Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-02 12:20:51 +0200 11 ερωτήσεις για το βιβλίο, την έμπνευση, τους στόχους του παιδικού βιβλίου και τα οφέλη για το παιδί. Ο Δ.Βαρβαρήγος για το παιδικό βιβλίο

Ο Δ.Βαρβαρήγος για το παιδικό βιβλίο

Ο Δ.Βαρβαρήγος για το παιδικό βιβλίο 470 900
11 ερωτήσεις για το βιβλίο, την έμπνευση, τους στόχους του παιδικού βιβλίου και τα οφέλη για το παιδί.

-Μιλήστε μας λίγο για την πορεία σας στον χώρο του βιβλίου.
Δύσκολος χώρος, μα αντίστοιχα πολύ όμορφος. Το γράψιμο είναι μια μοναχική δουλειά χρειάζεται προσήλωση όπως άλλωστε όλες οι τέχνες. Προσωπική εκτίμηση, είναι η ιδανική ενασχόληση του μυαλού μου. Ζω για να γράφω και γράφω για να ζω. Χαίρομαι αφάνταστα να μοιράζομαι τις σκέψεις μου με τους άλλους κι όταν είναι παιδιά ακόμη περισσότερο. Είναι το πιο δύσκολο μα και το πιο γλυκύτατο κοινό.
 
-Έχετε γράψει πέντε παιδικά βιβλία. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό βιβλίο;
Δεν υπάρχει πιθανότητα για έναν συγγραφέα, όχι μόνο για μένα, να μην ασχοληθεί με την παιδική γραφή. Είναι και θα παραμείνει πάντα μια πρόκληση πολύ δύσκολη κι ενδιαφέρουσα να φτιάξω ένα κείμενο όπου μέσα από το αλληγορικό ύφος να περνάει ένα μήνυμα στα παιδιά δίχως τη διδακτική φόρμα του σχολικού βιβλίου. Το να γράψω ένα παιδικό βιβλίο, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση να πετύχω την αποδοχή των νεαρών αναγνωστών και να βρεθώ σώος απέναντι στην κριτική τους διάθεση.
 
-Ποιά τα στοιχεία του ποιοτικού βιβλίου που προορίζεται για παιδιά;
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία που χρειάζεται το παιδικό βιβλίο είναι να λένε την αλήθεια με τρόπο απλό όσο απλή είναι και η ίδια η αλήθεια. Τα παιδιά έχουν πολύ πιο ξεκάθαρη κρίση από τους ενήλικες κι αντιλαμβάνονται εύκολα το μήνυμα που δίνει ένα βιβλίο. Μπορούν ενστικτωδώς να ξεχωρίσουν το ποιοτικό κείμενο καθώς η ηλικία αυτή είναι αθώα δίχως στοιχεία ιδιοτέλειας. Αν είναι καλό το κείμενο θα ταυτιστούν με τον ήρωα, αν δεν είναι καλό έχουν την ετοιμότητα να το απορρίψουν με κάποιο κοσμητικό επίθετο.
 
-Το παιδικό βιβλίο πρέπει να τέρπει, να ψυχαγωγεί ή να «παιδεύει» με την παραδοσιακή έννοια του όρου;
Το παιδικό βιβλίο αρχικά είναι ψυχαγωγικό και φυσικά πάντα η ψυχαγωγία αφήνει τα σημάδια της ικανοποίησης σε ένα παιδί. Η ανάπλαση της ζωής και ο ψυχολογικός προβληματισμός μέσω της διήγησης - μάθηση, ήταν ανέκαθεν η επιδίωξη της παιδαγωγικής. Μέσα από ένα κείμενο πάντα πρέπει να περνάει ένα μήνυμα, αλλιώς πια θα είναι η ουσία της παρουσίας του. Άλλωστε τα παιδιά από τη φύση τους έχουν ανάγκη να μάθουν κι από εμάς τους γονείς περιμένουν να τους δώσουμε σωστές βάσεις, άρα το παιδικό βιβλίο έχει σίγουρα παιδευτικό χαρακτήρα.
 
-Μπορεί το δεύτερο να συνυπάρξει με ευκολία με το πρώτο;
Κατά απόλυτο τρόπο, αυτό είναι και το μυστικό της παιδικής λογοτεχνίας, να συνυπάρχει η τέρψη με τη μάθηση.
 
-Αντλείτε έμπνευση από την Ιστορία, με πρωταγωνιστικά πρόσωπα από μακρινές εποχές. Πώς καταλήξατε σε αυτή την επιλογή;

Τέσσερα από τα βιβλία μου έχουν ιστορικό περιεχόμενο από το Βυζάντιο. «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος», «Η στάση του Νίκα», «Θεοδώρα, μια αληθινή Αυτοκράτειρα», «Διγενής Ακρίτας, ο ήρωας που έγινε θρύλος». Καταπιάστηκα με αυτή την ιστορική περίοδο διότι είδα ότι δεν υπήρχε αναφορά στην παιδική βιβλιογραφία. Αυτό ήταν το αρχικό έρεισμα να μάθουν τα παιδιά και για εκείνη τη θρυλική εποχή του Βυζαντίου.
 
 -Τι πιστεύετε ότι κερδίζει και διδάσκεται ο μικρός αναγνώστης από το παρελθόν;
Γνωρίζοντας την ιστορία του, γνωρίζοντας ανθρώπους που ο βίος τους έμεινε θρύλος στους αιώνες, μαθαίνει την ταυτότητα του. Ποιος είναι και που πηγαίνει. Η ιστορία του κάθε κράτους είναι οδηγός για το μέλλον του λαού του. Κι εμείς έχουμε πλούσια ιστορία, αλίμονο αν δεν την γνωρίσουν τα νέα παιδιά. Αν ένα νέο παιδί θέλει να κοιτάζει το μέλλον πρέπει να γνωρίζει το παρελθόν του.
 
-Πώς έγινε η επιλογή της Υπατίας στο ομώνυμο μυθιστόρημά σας για παιδιά;
Με συγκίνησε ο βίος και το τραγικό τέλος αυτής της σπουδαίας γυναίκας και βλέποντας πως η ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου έλειπε παντελώς στην ελληνική ιστορική βιβλιογραφία ως μυθιστορηματική απόδοση, ήταν το έρεισμα να γράψω γι αυτήν. Ήταν για μένα ένα στοίχημα να πετύχω ένα τόσο δύσκολο έργο φέρνοντας στην επιφάνεια τον σπουδαίο βίο της Υπατίας. Μια μεγάλη προσωπικότητα που δίδασκε στο πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας τον 4ο-5ο αιώνα μΧ, μαθηματικά, φιλοσοφία, αστρονομία σε μια ανδροκρατούμενη εποχή όπου ο θρησκευτικός φανατισμός, η βία και η ανθρώπινη μισαλλοδοξία ήταν τα συνήθη στοιχεία της καθημερινότητας.
 
 -Πώς καταφέρνετε να ταξιδέψετε συγγραφικά στο τόσο μακρινό παρελθόν;

Πάντα είναι όμορφο ένα ταξίδι στο παρελθόν. Να βρεθείς σε τόπους και χώρους μακρινούς με ανθρώπους άγνωστους. Αυτό είναι από τα καλά στοιχεία της λογοτεχνίας, για έναν συγγραφέα, να τον βυθίζει σε περασμένες εποχές. Να ταυτίζεσαι και να παίζεις ρόλους που στην πραγματικότητα δεν θα τους έπαιζα και δεν θα μου δοθεί άλλωστε η ευκαιρία να του παίξω ποτέ. Είναι σοβαρή υπόθεση το ιστορικό μυθιστόρημα, βάζω στοίχημα με τον εαυτό μου, να καταφέρω να ταξιδέψω με επιτυχία τους αναγνώστες μου. Κι ευτυχώς μέχρι τώρα το έχω πετύχει δίνοντας μου, ετούτη η επιτυχία, την αυτοπεποίθηση να συνεχίσω.
 
-Ποιο είναι το επόμενο βήμα σας;

Σε λίγο διάστημα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο μου με τίτλο, «Έχω να σου πω». Μια κοινωνική, ερωτική ιστορία, με πολλά ιστορικά στοιχεία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως τα έζησαν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου.
 
 -Μοιραστείτε μαζί μας αγαπημένα αναγνώσματα από την παιδική και νεανική σας ηλικία.
Η γενιά η δική μου είχε την τύχη να γαλουχηθεί με βιβλία μεγάλων συγγραφέων, όπως:
Χωρίς οικογένεια, του Μαλό Έκτωρ. Μοκοκό», του Ζυλ Σανσέλ. Μεγάλες προσδοκίες του Τσαρλ Ντίκενς, Οι Άθλιοι, του Ουγκώ. Το βιβλίο των Χριστουγέννων της Σέλμα Λάγκερλεφ, αδελφούς Γκρίμ, Τολστόι, Λαφονταίν, Πηνελόπη Δέλτα, Παπαδιαμάντη και πολλούς άλλους που έθρεψαν τη παιδική ψυχή μας χαρίζοντας μας με την αθάνατη γραφή τους την ομορφιά και το όνειρο.

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα και τα βιβλία του θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ακολουθεί:
http://www.dvarvarigos.gr/

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας