Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-15 16:31:41 +0200 Η ανάπτυξη τον πρώτο χρόνο. Οδηγός ανάπτυξης μόνο για γονείς

Οδηγός ανάπτυξης μόνο για γονείς

Οδηγός ανάπτυξης μόνο για γονείς 470 900
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε ως γονείς για την ανάπτυξη του παιδιού τον πρώτο χρόνο.

Ο πρώτος χρόνος της ζωής του παιδιού είναι καθοριστικός για την μελλοντική σωστή ανάπτυξή του. Το μωρό μεγαλώνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και γι'αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεχής παρακολούθηση από τους γονείς των βημάτων που διαμορφώνουν τη σωματική και ψυχοδιανοητική του ανάπτυξη. Στην προσπάθειά του το παιδί να γνωρίσει το γύρω περιβάλλον, μαζεύει εμπειρίες και πληροφορίες και σιγά σιγά  καταλαβαίνει τη χρησιμότητα ή την ανάγκη κάθε καινούργιας συνήθειας στη ζωή του –πότε πεινάει, πότε θέλει να παίξει, πότε αισθάνεται την ανάγκη για στοργή και προστασία από τους γονείς του. Το κάθε παιδί ακολουθεί τη δική του πορεία ανάπτυξης, κατάκτησης ικανοτήτων και στόχων του, που καθορίζεται από την προσωπικότητά του. Μπορεί το παιδί σας να εκδηλώνει εξωστρεφή συμπεριφορά και γι' αυτό να μη διστάζει να δοκιμάζει τις αισθήσεις του και να τολμά ή να είναι κοινωνικό, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη ανάπτυξη της ομιλίας του. Γι' αυτό είναι ανώφελη η σύγκριση με άλλα συνομήλικά του.

Κοιτάξτε με, μεγαλώνω!
O ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού παρουσιάζει διαβαθμίσεις, δεν είναι πάντα σταθερός. Μπορεί να ξεκινήσει με μια γρήγορη και εξελικτική πορεία σωματικής ανάπτυξης και απόκτησης ικανοτήτων, την οποία μπορεί να διαδεχθεί μια περίοδος αργής εξέλιξης. Κάτι που παρατηρείται επίσης είναι ότι την άνοιξη η ανάπτυξη του παιδιού είναι γρηγορότερη από ό,τι τους χειμερινούς μήνες του χρόνου.

Σημασία έχει το βάρος
Μετά την κύηση, το μωρό εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς κυρίως τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Στην ανάπτυξη τους τα φυσιολογικά παιδιά ισχύει ότι διπλασιάζουν το βάρος τους στον 4ο - 5ο μήνα και το τριπλασιάζουν όταν χρονίσουν. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τον πρώτο χρόνο της ανάπτυξης του παιδιού ουσιαστική προσοχή πρέπει να δοθεί στην παρακολούθηση της αύξησης του βάρους και όχι του ύψους του. Αυτό συμβαίνει γιατί η αυξητική καμπύλη του μήκους είναι σταθερότερη της αυξητικής καμπύλης του βάρους κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ανάπτυξης και εξατομικεύεται περισσότερο από τον τρίτο χρόνο. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, το ύψος και το βάρος πρέπει να βρίσκονται σε μια σχετική αναλογία. Ο παιδίατρος σημειώνει τις προόδους του παιδιού στο βιβλιάριο υγείας του, πάνω στο διάγραμμα με τις φυσιολογικές καμπύλες ανάπτυξης, διαμορφώνοντας τη δική του καμπύλη αύξησης. Συνήθως το νεογέννητο μωρό χάνει περίπου το 10% του αρχικού του βάρους, τις πρώτες 10 ημέρες της ζωής του, εξέλιξη φυσιολογική που δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς. Το ύψος και το βάρος του παιδιού συνδέονται, σε μεγάλο βαθμό, με κληρονομικούς παράγοντες.

Η σημασία της διατροφής
Καταλυτικός είναι και ο ρόλος της διατροφής του παιδιού στην ανάπτυξή του, από την οποία εξαρτάται το κατά πόσο θα αξιοποιηθούν τα γενετικά χαρακτηριστικά του οργανισμού. Άλλος παράγοντας που επηρεάζει το βάρος του μωρού είναι η ίδια η ιδιοσυγκρασία του. Το «νευρικό» και αεικίνητο μωρό, που συνήθως κοιμάται λιγότερο, είναι πιο ελαφρύ από ένα πιο ήρεμο μωρό που απολαμβάνει περισσότερες ώρες ύπνου. Το υπέρβαρο μωρό, όσο γλυκιά και τρυφερή εικόνα μπορεί να δίνει, δεν είναι το απόλυτα υγιές μωρό. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, ο αριθμός και το μέγεθος των λιποκυττάρων, στοιχεία που συνδέονται με την παχυσαρκία σε ενήλικα άτομα, διαμορφώνονται πολύ νωρίς στη ζωή του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν το περιττό λίπος του μωρού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μελλοντική κατάσταση της υγείας του ως ενηλίκου.

Ο έλεγχος της ανάπτυξης
Ο έλεγχος της ανάπτυξης του παιδιού είναι εξαιρετικής σημασίας. Στοχεύει στην έγκαιρη πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση και θεραπεία τυχόν προβλημάτων, που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατά, μπορεί όμως να επιβαρύνουν μελλοντικά την υγεία του. Εκείνο που εσείς, η μητέρα, πρέπει να προσέξετε, ειδικά τους πρώτους μήνες, είναι η βαθμιαία αύξηση του βάρους του παιδιού. Ελέγχετε λοιπόν αν παίρνει βάρος κανονικά, κάθε μήνα στην αρχή και κάθε δίμηνο αργότερα. Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του παιδιάτρου σας και μην ανησυχείτε αν το βάρος του δεν αυξάνεται συνεχώς με τον συνήθη ρυθμό. Μικρές μεταβολές και αυξομειώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού σας είναι φαινόμενο συνηθισμένο που δεν πρέπει να σας προβληματίζει. Αν το μωρό σας δίνει την εικόνα ενός ευτυχισμένου παιδιού που αναπτύσσεται σιγά σιγά, μπορείτε να αραιώσετε τη συχνότητα που μετράτε το βάρος του, προσέχοντας πάντα τη διατροφή του.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας