Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-26 16:46:06 +0200 Άλλον ένα χρήσιμο δείκτη για τη μέτρηση του βάρους των παιδιών ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ο λαιμός "μετράει" το βάρος

Ο λαιμός "μετράει" το βάρος

Ο λαιμός "μετράει" το βάρος 470 900
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Pediatrics”, η μέτρηση της περιφέρειας του λαιμού των παιδιών φαίνεται πως αποτελεί έναν απλό και γρήγορο τρόπο αξιολόγησης της κατάστασης του σωματικού...

Μέχρι στιγμής, οι παιδίατροι και οι κλινικοί διαιτολόγοι χρησιμοποιούσαν το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο ένα παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ο ΔΜΣ όμως, που προσδιορίζεται από το πηλίκο του βάρους προς το τετράγωνο του ύψους [βάρος (kg) / ύψος2 (m2)], δεν αποτελεί καλό δείκτη του σωματικού λίπους που έχει αποθηκευτεί στο σώμα ενός ατόμου.

Από τη στιγμή που το υπερβάλλον σωματικό λίπος –όχι τα βαρύτερα οστά, ούτε η πιο ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα- αποτελεί πρόβλημα υγείας, οι ερευνητές αναζητούσαν ακριβέστερους δείκτες εκτίμησης των επιπέδων του. Ένας τέτοιος δείκτης είναι η περιφέρεια της μέσης, που σύμφωνα με μελέτες αποτελεί καλύτερο μέτρο εκτίμησης του κοιλιακού λίπους και του κινδύνου που διατρέχει ένας ενήλικας να αναπτύξει χρόνια νοσήματα φθοράς, σε σχέση με τον ΔΜΣ. Αν και λιγότερο μελετημένη, η μέτρηση της περιφέρειας του λαιμού φαίνεται πως αποτελεί έναν ισχυρό δείκτη αξιολόγησης του σωματικού λίπους και των κινδύνων υγείας που διατρέχει ένας ενήλικας.

Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να διερευνήσει κατά πόσο η περίμετρος λαιμού αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη αξιολόγησης των αντίστοιχων παραμέτρων και στα παιδιά. Στη μελέτη συμμετείχαν 1.102 παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών, από τα οποία συλλέχθηκαν διάφορα κλινικά και ανθρωπομετρικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως η περίμετρος της μέσης σχετίζεται ισχυρά τόσο με το ΔΜΣ όσο και με την περίμετρο μέσης στα παιδιά. Μάλιστα, προσδιορίστηκαν τα βέλτιστα διαστήματα τιμών της περιφέρειας λαιμού που μπορούν να “προβλέψουν” καλύτερα τα παιδιά με υψηλό ΔΜΣ. Για τα αγόρια είναι 28,5-39 cm, ενώ για τα κορίτσια 27-34,6 cm.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή Dr. Olubukola Nafiu του πανεπιστημίου του Michigan, η μέτρηση της περιφέρειας του λαιμού θα βελτιώσει την έλεγχο για την παιδική παχυσαρκία, αφού έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πως ο ΔΜΣ είναι από μόνος του ανεπαρκής. Επιπλέον, η μέτρηση της συγκεκριμένης περιφέρειας είναι γρηγορότερη και δεν προκαλεί αναστάτωση στα παιδιά, αφού δεν χρειάζεται να αφαιρέσουν τα ρούχα τους. Τέλος, οι ερευνητές τόνισαν πως η περιφέρεια του λαιμού μπορεί να αποτελεί έναν χρήσιμο δείκτη ακόμη και για την αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχουν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά να αναπτύξουν το σύνδρομο άπνοιας ύπνου. Στο μέλλον οι μελετητές θέλουν να εξετάσουν κατά πόσον η μέτρηση της περιμέτρου του λαιμού πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση μπορεί να εντοπίσει τα παιδιά που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Πηγή:
Nafiu OO, Burke C, Lee J, Voepel-Lewis T, Malviya S, Tremper KK. Neck Circumference as a Screening Measure for Identifying Children With High Body Mass Index. Pediatrics. 2010 Jul 5.

Προσαρμογή:
Επιστημονική Ομάδα δια...της Τροφής

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας