Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2020-10-07 11:45:48 +0300 Ο «Εθνικός οδηγός» διατροφής για τα παιδιά στο σπίτι και στο σχολείο Ο «Εθνικός οδηγός» διατροφής για τα παιδιά στο σπίτι και στο σχολείο

Ο «Εθνικός οδηγός» διατροφής για τα παιδιά στο σπίτι και στο σχολείο

Ο «Εθνικός οδηγός» διατροφής για τα παιδιά στο σπίτι και στο σχολείο 470 900
Στόχος είναι οι γονείς να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο διατροφής για τους ίδιους και τα παιδιά

Η διατροφή έχει αποδειχθεί πλέον ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία όλων πόσο μάλλον των παιδιών.
Το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιούργησε τον «Εθνικό οδηγό για βρέφη, παιδιά και εφήβους» παραθέτοντας στους γονείς οδηγίες για υγιεινή διατροφή στο σπίτι και στο σχολείο. Έτσι, με βάση το πρόγραμμα αυτό συστήνει στους γονείς:

* Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης.

* Κατανάλωση κρέατος 2-3 φορές την εβδομάδα, αποφεύγοντας το επεξεργασμένο κρέας (π.χ. αλλαντικά).

* Κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών 2-3 φορές την εβδομάδα, όπου τουλάχιστον σε 1 από αυτές να επιλέγεται κάποιο λιπαρό ψάρι (π.χ. λαβράκι, σαρδέλα, τόνος).

* Κατανάλωση αβγών 4-7 φορές την εβδομάδα, αποφεύγοντας τα τηγανητά.

* Κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.

* Περιορισμός στην κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, καθώς και των τροφίμων που τα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. γλυκά, γαριδάκια).

* Χρήση ελαιόλαδου όπου είναι δυνατόν (είτε ωμό είτε μαγειρεμένο), αποφυγή τηγανίσματος, καθώς και αποφυγή κατανάλωσης λιπαρών που είναι στερεά ή παχύρρευστα σε θερμοκρασία δωματίου (π.χ. βούτυρο, λίπος κρέατος).


Σύμφωνα με τους καθηγητές του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, το καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών πρέπει να περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα και τουλάχιστον 1 ενδιάμεσο σνακ, με το πρωινό να έχει την προεξέχουσα θέση. Η ποικιλία των τροφίμων μέσα στη μέρα αλλά και από μέρα σε μέρα, καθώς και η επιλογή εποχικών προϊόντων αποτελούν το «κλειδί» για επίτευξη ισορροπημένης διατροφής, που καλύπτει όλες τις ανάγκες του υπό ανάπτυξη οργανισμού τους.


Καθώς οι διατροφικές συνήθειες που αποκτάμε στην παιδική ηλικία συνήθως μας ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή μας, επισημαίνουν ότι είναι ακόμα πιο κρίσιμη η ώθηση των μαθητών σε υγιεινές επιλογές τροφίμων. 


Συνεπώς, κυρίως οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τους μαθητές, επιλέγοντας και οι ίδιοι υγιεινά τρόφιμα. Όσον αφορά τα γεύματα εκτός σπιτιού, πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά, με αποφυγή τηγανητών και αναψυκτικών.
 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας