Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-04-19 10:43:47 +0300 Σύμφωνα με μελέτες, η σωματική δραστηριότητα μπορεί όχι μόνο να αλλάξει τις νοητικές λειτουργίες και τις ιδιότητες του σπέρματος, αλλά και να επηρεάσει τις νοητικές λειτουργίες των απογόνων. Οι γυμνασμένοι μπαμπάδες κάνουν πιο έξυπνα παιδιά;

Οι γυμνασμένοι μπαμπάδες κάνουν πιο έξυπνα παιδιά;

Οι γυμνασμένοι μπαμπάδες κάνουν πιο έξυπνα παιδιά; 470 900
Σύμφωνα με μελέτες, η σωματική δραστηριότητα μπορεί όχι μόνο να αλλάξει τις νοητικές λειτουργίες και τις ιδιότητες του σπέρματος, αλλά και να επηρεάσει τις νοητικές λειτουργίες των απογόνων.

Πολλές φορές οι γονείς υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τούς μοιάζουν, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά! Τί συμβαίνει όμως στ’ αλήθεια; Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Γερμανία, υποδεικνύει ότι υπάρχει η πιθανότητα οι γυμνασμένοι μπαμπάδες κατά τη σύλληψη να κάνουν πιο έξυπνα παιδιά!

Η συναρπαστική έρευνα που έλαβε χώρα στο Göttingen της Γερμανίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί κάποια από τα νοητικά πλεονεκτήματα που απέκτησε ο πατέρας από τη σωματική δραστηριότητα να περάσουν στους απογόνους του. Αυτό ισχύει ακομή και αν ο πατέρας ξεκίνησε να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του και όχι νωρίτερα!

Η γυμναστική βοηθάει τη νοητική λειτουργία

Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η άθληση μπορεί να ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του ιππόκαμπου, ενός σημαντικού τμήματος του εγκεφάλου, το οποίο έχει άμεση σχέση με τη μνήμη και τη μάθηση. Με λίγα λόγια, όσο ισχυρότερη είναι η σύνδεση των νευρώνων, τόσο πιο δυνατή είναι η νοητική ικανότητα.

Μελέτες δείχνουν επίσης, ότι η άσκηση, αλλά και ο υγιεινός τρόπος ζωής γενικότερα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων και ότι οι αλλαγές αυτές μπορούν να μεταφερθούν στα παιδιά. Παρόλα αυτά, δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα εάν οι διαρθρωτικές αλλαγές του εγκεφάλου, που προκαλούνται από την άθληση, θα μπορούσαν να περάσουν στις επόμενες γενιές.

Οι γυμνασμένοι μπαμπάδες και η σύλληψη

Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών του Göttingen της Γερμανίας συγκέντρωσαν μια μεγάλη ομάδα γενετικά όμοιων αρσενικών ποντικών. Αν και στην αρχή, οι ποντικοί ήταν γενετικά ίδιοι, στην πορεία παρουσίασαν διαφορές στο σώμα και στη συμπεριφορά, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα του τρόπου ζωής τους.

Τα ποντίκια μεγάλωσαν σε καθιστικό περιβάλλον, αλλά μόλις έφθασαν στην ενηλικίωση, οι μισοί από αυτούς μεταφέρθηκαν σε κλουβιά εξοπλισμένα με τροχούς κίνησης. Μετά από 10 εβδομάδες, οι επιστήμονες εξέτασαν τον εγκέφαλό τους και διαπίστωσαν, όπως αναμενόταν, ότι αυτοί οι ποντικοί είχαν αναπτύξει ισχυρότερες νευρωνικές συνδέσεις, σε σχέση με τους ποντικούς που έκαναν καθιστική ζωή.

Πιο ενδιαφέρον όμως, είναι το γεγονός ότι, όταν κάποια από τα αθλούμενα αρσενικά ποντίκια ζευγάρωσαν με θηλυκά, τα οποία δεν είχαν γυμναστεί, τα νεογνά τους γεννήθηκαν με εγκεφάλους που από την αρχή έδειξαν ισχυρότερες νευρωνικές συνδέσεις στον ιππόκαμπο απ’ ότι οι εγκέφαλοι των μωρών που γεννήθηκαν από τους πατέρες που δεν αθλούνταν.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Τα ευρήματα λοιπόν δείχνουν ότι η σωματική άσκηση μιας γενιάς μπορεί να έχει αντίκτυπο στους εγκεφάλους και στη σκέψη της επόμενης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο André Fischer, καθηγητής στο Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports.

Φυσικά, αυτή η μελέτη αφορούσε ποντίκια και δεν έχει ακόμη αποδειχτεί αν οι ίδιες διαδικασίες ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Πηγή: The New York Times

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας