Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-09-05 11:06:04 +0300 Ο ρόλος σας είναι η αντιμετώπιση των εκδηλώσεων ζήλιας του μεγαλύτερου παιδιού σας Το μεγάλο μου παιδί ζηλεύει το μωρό

Το μεγάλο μου παιδί ζηλεύει το μωρό

Το μεγάλο μου παιδί ζηλεύει το μωρό 470 900
Ο ρόλος σας είναι η αντιμετώπιση των εκδηλώσεων ζήλιας του μεγαλύτερου παιδιού σας

   Συνεργάστηκε η Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου
        Παιδίατρος - Ομοιοπαθητική Ιατρική

 

 

Aπό τότε που ήρθε στο κόσμο το δεύτερο μωρό σας, το καλόβολο πρώτο παιδάκι σας εδώ και λίγο καιρό έχει μετατραπεί σε ένα δύσκολο παιδί που δε συμβιβάζεται, φέρνει συνεχώς αντιρρήσεις και είναι αρκετά επιθετικό. Νευράκια που εκδηλώνονται με κάθε τρόπο, φωνή που υψώνεται, κακές κουβεντούλες, άρνηση σε όλα, βίαιες κινήσεις... Μην μένετε με το στόμα ανοιχτό λόγω των καινούργιων αυτών εκδηλώσεων!

Η λύση του γρίφου είναι το νέο μέλος της οικογένειάς σας που ήρθε και... ξαναμοίρασε τους ρόλους. Ενώ ο άγγελός σας απολάμβανε όλη σας την αγάπη, τώρα ένα άλλο παιδάκι μονοπωλεί το ενδιαφέρον σας. Οι συνήθειές σας έχουν πια διαμορφωθεί βάσει των αναγκών και των απαιτήσεων του νέου μέλους. Τώρα, εκείνο χρειάζεται περισσότερη προσοχή και εσείς του την προσφέρετε απλόχερα! Μπορεί για εσάς, η φροντίδα του νεογέννητου να είναι δεδομένη, για το μεγαλύτερό σας παιδάκι όμως, αγγίζει τα όρια της... προδοσίας! Δεν είστε πια η "δική" του μαμά, δεν τρέχετε αμέσως μόλις σας φωνάξει, δεν παίζετε πια τόσες πολλές ώρες μαζί του, με αποτέλεσμα να μη νιώθει σίγουρο πια για τα τρυφερά σας συναισθήματα απέναντί του... Έτσι λοιπόν, το μεγαλύτερο παιδάκι σας έχασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τα χέρια του και αισθάνεται παραμελημένο. Φυσικά, το παιδί σας αδυνατεί να εκφράσει τα αισθήματά του. Για την ακρίβεια, δεν τα κατανοεί ούτε το ίδιο, εκτός ίσως από την ευχή του να ξαναγυρίσει το μωρό εκεί που ήταν. Ο μόνος τρόπος για να εκφράσει τη σύγχυσή του είναι να αποσπά την προσοχή σας με οποιονδήποτε τρόπο. H θέση του μεγαλύτερου παιδιού σας δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι και εκτός από εσάς, θείοι, παππούδες και λοιποί συγγενείς έχουν την προσοχή τους ολοκληρωτικά στραμμένη προς τον μικρό εισβολέα.


Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι αρκετά εγωκεντρικά. Στο μυαλό τους δηλαδή έχουν μόνο τον εαυτό τους και γι αυτό αδυνατούν να κατανοήσουν πως κάποιος άλλος χρειάζεται λίγη περισσότερη φροντίδα από εκείνα. Αυτό που απλά χρειάζονται είναι ο χρόνος για να αποδεχτούν την παρουσία του καινούργιου μέλους της οικογένειας, καθώς και την απόλυτη κατανόησή σας για την συμπεριφορά τους.

Αντιδράσεις ζήλιας
Παρατηρώντας τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν το μικρό σας ζηλεύει το αδερφάκι του. Παρόλο που οι ενδείξεις διαφέρουν από παιδί σε παιδί, είναι καλό να γνωρίζετε τις πιο συνηθισμένες.

Mήπως ζηλέυει; Ποιες είναι οι ενδείξεις;

•    Γίνεται επιθετικό απέναντι στο αδερφάκι του. Μπορεί για παράδειγμα να το δαγκώνει, όταν κλαίει (επειδή ξέρει πως εσείς θα τρέξετε γρήγορα κοντά του) να του κλείνει το στόμα ή να του πετά το μαξιλάρι για να σταματήσει, να πιάνει τα χεράκια του και να τα κουνά βίαια με δύναμη, κλπ. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να επιχειρήσει να κάνει κακό στο μωρό, γι’αυτό είναι σημαντικό να το επιβλέπετε συνεχώς και να μην το αφήνετε ούτε μία στιγμή μόνο μαζί του. 


•    Στρέφεται εναντίον σας και θυμώνει με ασήμαντες αφορμές, κυρίως όταν ταΐζετε ή περιποιείστε το μωρό. Είναι πιθανό λοιπόν να σας τσιμπά, να σας κλωτσά, να σας σπρώχνει, να σας τραβά τα μαλλιά, κ.λπ. Συνήθως αδιαφορεί για τις υποδείξεις ή τις συμβουλές σας ενώ δεν αποκλείεται να κάνει επίτηδες αυτό ακριβώς που του τονίσατε να αποφύγει. Επίσης, μερικές φορές την στιγμή που του κάνετε παρατήρηση μπορεί να προσποιείται ακόμα πως δε σας βλέπει ενώ είστε μπροστά του!


•    Αρνείται πεισματικά να φάει ακόμα και το αγαπημένο του φαγητό, κατακρίνοντας το ή κάνοντας μορφασμούς αποδοκιμασίας. Έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις παιδιών που γίνονται αρκετά δύσκολα και υπερβολικά επιλεκτικά στο φαγητό, με αποτέλεσμα να τρώνε ελάχιστα και να χάνουν βάρος.


•    Παρουσιάζει διαταραχές του ύπνου. Μπορεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή να προσπαθεί να μένει όσο το δυνατό περισσότερη ώρα ξύπνιο. Γενικότερα, ο ύπνος του είναι ανήσυχος ενώ είναι πιθανό να απαιτεί να κοιμάται μαζί σας στο διπλό κρεβάτι, να ξυπνά έντρομο μέσα στη νύχτα επειδή είδε κάποιον εφιάλτη, κ.λπ.


•    Οπισθοδρομεί, δηλαδή γυρίζει σε συμπεριφορές προηγούμενων αναπτυξιακών σταδίων. Δεν αποκλείεται λοιπόν να θέλει ξανά να χρησιμοποιεί πιπίλα, να βάλει πάνες, να το έχετε συνέχεια αγκαλιά, να θηλάσει, να λερώνει το βρακάκι του, να μιλά σαν μωρό, κ.λπ.
 

Tι μπορω να κάνω για φέρω ισορροπία;


Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το διαβεβαιώνετε με κάθε τρόπο πως η αγάπη σας για εκείνο δεν έχει μειωθεί, καθησυχάζοντας τις αμφιβολίες που έχουν φωλιάσει μέσα του. Πρέπει να κατανοήσετε τις αυξημένες συναισθηματικές του απαιτήσεις και να του δείχνετε την ίδια προσοχή και το ίδιο ενδιαφέρον, που του δείχνατε πριν τη γέννηση του αδερφού/ής του. Μην ξεχνάτε, πως περιμένει από εσάς να ικανοποιείτε με την ίδια όρεξη και τις δικές του, ξεχωριστές ανάγκες. Αν δείξετε στο παιδί πως αναγνωρίζετε τη μοναδικότητά του και εστιάζετε και στα δικά του "θέλω", είναι σίγουρο πως θα νιώσει και πάλι την ασφάλεια της αγάπης σας.
Αρχικά, πρέπει να καταλάβετε πως είναι αρκετά δύσκολο (έως και επίπονο) για ένα παιδί κάτω των 6 ετών, να αποδεχτεί πως πλέον δε βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των γονιών του.

Aφού αποδεχτείτε τα συναισθήματα της ζήλιας και του θυμού του, δεν πρέπει να ξεχνάτε τα εξής:

•  Του αφιερώνετε καθημερινά λίγο χρόνο χωρίς την παρουσία του μωρού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί για παράδειγμα, την ώρα που το μωρό κοιμάται. Δίνετέ του την αμέριστη προσοχή σας όταν είστε οι δυό σας. Και οι δύο γονείς, με κάθε ευκαιρία, να συζητάτε μαζί του για τη νέα μορφή της οικογένειας, ζητώντας του να περιγράψει τα συναισθήματά του με την εμφάνιση του νέου μέλους και ρωτώντας το αν κάτι το ενοχλεί ή το προβληματίζει. Μην κατακρίνετε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη δική σας συμπεριφορά προς το μικρότερο αδερφάκι ή προς το ίδιο, ακόμα και αν βρίσκετε την εκτίμησή του υπερβολική ή παράλογη. Αντιθέτως, προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη δική του πλευρά. Εξηγήστε του ότι οι ανάγκες του μωρού τον πρώτο καιρό είναι μεγάλες και ότι την ίδια προσοχή δίνατε και στο ίδιο, όταν ήταν μωρό. Ξεφυλλίστε μαζί του το άλμπουμ των πρώτων του φωτογραφιών και διηγηθείτε του πώς ήταν εκείνο όταν ήταν μωρό. Θα καταλάβει ότι και εκείνο ήταν μωρό, όπως είναι το αδελφάκι του τώρα, κι έχει ήδη δεχθεί τις φροντίδες που εισπράττει τώρα το μικρό από τη μητέρα. Μπορείτε ακόμα να του εξηγήσετε ότι ακόμα και αν ζηλεύει, δε χρειάζεται να τιμωρηθεί γι αυτό, καθώς είναι ένα αποδεκτό συναίσθημα. Δώστε του χρόνο να βιώσει και να δει πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση. Φυσικά, βάλτε τα κατάλληλα όρια στη συμπεριφορά του, κυρίως όταν βλέπετε ότι αυτή γίνεται επικίνδυνη για την ασφάλεια του μωρού σας. ¨Όταν συζητάτε με το μεγαλύτερο παιδάκι σας για το πώς αισθάνεται και του δείχνετε ότι κατανοείτε και συμμερίζεστε τα αισθήματά του, θα το βοηθήσετε να καταλάβει ότι νοιάζεστε για εκείνο και δεν έχετε πάψει να το αγαπάτε.  


Υποδείξετε του τρόπους εκτόνωσης. Προτείνετέ του δραστηριότητες μέσω των οποίων θα μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς να βλάπτει κανέναν, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική, το παιχνίδι κλπ.


•  Συμμετοχή στην καθημερινή φροντίδα του μωρού. Αν μπορείτε, αφήνετε το μεγαλύτερο παιδί σας να συμμετέχει στη φροντίδα του μωρού και μην παραλείπετε να του λέτε συχνά πόσο έξυπνο είναι, επισημαίνοντας όλα εκείνα που μπορεί να κάνει, σε αντίθεση με το μωρό. Ζητήστε την βοήθεια του σε θέματα που αφορούν την φροντίδα του νεογέννητου: να φέρει την πιπίλα του, να σας ενημερώσει αν ξύπνησε, να βάλει τα ρουχαλάκια του στο συρτάρι κ.λπ. Μπορείτε επίσης, να του δείξετε πώς να το κρατάει ή πώς μπορεί να παίζει μαζί του, πάντα υπό την επίβλεψή σας. Ανταμείψτε το με επαίνους όταν κάνει κάτι που του ζητήσατε. Μην το πιέζετε αν δε θέλει να βοηθήσει: η επιμονή σας θα το κάνει ακόμα πιο αρνητικό. 


•  Βάλετε γερές βάσεις στη σχέση τους. Μιλήστε του για την αξία της αδελφικής σχέσης, τονίζοντας πως μεγαλώνοντας τα δύο αδέλφια θα δεθούν και θα μπορεί το ένα να στηρίζεται και να εμπιστεύεται το άλλο, όπως δυο πολύ καλοί φίλοι. Μια καλή ιδέα είναι να του κάνετε ένα δώρο, λέγοντας του ότι είναι από το αδερφάκι του, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια "συνθήκη αγάπης" μεταξύ των δυο. 


Μην ξεχνάτε ότι οι γερές βάσεις για τα δύο αδέλφια τίθενται από την περίοδο της εγκυμοσύνης. Καλό είναι το μεγαλύτερο αδελφάκι να ενημερωθεί για το τι πρόκειται να συμβεί ήδη από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Μπορείτε να του μιλήσετε για το τι συμβαίνει στο σώμα της μητέρας του με όσο πιο απλά λόγια γίνεται και να του εξηγήσετε ότι με αυτόν τον τρόπο σε λίγο διάστημα θα έρθει στο κόσμο ένα αδελφάκι. Το πιθανότερο είναι να προκαλέσει στο παιδί μεγάλη απορία το γεγονός πώς ένα μωρό μπορεί να μεγαλώνει μέσα στη κοιλιά της μαμάς του, αλλά παράλληλα θα κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του. Αυτό ακριβώς μπορεί να εκμεταλλευτεί μια μητέρα ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει τον ερχομό ενός ακόμα μωρού ως κάτι διασκεδαστικό. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τη στιγμή που δεν έχουν ακόμα αλλάξει ριζικά οι συνήθειες και το πρόγραμμα της οικογένειας τα πράγματα κυλούν σχετικά ήρεμα. 


Με την άφιξη του νέου μέλους οπλιστείτε με υπομονή και κατανόηση για τις ενδεχόμενες συμπεριφορές ζήλιας του μικρού σας. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για εκδηλώσεις προσωρινές, οι οποίες θα υποχωρήσουν τόσο πιο γρήγορα, όσο πιο πολύ το διαβεβαιώνετε πως η αγκαλιά σας παραμένει… μεγάλη!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας