Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 15:42:16 +0300 «Κλειδί» ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη αποτελεί η ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία συνδέεται με τα αισθήματα της στοργής, υποστηρίζει τώρα νέα ελβετική μελέτη. Οξυτοκίνη και επιλόχεια κατάθλιψη

Οξυτοκίνη και επιλόχεια κατάθλιψη

Οξυτοκίνη και επιλόχεια κατάθλιψη 470 900
«Κλειδί» ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη αποτελεί η ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία συνδέεται με τα αισθήματα της στοργής, υποστηρίζει τώρα νέα ελβετική μελέτη.

Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας ανακάλυψαν ότι οι έγκυοι που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα οξυτοκίνης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Η επιλόχεια κατάθλιψη πλήττει περίπου μία στις πέντε μητέρες και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη γυναίκα όσο και στο βρέφος της. Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πολλά γύρω από τα αίτια της συγκεκριμένης κατάστασης. 

Οι ελβετοί επιστήμονες ανέλυσαν δείγμα αίματος 74 υγιών εγκύων. Είδαν ότι όσες από τις μέλλουσες μητέρες είχαν χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της κύησης αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης εντός των δύο πρώτων εβδομάδων από τον τοκετό.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Neuropsychopharmacology», τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη κατάσταση. 

«Από όσο γνωρίζουμε, πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των επιπέδων οξυτοκίνης και των συμπτωμάτων επιλόχειας κατάθλιψης στον άνθρωπο», τονίζουν οι ερευνητές. Εάν λοιπόν όλα αυτά ισχύουν, τότε η ενίσχυση της έκλυσης της ορμόνης αυτής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πιθανή "ασπίδα" για τον περιορισμό των επιπτώσεων της επιλόχειας κατάθλιψης στη σχέση μητέρας-παιδιού», καταλήγουν.

Πηγή: www.tovima.gr

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας