Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-19 12:07:57 +0200 Ο Μάρκος Σεφερλής λίγο μετά την παράσταση του Ζυμαρούλη και πριν μπει στη φωλιά του κούκΛου μιλά στο babyspace και τη Βάλια Κουρκουμέλη. Ο Μάρκος Σεφερλής στο babyspace

Ο Μάρκος Σεφερλής στο babyspace

Ο Μάρκος Σεφερλής στο babyspace 470 900
Ο Μάρκος Σεφερλής λίγο μετά την παράσταση του Ζυμαρούλη και πριν μπει στη φωλιά του κούκΛου μιλά στο babyspace και τη Βάλια Κουρκουμέλη.
Κυριακή πρωί. Το ξυπνητήρι χτυπά σαν τρελό από τις 9 και εγώ καταφέρνω να σηκωθώ στις 12.00. 13.30 είμαι στο Μεταξουργείο. Ο άερας φυσά μανιασμένος και εγώ μετα βίας κρατάω στο ένα χέρι το κασετοφωνάκι μου και στο άλλο το χαρτί με τις ερωτήσεις μου. Ποτέ δεν κατάλαβα αν έφτασα στο θέατρο ή αν με πήγε ο άερας. Η παράσταση δεν έχει ακόμα τελειώσει. "Περάστε από εδώ" μου λέει η ταξιθέτρια. Δεν ήταν ανάγκη σκέφτομαι, ο ρυθμός από τις παιδικές φωνές μου έδειξε το δρόμο. Τραβηξα τη βελούδινη κόκκινη κουρτίνα και έγινα για λίγο και εγώ παιδί.Καμιά πενηνταριά παιδιά χοροπηδάνε και τραγουδάνε. Αγκαλιάζουν το Ζυμαρούλη και περιμένουν υπομονετικά για μια φωτογραφία του. Κάθομαι πίσω πίσω και περιμένω και εγώ τη σειρά μου όχι για μια φωτογραφία με το Ζυμαρούλη  αλλά για μια συνάντηση με το Μάρκο Σεφερλή.

   Τα παιδιά έχουν ένστικτο, δε θα σου ωραιοποιήσουν ποτέ μια κατάσταση γιατί δεν έχουν όφελος"

Όση ώρα περιμένω σε έναν όμορφο χώρο, πιάνω τον εαυτό μου να σιγοτραγουδά "Ο ζυμα-ζυμα-ρούλης ...". Κοιτάω γύρω μου και βλέπω μια τεράστια αφίσα. Για μένα είναι ο γιος του Μάρκου Σεφερλή και της Ελένης Τσαβαλιά. Για τον Μάρκο Σεφερλή είναι η συντροφιά του. Σήμερα είναι 9 ετών και είναι ο συνένοχος για αυτή την επιτυχία που λέγεται Ζυμαρούλης. "Επέλεξα το έργο όταν ο Χάρης ήταν 5 ετών. Είχα στο μυαλό μου άλλα δύο έργα αλλά μόλις του είπα την ιστορία του Ζυμαρούλη ξετρελάθηκε. Του άρεσε πολύ σε σύγκριση με ό,τι άλλο του διάβασα. Μάλιστα όταν έψαχνα να βρω το λογοπαίγνιο ο Ζυμα-ζυμα-μαζί-ζυμαρούλης, ο Χάρης μου πρότεινε το "αταχτούλης" και είναι κάτι που ακόμα θυμάται και μου λέει". Για το Μάρκο Σεφερλή η γνώμη του γιού του μετράει "ζητάω τη γνώμη του από μικρό παιδί. Όχι μόνο για τις παραστάσεις που κάνω για παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Τα παιδιά έχουν ένστικτο, δε θα σου ωραιοποιήσουν ποτέ μια κατάσταση γιατί δεν έχουν όφελος".


   "Η αγάπη που παίρνει από το γιό του είναι η κινητήριος δύναμη για ό,τι κάνει"


Μπορεί οι ώρες που περνάνε να μαζί να μην είναι πολλές καθώς και οι δύο έχουν δουλειές, ο Χάρης πάει τρίτη δημοτικού, έχει ωδείο, ποδόσφαίρο και ο μπαμπάς να ετοιμάσει την επόμενη παράστασή του. Εν τούτοις οι στιγμές που περνάνε μαζί είναι ανεκτίμητες. "Με το γιο μου βρισκόμαστε κάθε πρωί. Αυτό το μισάωρο πριν να πάει σχολείο είναι η δική μας ώρα. Παίζουμε, συζητάμε και λέμε τα δικά μας". Σαν σωστός μπαμπάς ο Μαρκός συνοδεύει το γιό του στις εξωσχολικές δραστηριότητες και η διαδρομή προς και από αυτές είναι μια ευκαιρία για να συζητήσουν "τα ποδοσφαιρικά μας ή τις επόμενες αναμετρήσεις μας στο playstation".

Η αγάπη που παίρνει από το γιό του είναι η κινητήριος δύναμη για ό,τι κάνει. Εδώ και 4 χρόνια στο θέατρο Περοκέ και στην κουζίνα των μεγάλων, ο Ζυμαρούλης παίρνει ψυχή και ζύμη. Πρόκειται για ένα παραμύθι που έχει ο ίδιος διασκευάσει και σκηνοθετήσει. "Τα παιδιά το αγάπησαν από την πρώτη στιγμή. Φέτος δεν σκόπευα να το ανεβάσω από τόσο νωρίς. Τα τηλεφωνήματα όμως στο ταμείο μας έκαναν να ξεκινήσουμε πιο νωρίς την παράσταση". Είναι ένα μιούζικαλ, με χορό, μουσική και τραγούδια. Το ιδιαίτερο αυτής της παράστασης είναι τα τεράστια αντικείμενα που σε μεταφέρουν έστω και λίγο στην κουζίνα των μεγάλων.  "Από την πρώτη στιγμή που αρχίζει η παράσταση κατεβαίνω κάτω μιλάω με τα παιδιά, ρωτάω το όνομά τους, σχολιάζω την εμφάνισή τους και έτσι σπάει ο πάγος και ο τρίτος τοίχος του θεάτρου." Εδώ δεν υπάρχουν όρια και αυτό είναι το μόνο όριο "τα παιδιά εκφράζονται και μιλούν καθ΄ολη τη διάρκεια της παράστασης. Πολλές φορές μου λένε διάφορες ιδέες χωρίς να τα παρακινήσω εγώ". Αυτή είναι η μορφή διασκέδασης που άρεσει στο Μάρκο Σεφερλή γιατί μέσω αυτής "βλέπεις τη φαντασία των παιδιών και πόσο αυτή έχει επηρεαστεί από την τηλεόραση".

Μη μπορώντας να μείνει ανεπηρέαστος και ο ίδιος από την τηλεόραση και την "τουρκική εισβολή" στα νοικοκυριά. Ο Μάρκος Σεφερλής φέτος το καλοκαίρι ανεβάζει τον "ΣουλειΜΑρκ τον Μεγαλοπρεπή" ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα στα περίπτερα θα διανέμεται μια σειρά από dvd με τον ίδιο για τους ενήλικες αλλά και για παιδιά με ένα χαρακτήρα εκπαίδευσης. "Τα παιδιά πλέον δεν ακούν τα ελληνικά που μαθαίνουν στο σχολείο στην τηλεόραση. Η τηλεόραση έχει αλλάξει, δεν είναι πια δημιουργική".

Τι θα μπορούσε να ήταν ο Μάρκος Σεφερλής αν δεν ήταν ηθοποιός; Mάλλον καπετάνιος. Η Seferland είναι ένας μοναδικός πολυπαιχνιδοχώρος με την όψη ενός μεγάλου πειρατικού καραβιού, έτοιμο να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στο χώρο και το χρόνο με καπετάνιο τον Μάρκο Σεφερλή. Ένα τριώροφο κτίριο στο κέντρο του Περιστερίου μετατρέπεται σε βυθό και φιλοξενεί ιστορίες πειρατών και γοργονών. "Τα παιδιά παίζουν, δημιουργούν και κάνουν ζωγραφιές. Μάλιστα έχω μαζέψει τόσες πολλές που σκέφτομαι να φτιάξω ένα βιβλίο με όλες αυτές και να το πουλήσω για φιλανθρωπικό σκοπό".

 "Mε την φιλία και την αγάπη μπορούμε να κατορθώσουμε τα πάντα"


Το μήνυμα της παράστασης είναι ότι με την "φιλία και την αγάπη μπορούμε να κατορθώσουμε τα πάντα". Είναι κάτι που και ο ίδιος ακολουθεί στη ζωή του μιας και δίπλα του έχει συνεργάτες που δεν τους αλλάζει. "Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις" μου λέει.

Τόσα χρόνια γράφει και σκηνοθετεί πάντα με γνώμονα το χιούμορ. "Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου σε ό,τι κάνω. Θέλω ο κόσμος που έρχεται να με δει, να περνά καλά". Η αγάπη του κόσμου  είναι μεγάλη και αυτό το εισπράττει κάθε βράδυ. Το μόνο που κάνει είναι να τους κάνει να γελάνε. Είναι και αυτός ένας λόγος που δεν έχει υποδυθεί μέχρι τώρα κάποιο δραματικό ρόλο."Δεν μπορώ να κάνω πειράματα. Ο προορισμός μου είναι να κάνω τους άλλους να γελάνε. Και αυτό το κάνω καλά! Θες έμφυτο, θες από ταλέντο...είμαι καλός σε αυτό". Και αν πάλι κάποιος δεν ανταποκριθεί στο χιούμορ του ο Μάρκος έχει τον τρόπο να "πάρει το γέλιο" γιατί εγώ το γέλιο θα το πάρω", αναφέρει χαρακτηριστικά.  "Μπορεί να ειρωνευτώ να αυτοσαρκαστώ, αλλά το γέλιο θα το πάρω. Δεν απογοητεύομαι! Τους κατηγορώ έμμεσα "έχουμε συνηθίσει εδώ να γελάνε".


"Άμα κάτι το αγαπάς και το κάνεις με μεράκι θα τα καταφέρεις. Δεν έχει σημασία αν θα είσαι πρωταγωνιστής. Ακόμα και δεύτερος θα έχεις βιώσει αυτή τη μεγάλη χαρά"


Όλο αυτό ξεκίνησε από χόμπυ. "Δεν πέριμενα ποτέ πως θα έφτανε μια μέρα που θα είχα δικό μου θέατρο, θα έκανα δικές μου παραγωγές. Ίσως για αυτό δεν έχω καβαλήσει και το καλάμι, που λέει ο λαός". Το οξύμωρο είναι πως ο Μάρκος Σεφερλής στην προσωπική του ζωή είναι "κλειστός χαρακτήρας και χαμηλών τόνων". Το θέατρο ήταν μια ευκαιρία για να εκφραστεί, η διασημότητα δεν τον έχει αλλάξει καθόλου.

Τι θα κάνει αν σε λίγα χρόνια ο γιός του τού ζήτησει να γίνει ηθοποιός; Θα χαρεί ιδιαίτερα αρκεί να έχει "ταλέντο. Είναι μια ευκαιρία να ζήσει αυτό που κάνω εγώ. Το επάγγελμα αυτό είναι δύσκολο. Έχει πίκρες, δυσκολίες αλλά και μεγάλες χαρές. Δεν μπορώ να του το στερήσω". "Άμα κάτι το αγαπάς και το κάνεις με μεράκι θα τα καταφέρεις. Δεν έχει σημασία αν θα είσαι πρωταγωνιστής. Ακόμα και δεύτερος θα έχεις βιώσει αυτή τη μεγάλη χαρά".

Κατεβαίνω τη σκάλα του μετρό με προσοχή και ασφαλίζω το κασετοφωνάκι μου μέσα στην πιο κρυφή τσέπη της τσάντας μου. Είχα μια συνέντευξη αλλά και μια συμβουλή "Ζήσε το όνειρό σου, κυνήγα το και μόνο τότε θα καταφέρεις να φτάσεις και να μείνεις στην κορυφή".

φώτο: Μαρία Σωτηροπούλου

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας