Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 13:37:38 +0300 Η αναπτυξιακή πορεία της όρασης όπως την εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Θ. Φιλιππόπουλος. Όραση: βλέπει καλά το παιδί;

Όραση: βλέπει καλά το παιδί;

Όραση: βλέπει καλά το παιδί; 470 900
Άρθρο από Θεόδωρος Σ. Φιλιππόπουλος, ΜD
Η αναπτυξιακή πορεία της όρασης όπως την εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος Θ. Φιλιππόπουλος.

Το νεογνό δεν έχει αναπτύξει το ίδιο επίπεδο όρασης με τους ενήλικες όταν γεννιέται. Η όρασή του εξελίσσεται σταδιακά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Συνεπώς δεν είναι παράδοξο να μην αναγνωρίζει πρόσωπα, να μην έχει τη δυνατότητα να προσηλώνει και να μην μπορεί να παρακολουθεί αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια, αρκουδάκια) τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η ωρίμανση της όρασης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία σχετίζεται με δομικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο οφθαλμών, όσο και σε επίπεδο εγκεφάλου. Επίσης δεν είναι παράδοξο να παρατηρούνται μη συζυγείς (σύστοιχες) κινήσεις των οφθαλμών κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, οι οφθαλμοί δηλαδή να κινούνται προς τυχαίες κατευθύνσεις και να μην συνεργάζονται.

0 - 2 μηνών
Η κόρη του νεογνού αντιδρά σε φωτεινά ερεθίσματα. Η όρασή του είναι ακόμα πολύ αδύναμη και το βλέμμα του μωρού ενδέχεται να κινείται προς τυχαίες κατευθύνσεις, γιατί ακόμα δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί και τα δύο του μάτια ταυτόχρονα. 

2 -6 μηνών
Το μωρό μπορεί να εστιάζει και η όρασή του σε αυτή τη φάση του επιτρέπει να εστιάζει το βλέμμα του σε αντικείμενα και να παρακολουθεί με τα μάτια του την κίνηση αντικειμένων που του κινούν το ενδιαφέρον. Τα περισσότερα νεογνά φτάνουν σε αυτό το σημείο μέχρι τον δεύτερο ή τρίτο μήνα της ηλικίας τους. 

Στον 6ο μήνα
Παρατηρεί τα διάφορα αντικείμενα που το πλαισιώνουν και παράλληλα κάνει κινήσεις για να τα φτάσει. 

Μεταξύ 3ου και 5ου έτους
Η όραση του παιδιού αναπτύσσεται γρήγορα και συμμετρικά  με οπτική οξύτητα που φτάνει τα 5/10 υπό φυσιολογικές συνθήκες. 

Μετά τα πέντε έτη
Η οπτική οξύτητα του παιδιού βελτιώνεται ακόμα περισσότερο.

Έλεγχος της όρασης
Μέχρι την ηλικία των 12 ετών πολλά προβλήματα της όρασης, όπως η αμβλυωπία (βλέπε κεφάλαιο αμβλυωπίας) είναι δυνητικά αναστρέψιμα. Για το λόγο αυτό απαιτούνται τακτικές προληπτικές επισκέψεις στον γιατρό (παιδίατρο ή οφθαλμίατρο) για τον έλεγχο της σωστής ανάπτυξης του παιδιού. Η Αμερικάνικη Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής (US Preventive Services Task Force), συνιστά συνεπώς τον παρακάτω έλεγχο:

Νεογέννητα
Οι παιδίατροι θα πρέπει να εξετάζουν όλα τα νεογέννητα για οφθαλμικές λοιμώξεις , συγγενή καταρράκτη  ή συγγενές νεογνικό γλαύκωμα.

Ηλικία 6 μηνών
Στην ηλικία των 6 μηνών, ο παιδίατρος θα πρέπει να ελέγχει επιπλέον αν τα μάτια του μωρού είναι ευθυγραμμισμένα (βλέπε κεφάλαιο στραβισμού) και η όρασή του έχει την προβλεπόμενη ανάπτυξη. Η αξιολόγηση αυτή πρέπει να επαναλαμβάνεται σε όλες τις επακόλουθες τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο.

Ηλικία 3 με 4 ετών
Στην ηλικία αυτή οι οφθαλμίατροι θα πρέπει να ελέγχουν την οπτική οξύτητα και παράλληλα να διαπιστώνουν εάν υπάρχει αξιόλογο διαθλαστικό σφάλμα – μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός- (βλέπε κεφάλαιο διαθλαστικού σφάλματος) που να απαιτεί διόρθωση με γυαλιά. Ελέγχονται επίσης όλες οι άλλες ενδεχόμενες ανωμαλίες των ματιών.

Ηλικία 5 ετών και άνω
Η εξέταση της όρασης καλό είναι να επαναλαμβάνεται  μια φορά το χρόνο μέχρι την ενηλικίωση, ηλικία κατά την οποία τα διαθλαστικά σφάλματα συνήθως σταθεροποιούνται.

«Μαμά, τα βλέπω θολά»
Η τακτική παρακολούθηση της όρασης του παιδιού μας και οφθαλμολογική μέριμνα είναι απαραίτητη. Ενδιάμεσα όμως υπάρχουν σημεία τα οποία θα πρέπει να κινήσουν υποψίες και να μας οδηγήσουν στον οφθαλμίατρο.
1. Το παιδί τρίβει τα μάτια του συνεχώς.
2. Το παιδί παραπονείται για τσούξιμο και αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι που διαρκεί πάνω από 24 ώρες.
3. Το παιδί δακρύζει υπερβολικά, εμφανίζει οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων που δεν υποχωρεί, παρουσιάζει εκκρίσεις από τα μάτια ή παραπονείται για πόνο στην περιοχή των οφθαλμών.
4. Το παιδί εμφανίζει υπερβολική ευαισθησία στο φως.
5. Τα μάτια του δεν έχουν ταυτόχρονη κίνηση ή αλληθωρίζουν.
6. Το παιδί αντιδρά έντονα στην τυχαία ή ηθελημένη κάλυψη του ενός ματιού.
7. Το παιδί εμφανίζει πτώση των βλεφάρων.
8. Οι κόρες των ματιών του είναι άνισες μεταξύ τους.
9. Η κόρη του παιδιού εμφανίζει μια λευκή αντανάκλαση αντί της φυσιολογικής ερυθρής.
10.  Οποιοδήποτε τραύμα στα μάτια.
11.  Το παιδί παραπονείται ότι βλέπει τα πράγματα διπλά (διπλωπία).
12. Το παιδί δεν ξεχωρίζει τα χρώματα.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας