγχος).

 

Μπαμπάδες σε απόγνωση


«Είμαι 37 χρονών και έγινα μπαμπάς πριν από δυο χρόνια. Η πατρότητα με άλλαξε ριζικά. Δεν είμαι πια ο ανέμελος άνδρας του παρελθόντος. Νιώθω ότι πρέπει να τα καταφέρω τέλεια στη δουλειά, να βγάλω λεφτά και ταυτόχρονα να είμαι κοντά στο παιδί και την γυναίκα μου. Το άγχος κοντεύει να γίνει μόνιμη, καθημερινή μου κατάσταση. Πώς να το αντιμετωπίσω»;  Η μαρτυρία του Κώστα Σ., περιγράφει την συναισθηματική κατάσταση μεγάλης μερίδας των νέων μπαμπάδων. Για αυτούς, η επιστημονική ομάδα του American Psychological Association (APA), έχει συντάξει τον παρακάτω οδηγό υποστήριξης, μόνο για μπαμπάδες! 


Πρόσωπο με πρόσωπο με το στρες

Ποιά γεγονότα ή καταστάσεις σου προκαλούν στρες; Σχετίζονται με την οικογένεια, τα παιδιά, τα οικονομικά, την δουλειά, τη σχέση σου με τη σύντροφο; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις πηγές του στρες, ώστε να μπορέσεις κατόπιν να τις τιθασσεύσεις.


 •Αξιολογώντας το στρες

Σε ποιές καταστάσεις σε οδηγεί το στρες; Πώς εκδηλώνεται; Έχει επιπτώσεις στον ύπνο σου; Σε κάνει να καπνίζεις περισσότερο; Σε κάνει να πίνεις πιο συχνά; Δίνοντας ειλικρινείς απαντήσεις στα παραπάνω, θα καταφέρεις να δεις τις αρνητικές συνέπειες του στρες, αλλά και να αξιολογήσεις το εξής: η καταφυγή στο ποτό ή το τσιγάρο πραγματικά σου λύνει το πρόβλημα; 



Διαχείριση του στρες

Το να καταφεύγει κανείς σε ανθυγιεινές συνήθειες για να ξεπεράσει το άγχος, είναι τελικά η εύκολη οδός που στην πραγματικότητα δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, επιλέγοντας π,χ, την γυμναστική, μια βόλτα στο πάρκο με τα παιδιά, μια εκδρομή με φίλους, ως μέσο για την αντιμετώπιση του στρες, οι πιθανότητες να επιτευχθεί το επιθυμητό αυξάνονται δραματικά. Δοκίμασε αυτή την αλλαγή στη ζωή του και αξιολόγησε τα αποτελέσματα. Το επικίνδυνο με τις κακές συνήθειες που ξεκινάμε για να αντιμετωπίσουμε το στρες είναι ότι παγιώνονται πολύ εύκολα ως καθημερινές πρακτικές που δύσκολα ξεπερνιούνται.  


• Αυτοπροσδιορισμός και Υποστήριξη

Σπάνια αναγνωρίζεται το δικαίωμα του μπαμπά να νιώθει αδύναμος, οι προσδοκίες του κοντινού περίγυρου από εκείνον είναι μεγάλες και όλη η προσοχή στρέφεται στη νέα μαμά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Με την σειρά του ο νέος μπαμπάς πείθεται ότι έτσι είναι τα πράγματα, χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία να τα αξιολογήσει. Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν περιμένει από εσένα να είσαι ο τέλειος πατέρας. Ούτε ο ίδιος όμως πρέπει να πέσεις στην παγίδα ότι οφείλεις να είσαι ο Superdad. Επαναπροσδιόρισε τις καταστάσεις και τη θέση σου μέσα σε αυτές και βάλε στόχους που μπορείς να καταφέρεις. Αυτό θα σε τροφοδοτήσει με αυτοπεποίθηση για να πορευτείς δυναμικά και επιτυχημένα στην οικογενειακή σου ζωή. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να σε στηρίξουν, αρκεί βέβαια και εσύ να είναι έτοιμος να δεχτείς την βοήθειά τους.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας