Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-22 10:33:57 +0300 Πρόληψη και αντιμετώπιση των ορθοδοντικών προβλημάτων στην παιδική ηλικία. Ορθοδοντικά προβλήματα παιδιών

Ορθοδοντικά προβλήματα παιδιών

Ορθοδοντικά προβλήματα παιδιών 470 900
Άρθρο από Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία
Πρόληψη και αντιμετώπιση των ορθοδοντικών προβλημάτων στην παιδική ηλικία.

Ποιες είναι οι αιτίες των ορθοδοντικών προβλημάτων;
Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται σε ένα συνδυασμό τοπικών, περιβαλλοντικών και κληρονομικών παραγόντων.
Στους τοπικούς παράγοντες ανήκει η πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών λόγω εκτεταμένου τερηδονισμού, χωρίς διατήρηση του χώρου για την ανατολή του διαδόχου μονίμου δοντιού στη συνέχεια. Δεν πρέπει να αφαιρείται ποτέ νεογιλό δόντι χωρίς την γνώμη του Παιδοδοντιάτρου.
Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες  ανήκουν οι διάφορες μη φυσιολογικές συνήθειες του παιδιού, όπως η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας και ο θηλασμός του δακτύλου, η στοματική αναπνοή και ο λανθασμένος τρόπος κατάποσης, η δήξη του κάτω χείλους, κ.α. Οι συνήθειες αυτές εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, συχνά συμβάλλουν στη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων στην ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου.
Στους κληρονομικούς παράγοντες ανήκουν οι περιπτώσεις που κληρονομούνται μεγάλα δόντια από τον ένα γονέα και μικρές γνάθοι από τον άλλο γονέα, ή το αντίστροφο με αποτέλεσμα την εμφάνιση συνωστισμού ή διάκενων στα δόντια.

Τα συνωστισμένα δόντια διορθώνονται με την πάροδο του χρόνου;
Όχι. Απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία

Μπορούν να προληφθούν τα ορθοδοντικά προβλήματα και σε ποια ηλικία;
Όπως και σε όλες τις ειδικότητες, έτσι και στην Οδοντιατρική, η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία. Πολλά ορθοδοντικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν όταν το παιδί επισκέπτεται από πολύ μικρό τον Παιδοδοντίατρο, όπως για παράδειγμα με την έγκαιρη θεραπεία τερηδονισμένων δοντιών, με τη χρήση μηχανημάτων διατήρησης χώρου σε περιπτώσεις πρόωρης απώλειας των νεογιλών, με τη διακοπή παρατεταμένων επιβλαβών έξεων,  με την αντιμετώπιση σταυροειδούς σύγκλεισης, κ.ά.
Η άποψη ότι θα πρέπει να έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα δόντια για να γίνει η αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων είναι επιστημονικά ανεπαρκής και αβάσιμη.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης αντιμετώπισης ορθοδοντικών προβλημάτων;
•    Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αποφευχθούν εξαγωγές μονίμων δοντιών στο μέλλον.
•    Μόνο κατά την διάρκεια της σκελετικής ανάπτυξης του παιδιού και πριν την ολοκλήρωση της μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σκελετικά προβλήματα των γνάθων
•    Μειώνεται ο κίνδυνος καταγμάτων των μπροστινών δοντιών σε περιπτώσεις με έντονη πρόταξη
•    Οι μικροί ασθενείς προσαρμόζονται ευκολότερα στην θεραπεία με τους διάφορους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται στην παιδική ηλικία

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας