Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-05-30 12:16:13 +0300 Η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό και οι εξετάσεις που προβλέπονται. Οι πρώτες εξετάσεις της εγκυμοσύνης

Οι πρώτες εξετάσεις της εγκυμοσύνης

Οι πρώτες εξετάσεις της εγκυμοσύνης 470 900
Οι πρώτες εξετάσεις της εγκυμοσύνης δίνουν στον γιατρό σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξή της.

Η ομάδα αίματος και ο παράγων Ρέζους


Θα εξακριβωθεί η ομάδα αίματος της εγκύου (Ο, Α, Β, και ΑΒ) και ο παράγων Ρέζους σε περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση αίματος κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Η παρουσία μιας ειδικής πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια σημαίνει θετικό Ρέζους, ενώ η απουσία της σημαίνει αρνητικό Ρέζους. Αν η έγκυος έχει αρνητικό Ρέζους και ο σύντροφός της θετικό, τότε απαιτείται ειδική παρακολούθηση.


Τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης


Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν σίδηρο και μεταφέρουν οξυγόνο. Αν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλά, τότε έχετε αναιμία. Ο γιατρός θα συστήσει  διαιτολόγιο  με τροφές που περιέχουν σίδηρο και θα συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδηρούχων σκευασμάτων.


Ερυθρά


Με τη συγκεκριμένη εξέταση διαπιστώνεται αν υπάρχουν αντισώματα της ερυθράς. Αν δεν υπάρχει ανοσία τότε η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει την επαφή με άτομα που έχουν ερυθρά. Αν κολλήσει  τον ιό στο πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης, το έμβρυο κινδυνεύει να προσβληθεί από τύφλωση, κώφωση και καρδιακά προβλήματα.


Ηπατίτιδα Β


Θα διαγνωστεί αν η έγκυος είναι φορέας αυτού του ιού. Εάν είναι, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο και να βλάψει σοβαρά το συκώτι του. Τα έμβρυα που διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο εμβολιάζονται με αντισώματα αμέσως μόλις γεννηθούν.


Σύφιλη


Το σεξουαλικά μεταδιδόμενο αυτό νόσημα είναι σπάνιο σήμερα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει γενετικές βλάβες στο έμβρυο.


Τοξοπλάσμωση


Πρόκειται για μία λοίμωξη που προκαλείται από παράσιτο που ζει στις ακαθαρσίες της γάτας ή σε μισοψημένο κρέας. Μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του εμβρύου ή να προκαλέσει αποβολή και πρόωρο τοκετό.


Ιός HIV


Διαπιστώνεται αν η έγκυος έχει μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

 

Εξετάσεις ούρων


Οι εξετάσεις ούρων ελέγχουν τα παρακάτω: 

Σάκχαρο
Αν εντοπιστεί σάκχαρο στα ούρα σε δύο συνεχόμενες εξετάσεις, αυτό είναι ένδειξη διαβήτη και θα ζητηθεί ειδική εξέταση αίματος για να ελεγχθούν οι τιμές της γλυκόζης στο αίμα.

Λεύκωμα
Υψηλό ποσοστό λευκώματος στα ούρα είναι ένδειξη προεκλαμψίας ή λοίμωξης των νεφρών.

Κετόνες
Η παρουσία της κετόνης στα ούρα υποδεικνύει διαταραχές στο μεταβολικό σύστημα και αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Είναι η αιτία για τους λεγόμενους κακοήθεις εμετούς (υπερέμεση) στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που απαιτούν άμεση περίθαλψη.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας