Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-18 10:58:15 +0200 Είτε επειδή ο μπαμπάς έφυγε νωρίς, είτε εξαιτίας των εργασιακών του υποχρεώσεων, πολλά παιδιά μεγαλώνουν χωρίς τη διαρκή παρουσία του πατέρα. Όταν ο μπαμπάς λείπει

Όταν ο μπαμπάς λείπει

Όταν ο μπαμπάς λείπει 470 900
Είτε επειδή ο μπαμπάς έφυγε νωρίς, είτε εξαιτίας των εργασιακών του υποχρεώσεων, πολλά παιδιά μεγαλώνουν χωρίς τη διαρκή παρουσία του πατέρα.

Ο μπαμπάς "έφυγε" νωρίς
«Η μαμά μου λέει ότι ο μπαμπάς με βλέπει και είναι πολύ χαρούμενος εκεί που βρίσκεται. Εγώ δεν μπορώ να τον δω παρά μόνο στις φωτογραφίες που έχει η μαμά στο σαλόνι ή καμιά φορά στον ύπνο μου. Ο μπαμπάς μου ήταν άρρωστος, λέει η μαμά μου, γ' αυτό έφυγε». 

Ο ρόλος της μαμάς
Ο θάνατος του μπαμπά σημαίνει ότι το κενό καλείται να καλύψει η μητέρα η οποία ξαφνικά επιφορτίζεται με μια τεράστια ευθύνη. Τον χειρισμό των ανηλίκων της οικογένειας που βιώνουν τον αποχωρισμό. Τρια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η προσέγγιση της μητέρας.
-Το παιδί πρέπει να γνωρίζει όλη την αλήθεια από την αρχή, προκειμένου να συμφιλιωθεί με την απουσία του μπαμπά του από πολύ νωρίς, αλλά και να είναι σε θέση να δεχτεί κάποιον άλλον στη θέση του. 
-Το παιδί πρέπει να λαμβάνει σαφείς απαντήσεις για τον μπαμπά του και όχι συγκεκαλυμμένες που θα το μπερδέψουν ακόμη περισσότερο.
-Δεν λέμε ποτέ ψέματα στο παιδί.  
-Επειδή το ανδρικό πρότυπο ενός μπαμπά, δεν υπάρχει μέσα στο σπίτι, το παιδί θα πρέπει να συναναστρέφεται με τα αρσενικά άτομα της οικογένειας, παππούδες, θείους κτλ.

« Βλέπεις τη θάλασσα; Εκεί είναι ο μπαμπάς μου»
«Ο μπαμπάς μου είναι ναυτικός, ζει στη θάλασσα. Ταξιδεύει, μου λέει η μαμά, για να μπορώ εγώ να έχω όλα τα καλά. Ο μπαμπάς δεν μένει για πολύ καιρό μαζί μας. Όσο καιρό όμως είναι κοντά μας, είμαστε συνέχεια μαζί και περνάμε τέλεια».

Τι πρέπει να γνωρίζει το παιδί
Ο πατέρας-ναυτικός ζει στην ουσία για τους άλλους και υπάρχει στην οικογένεια μέσα από τα λόγια της μαμάς και τις φωτογραφίες. Ο πατέρας – ναυτικός, στο λίγο χρονικό διάστημα που ξεμπαρκάρει, προσπαθεί να χωρέσει όλους του μήνες που λείπει μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες.  

Πώς μπορεί να ενισχυθεί η σχέση του μπαμπά-ναυτικού με το παιδί
-Η μητέρα κυρίως, αλλά και ο στενός οικογενειακός κύκλος φροντίζουν να αναφέρουν καθημερινά το όνομα και την ύπαρξη του μπαμπά που λείπει.
-Στο σπίτι υπάρχουν φωτογραφίες του μπαμπά.
-Η μητέρα λέει στα παιδιά ιστορίες για τον μπαμπά τους που ταξιδεύει και κάνει μαζί τους σχέδια για το διάστημα που θα επιστρέψει.  
-Το παιδί ενθαρρύνεται να φτιάξει ένα φωτογραφικό ημερολόγιο που είτε το στέλνουμε στον μπαμπά είτε το ξεφυλίζει όλη η οικογένεια όταν ο μπαμπάς επιστρέφει.  

«Ο μπαμπάς μου όλο δουλεύει»
«Τον μπαμπά μου δεν τον βλέπω πολύ συχνά. Συναντιόμαστε το πρωί πριν φύγω για το σχολείο. Με ξυπνάει, μου λέει καλημέρα και μετά φεύγει. Υπάρχουν βράδια που κοιμάμαι χωρίς να του έχω πει καληνύχτα, γιατί ο μπαμπάς γυρνάει αργά από τη δουλειά και εγώ νυστάζω».

Τι κάνουμε
Υπάρχουν μπαμπάδες που οι μόνες λέξεις που ανταλλάσσουν με τα παιδιά τους είναι «Καλημέρα» και «Καληνύχτα». Όλη την υπόλοιπη ημέρα απουσιάζουν από το σπίτι εξαιτίας των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων. 
Ο μπαμπάς που δουλεύει πολλές ώρες θα πρέπει:
- Να μην παραλείπει να τηλεφωνεί από το γραφείο στο παιδί.
-Να εξασφαλίζει ελεύθερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα και στις γιορτές για να περνάει χρόνο μαζί του. 
-Να παρίσταται πάντα στις σχολικές γιορτές, στον αγώνα μπάσκετ του γιου ή στην παράσταση μπαλέτου της κόρης του.

«Έχω δύο δωμάτια, ένα στο σπίτι της μαμάς και ένα στου μπαμπά»
«Η μαμά με τον μπαμπά αποφάσισαν να χωρίσουν. Τώρα που ο μπαμπάς ζει μακριά μας δεν τσακώνονται πια και δείχνουν ευτυχισμένοι». Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες απουσίας του μπαμπά από το σπίτι είναι το διαζύγιο.

Ο χωρισμένος-μπαμπάς
Ο χωρισμένος-μπαμπάς, μένει σε δικό του σπίτι έχει τη δική του ζωή αλλά οφείλει να συμπεριλαμβάνει μέσα σε αυτή και τη ζωή του παιδιού του. 'Ετσι: .
-Διαμορφώνει το πρόγραμμά του σύμφωνα με το πρόγραμμα του παιδιού
-Κανονίζει να το βλέπει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα
-Του τηλεφωνεί καθημερινά.
-Όταν βρίσκεται με το παιδί, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κατηγορεί ή να μιλάει άσχημα για την μαμά του. Αντίθετα, υπολογίζει την άποψή της και λαμβάνει μαζί της όλες τις αποφάσεις που αφορούν το παιδί.

Η σημασία της από κοινού συμμετοχής
Για να αναπτυχθεί σωστά ένα παιδί, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή και των δύο γονέων. Η απουσία του πατέρα από το μεγάλωμα του παιδιού είναι πιθανό να του δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα αφού ο ρόλος του μπαμπά είναι σημαντικός για την αγωγή του παιδιου, γίνεται σεξουαλικό πρότυπο για τα αγόρια ενώ η παρουσία του βοηθά τα κορίτσια να διαμορφώσουν την σεξουαλική τους ταυτότητα. Επίσης, ο μπαμπάς παίζει σημαντικό ρόλο στην πνευματική και ηθική ανάπτυξη του παιδιού καθώς αποτελεί για εκείνα πρότυπο συμπεριφοράς.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας