Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-14 12:50:49 +0300 Τα τεστ DNA απαντούν με σαφήνεια στα ερωτήματα συγγένειας και καταργούν τις πιο βασανιστικές αμφιβολίες. Όλη η αλήθεια για τα τεστ DNA

Όλη η αλήθεια για τα τεστ DNA

Όλη η αλήθεια για τα τεστ DNA 470 900
Άρθρο από Δρ. Έφη Καράντζαλη
Τα τεστ DNA απαντούν με σαφήνεια στα ερωτήματα συγγένειας και καταργούν τις πιο βασανιστικές αμφιβολίες.

Όλη η αλήθεια για το τεστ DNA από την Δρ Έφη Καράντζαλη, υπεύθυνη εργαστηρίου DNAlogy.

Στη σημερινή εποχή ολοένα και πληθαίνουν οι περιπτώσεις στις οποίες κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή ενός τεστ DNA (τεστ βιολογικής συγγένειας). Εκτός της προσωπικής ανάγκης ενός ατόμου να πιστοποιήσει ότι συνδέεται βιολογικά με άλλα άτομα (γονείς, παιδιά, θείους κτλ.), υπάρχουν και άλλα ζητήματα στα οποία ένα τέτοιο τεστ μπορεί να παρέχει επιτέλους λύσεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.  Μεγάλος αριθμός ζευγαριών καταφεύγει πλέον σε αυτή τη λύση για την απόκτηση παιδιού. Έχοντας βιώσει μεγάλη αγωνία για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας κι ακόμα και απογοήτευση πολλές φορές μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, οι γονείς θέλουν να έχουν στα χέρια τους την πιστοποίηση πως το  μωράκι τους προέρχεται από τα δικά τους γεννητικά κύτταρα (ωάριο και σπερματοζωάριο), αποκλείοντας την πιθανότητα λάθους κατά την εμφύτευση. Ένα τεστ DNA πατρότητας μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτή την αμφιβολία ή ακόμα και στην υποψία μίξης βρεφών στο μαιευτήριο.
Στην περίπτωση γέννησης παιδιού εκτός γάμου όπου θα πρέπει να γίνει αναγνώριση από τον πατέρα, το τεστ DNA πατρότητας μπορεί να απαλλάξει τα άτομα ακόμα κι από την παραμικρή αμφιβολία για το ποιός είναι ο γονέας του παιδιού. Επίσης, όταν υπάρχει έκδοση διαζυγίου όπου συχνά οι σχέσεις μεταξύ των μελών αλλά και οι υποχρεώσεις τους μεταβάλλονται, οι γονείς και ειδικότερα ο πατέρας πολλές φορές έχει την ανάγκη να σιγουρευτεί για την ύπαρξη βιολογικού δεσμού με το παιδί του.
Τα τεστ DNA πατρότητας / βιολογικής συγγένειας μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε περιπτώσεις κληρονομικών ζητημάτων, όταν εμφανίζονται δικαιούχοι που ισχυρίζονται την ύπαρξη βιολογικής συγγένειας. Ακόμα και απουσία του πατέρα όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τεστ πατρότητας, η εξέταση συγγενικών προσώπων μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη ή όχι βιολογικού δεσμού με το υπό αμφισβήτηση άτομο.
Ειδικότερα στην περίπτωση των αρσενικών ατόμων, μπορεί να πραγματοποιηθεί επιπλέον εξέταση του Υ χρωμοσώματος το οποίο κληρονομείται ολόκληρο από τον πατέρα στο γιό. Έτσι για παράδειγμα, σε μια οικογένεια ένα αρσενικό παιδί διαθέτει το ίδιο Υ χρωμόσωμα με τον πατέρα του, τους θείους/αρσενικά αδέρφια του πατέρα του, τον παππού του, τα αρσενικά αδέρφια του παππού του κ.ο.κ.
Η ταυτοποίηση των βιολογικών δεσμών μεταξύ των μελών μιας οικογένειας βοηθάει στην ομαλότερη συμβίωση των ατόμων και στην ανάπτυξη βαθύτερων και πιο ειλικρινών σχέσεων. Δίνει στα άτομα τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις καταβολές τους και προσφέρει επιπλέον σε προσωπικό επίπεδο πληροφορίες ιδιαίτερα χρήσιμες για την κληρονομικότητα σε ιατρικά ζητήματα.  Έτσι, τα άτομα να μπορούν να προφυλαχθούν ή και να αντιμετωπίσουν καλύτερα ιατρικά περιστατικά που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Ο γενετικός μας κώδικας είναι το πρόγραμμα που εκτελεί ο οργανισμός προκειμένου να μας κάνει αυτό που είμαστε κι αυτόν τον κώδικα μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Είτε πρόκειται για προσωπική/ιατρική χρήση είτε για ταυτοποίηση βιολογικών δεσμών με άλλα άτομα, το τεστ DNA αποτελεί ένα σημαντικό όπλο της σύγχρονης επιστήμης για την εξακρίβωση της αλήθειας.

Τεστ DNA πραγματοποιούνται από την:
DNAlogy
Βουλιαγμένης 98, Γλυφάδα
Τηλ: (+30)210 9650370
www.dnalogy.eu

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας