Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2019-12-12 13:17:28 +0200 Η περιποίηση των δοντιών από το Α στο Ω. Οδοντιατρικό πρόγραμμα πρόληψης

Οδοντιατρικό πρόγραμμα πρόληψης

Οδοντιατρικό πρόγραμμα πρόληψης 470 900
Πότε γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο, τι περιλαμβάνει ο έλεγχος του γιατρού, πώς συνεχίζεται και πώς ενισχύεται από την περιποίηση στο σπίτι. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για γερά δοντάκια.

Η  πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον Παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται στην ηλικία του 1 έτους. Στην ηλικία αυτή δίνονται οι πρώτες οδηγίες στους γονείς και εξηγούνται τα προληπτικά μέτρα κατά της τερηδόνας και των άλλων νοσημάτων του στόματος. Την πρώτη αυτή επίσκεψη ακολουθούν επισκέψεις στο ιατρείο μία φορά το χρόνο αρχικά, μέχρι την ηλικία των 3 ετών, και μετά κάθε εξάμηνο μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού. Στη διάρκεια των περιοδικών αυτών επισκέψεων εφαρμόζεται το προληπτικό πρόγραμμα που περιγράφεται στη συνέχεια και αντιμετωπίζονται πιθανά οδοντιατρικά και ορθοδοντικά προβλήματα των δοντιών και του στόματος γενικότερα. Η σωστή υγεία του στόματος του παιδιού εξαρτάται επομένως από δύο βασικούς παράγοντες: την επίσκεψη στον οδοντίατρο και την σωστή περιποίηση στο σπίτι. Για το λόγο αυτό, πρέπει να ακολουθούμε το ακόλουθο αναλυτικό οδοντιατρικό προληπτικό πρόγραμμα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

0 – 2 ετών
Επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο
-Ενημερωνόμαστε από τον παιδοδοντίατρο για την ανατολή των δοντιών, την διατροφή και την υγιεινή του παιδικού στόματος, στην πρώτη επίσκεψη στην ηλικία του 1 έτους.
Περιποίηση στο σπίτι
-Καθαρίζουμε καθημερινά τα δόντια του μωρού αρχικά με μία γάζα καλά βρεγμένη και αργότερα με βρεφική οδοντόβουρτσα.
-Χρησιμοποιούμε βρεφική οδοντόκρεμα με 500 ppm φθορίου
-Μετά την ηλικία των 6 μηνών, δεν δίνουμε στο παιδί να πίνει το γάλα του με το μπιμπερό κατά τη διάρκεια του ύπνου στο κρεβάτι, γιατί μπορεί να πάθει το «σύνδρομο του μπιμπερό».
-Ελέγχουμε τις τροφές που καταναλώνει το παιδί φροντίζοντας να μην περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. 

2 ετών – 6 ετών
Επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο
-Ο Παιδοδοντίατρος ενημερώνει τόσο εμάς όσο και το ίδιο το παιδί για τη σωστή στοματική υγιεινή του και εξηγεί ξανά το σωστό βούρτσισμα.
-Ο Παιδοδοντίατρος μας δίνει οδηγίες για τη σωστή διατροφή του παιδιού.
-Μας ενημερώνει για το κάθε πότε (6 ή 12 μήνες) πρέπει να γίνεται η επίσκεψη για τον καθαρισμό και την τοπική φθορίωση, ανάλογα με την κατάσταση του στόματος του παιδιού.
Περιποίηση στο σπίτι
-Καθαρίζουμε τα δόντια του παιδιού 2-3 φορές καθημερινά με ειδική οδοντόβουρτσα και φθοριούχο παιδική οδοντόκρεμα με τουλάχιστον 1000 ppm φθορίου.
-Στην ηλικία των 2 ετών διακόπτουμε τη χρήση του μπιμπερό και δίνουμε στο παιδί να πίνει το γάλα του με το ποτήρι.
-Στην ηλικία των 4 ετών φροντίζουμε να διακοπούν οι έξεις του θηλασμού πιπίλας ή δακτύλου
-Μεταξύ των γευμάτων, προσέχουμε το παιδί να μην τρώει πολλές ζαχαρούχες τροφές.
-Μετά από σύσταση του οδοντιάτρου μπορεί να γίνει χρήση ενός δισκίου 0,25 mg φθορίου καθημερινά, μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες τερηδονισμού.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας