Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-08 16:41:36 +0300 Και ο μέλλων μπαμπάς περνάει τη δική του φάση αναμονής, χωρίς τον τοκετό. Όταν στην εγκυμοσύνη "ξεχνούν" τον μπαμπά

Όταν στην εγκυμοσύνη "ξεχνούν" τον μπαμπά

Όταν στην εγκυμοσύνη "ξεχνούν" τον μπαμπά 470 900
Άρθρο από Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Η εγκυμοσύνη στρέφει όλα τα φώτα προς την μέλλουσα μαμά ενώ ο μέλλων μπαμπάς μπαίνει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος από την σύντροφό του αλλά και από τον οικογενειακό και κοινωνικό κύκλο. Όμως οι ειδικοί εξηγούν ότι και ο μπαμπάς περνάε...

Πως νιώθει ο μέλλων μπαμπάς;
- Το γεγονός ότι όλη η προσοχή, το ενδιαφέρον και η φροντίδα στρέφεται στην γυναίκα του που εγκυμονεί, συχνά κάνει τον μέλλοντα μπαμπά να αισθάνεται παραγκωνισμένος. Ξαφνικά ο ρόλος του μέσα στο σπίτι είναι δευτερεύουσας σημασίας, «δεν ξέρει» τίποτα για το θέμα και η γνώμη του δεν μετράει.
- Η ζήλεια δεν λείπει από την γκάμα των συναισθημάτων που βιώνει ο μέλλων μπαμπάς όταν διαπιστώνει ότι η σύντροφός του δεν εκδηλώνει στη σχέση τους στοργή, τρυφερότητα και ενδιαφέρον όπως πριν.
-Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της εγκύου συχνά κάνουν τον μπαμπά να νιώθει αβοήθητος, ανίκανος να την χειριστεί. 
-Το άγχος για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και του τοκετού ή για την υγεία της μαμάς και του εμβρύου ταλαιπωρεί εξίσου και τον μέλλοντα μπαμπά. 
-Ο φόβος ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας περιόδου στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά του, είναι επίσης υπαρκτός και έντονος για κάθε μέλλοντα  μπαμπά. 
-Όλα τα παραπάνω συναισθήματα είναι απολύτως φυσιολογικά. Παρόλα αυτά όμως εξακολουθούν να θεωρούνται θέματα ταμπού, δεν συζητιούνται στην βάση που τους πρέπει (δηλαδή με σοβαρότητα) κάνοντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη για τον μέλλοντα μπαμπά.

Πώς μπορεί να βοηθηθεί ο μπαμπάς;
-Κάθε μωρό έχει δυο γονείς και είναι και οι δύο εξίσου απαραίτητοι στη ζωή του, από την σύλληψη μέχρι την ενηλικίωση. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για κάθε ζευγάρι είναι να νιώσουν πως είναι μαζί στη νέα φάση της ζωής τους και μοιράζονται (ο καθένας με τον τρόπο του) τη νέα κατάσταση με όλα τα θετικά και τα αρνητικά της. 
-Ο μπαμπάς πρέπει να ενθαρρύνεται να συζητάει για τα συναισθήματα, τις φοβίες, τις ανησυχίες και τα άγχη του και να έχει από τον περίγυρο την υποστήριξη που χρειάζεται. 
-Όταν ο μπαμπάς συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στην εγκυμοσύνη, πηγαίνει μαζί με τη γυναίκα του στον γυναικολόγο, παρίσταται στις συζητήσεις γύρω από την εγκυμοσύνη, συναποφασίζει για θέματα που αφορούν την εγκυμοσύνη, νιώθει καλύτερα και λύνει τις απορίες που ενδεχομένως του δημιουργούν φόβους και αγωνίες. 

Η σημασία της συμμετοχής του μπαμπά
- Όταν ο μέλλων μπαμπάς συμμετέχει ενεργά σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας, αλλά και μετά στή ζωη με το μωρό, αισθάνεται πιο δεμένος με τη γυναίκα του, ενώ αντλεί ικανοποίηση και αυτοεκτίμηση από την βοήθεια που της παρέχει στην κρίσιμη αυτή περίοδο της ζωής τους.
-Συναισθηματικά, ο μπαμπάς αρχίζει να νιώθει την ευτυχία όταν αγγίζει την κοιλιά της γυναίκας του, όταν αισθάνεται το μωρό να κλωτσάει αλλά και όταν μαζί με τη γυναίκα του κάνουν όνειρα και σχέδια για τη ζωή τους με το παιδί. 
παρουσία του μπαμπά στον τοκετό –εφόσον ο γιατρός το επιτρέπει-, του δίνει την ευκαιρία να πάρει ενεργά μέρος στη διαδικασία του τοκετού και να αντιμετωπίσει τους φόβους και τις αγωνίες του. Αν είναι αυτός που θα κόψει τον ομφάλιο λώρο, θα νιώσει ότι ελευθερώνει το μωρό και ουσιαστικά το βοηθά να αρχίσει τη ζωή του.
 
«Σύμφωνα με έρευνες, η ενασχόληση του πατέρα με το παιδί, από τις πρώτες ώρες της γέννησής του και στη διάρκεια της ανάπτυξής του, είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Το παιδί του οποίου ο πατέρας συμμετέχει ενεργά, γίνεται πιο κοινωνικό και πιο ικανό να αντιμετωπίσει στρεσογόνες καταστάσεις συγκριτικά με το παιδί του οποίου ο πατέρας δεν συμμετέχει σε ικανοποιητικό βαθμό. Επίσης, βρέθηκε πως όταν το παιδί έχει την ενεργή συμμετοχή του πατέρα του στο πρώτο εξάμηνο της ζωής του, έχει καλύτερη κινητική εξέλιξη».

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας