Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-02 16:54:32 +0200 Ένα νεογέννητο μωράκι είναι 74%…νερό, ενώ ένα ανθρώπινο έμβρυο περισσότερο από 80%! Νερό, το πολύτιμο

Νερό, το πολύτιμο

Νερό, το πολύτιμο 470 900
Ένα νεογέννητο μωράκι είναι 74%…νερό, ενώ ένα ανθρώπινο έμβρυο περισσότερο από 80%!

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ

Σε έναν μέσο ενήλικα το ποσοστό φτάνει το 55-75% που σημαίνει ότι καταλαμβάνει τα 2/3 του συνολικού βάρους του ανθρώπινου σώματος. Το νερό λοιπόν είναι ζωή! Οι ειδικοί το θεωρούν το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο μετά το οξυγόνο, ενώ δικαίως έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο δώρο της φύσης στην ανθρωπότητα.
Από τη Χριστίνα Χρυσανθοπούλου

Νερό και υγεία 
Δεν έχει γεύση, οσμή, ούτε χρώμα. Παρόλο που…δεν του φαίνεται όμως, είναι καθοριστικό όχι μόνο για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση, αλλά και για την ίδια την επιβίωση κάθε ζωντανού οργανισμού. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθετε κατάπτωση και αδιαθεσία χωρίς να υπάρχουν παθογενή αίτια σκεφτείτε: Πόσο νερό ήπιατε τις τελευταίες ώρες; Μήπως η απάντηση είναι ελάχιστο έως καθόλου; Πιθανόν, αφού από τις πατούσες, με την αναπνοή, την εφίδρωση και φυσικά την ούρηση, το σώμα χάνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες νερού. Η απώλειά του επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και το σώμα καταπονείται προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα με ανεπαρκές νερό. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φαγητό για περισσότερο από δυο μήνες, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με το πολύτιμο υγρό. Ο οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει την έλλειψή του για περισσότερο από λίγες μόνο μέρες!
Εκτός από το ότι βοηθάει στην χώνεψη και την απορρόφηση του φαγητού, το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και την κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, ορμόνες, αντισώματα και οξυγόνο στα κύτταρα και απομακρύνει από τον οργανισμό τις τοξίνες, τις άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες. Επιπλέον, προστατεύει από τραύματα και φθορές τις αρθρώσεις, τους ιστούς και τα ζωτικά όργανα, όπως το νωτιαίο μυελό.  Αντίθετα, η έλλειψη του, η παρατεταμένη δηλαδή αφυδάτωση, μπορεί να είναι η αιτία για εκδηλώσεις άσθματος, αλλεργιών, ενώ συνδέεται με ημικρανίες, πονοκεφάλους, υπέρταση και ατονία των μυών. Δείτε με ποιο τρόπο όλες οι λειτουργίες του οργανισμού εξαρτώνται από το νερό και θα καταλάβετε πως υγεία και καλή φυσική κατάσταση χωρίς αυτό…δεν γίνεται!
 
Νεφρά
Τα νεφρά χρειάζονται νερό μέσα στο οποίο θα διαλύσουν και στη συνέχεια θα αποβάλλουν την ουρία, το ουρικό και το γαλακτικό οξύ. Όταν δεν διαθέτουν επαρκές νερό για αυτή τη διαδικασία, οι περιττές και επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες δεν απομακρύνονται παρά συσσωρεύονται στα νεφρά και σταδιακά τα καταστρέφουν!
Κλειδώσεις
Οι ιστοί των χόνδρων που υπάρχουν στα άκρα των οστών και ανάμεσα στους σπονδύλους, συγκρατούν πολύ νερό που λειτουργεί ως λιπαντικό ώστε οι δυο επιφάνειες να γλιστρούν ελεύθερα και η μεταξύ τους τριβή να είναι ασήμαντη, διευκολύνοντας την κίνηση και προστατεύοντας από τραυματισμούς. Στην αντίθετη περίπτωση, οι σπόνδυλοι φθείρονται προκαλώντας έντονους πόνους. Σύμφωνα μάλιστα με τους γιατρούς οι πόνοι από ρευματισμούς μειώνονται σταδιακά με την αύξηση της κατανάλωσης νερού.
Εγκέφαλος
Αν και το βάρος του εγκεφάλου είναι το 1/50ο του συνολικού βάρους του ανθρώπινου σώματος, χρησιμοποιεί μεγάλο ποσοστό των αποθεμάτων νερού στο σώμα, εφόσον ο εγκεφαλικός ιστός αποτελείται από νερό κατά το 85%!. Η αφυδάτωση κάνει τον εγκέφαλο να υπολειτουργεί, προκαλεί ημικρανίες, ενώ συνδέεται και με περιπτώσεις κατάθλιψης, παρατεταμένου αισθήματος κούρασης και κατάπτωσης. Μην ξεχνάτε επίσης ότι η αφυδάτωση δημιουργεί στρες, ενώ το στρες προκαλεί επιπλέον αφυδάτωση!
Νερό και δίαιτα   
Όσο εξοντωτική και αν είναι η δίαιτα που έχετε επιλέξει, όσο και αν λιμοκτονείτε μένοντας μακριά από το ψυγείο και τις κάθε είδους παχυντικές τροφές, μην περιμένετε αποτελέσματα αν δε πίνετε παράλληλα πολύ, πολύ νερό. Δείτε γιατί: δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, ούτε χοληστερόλη, επομένως πίνοντας επαρκείς ποσότητες όχι μόνο ξεγελάτε τη πείνα σας, αλλά επιπλέον εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Εκτός αυτού ενεργοποιώντας τη λειτουργία των νεφρών, το νερό βοηθά σημαντικά στο μεταβολισμό του συσσωρευμένου λίπους, τη μείωση της συγκράτησης υγρών και τη διαδικασία της χώνεψης.


Νερό VS άλλων ποτών
Αν νομίζετε ότι πίνοντας χυμούς, καφέ και αναψυκτικά έχετε κάνει το χρέος σας στον οργανισμό προσφέροντάς του το νερό που χρειάζεται, κάνετε λάθος!. Αντίθετα όλα αυτά τα υγρά περιέχουν ανθυγιεινές ουσίες που όχι μόνο δεν αναπληρώνουν την έλλειψη νερού στο σώμα αλλά δρουν ενάντια καταργώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Όσα περιέχουν καφεΐνη δρουν ως διουρητικά, απομακρύνοντας από τον οργανισμό τις ποσότητες νερού που έχει αποθηκεύσει. Τα αναψυκτικά περιέχουν φώσφορο που μπορεί να προκαλέσει μείωση των αποθεμάτων ασβεστίου των οστών. Η σόδα περιέχει νάτριο και οι χυμοί φρούτων πολλή ζάχαρη, ουσίες που βλάπτουν σημαντικά το πάγκρεας.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;
Ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου οχτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ η ποσότητα πρέπει να αυξάνεται όταν ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός. Για τους αθλητές και όσους γυμνάζονται συστηματικά οι απαιτήσεις του οργανισμού σε νερό είναι μεγαλύτερες. Φροντίστε ωστόσο να μην το παρακάνετε πίνοντας όλο το απαιτούμενο νερό μέσα σε λίγες ώρες αλλά να το διανέμετε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο οργανισμός μπορεί να διαχειριστεί ομαλά και φυσιολογικά μέχρι τέσσερα ποτήρια την ώρα.
Μην ξεχνάτε ότι όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, μπαίνει στη διαδικασία συγκράτησης των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού που θα του χρειαστούν για τις διάφορες λειτουργίες. Ουσιαστικά δηλαδή αποταμιεύει για λογαριασμό σας το πολύτιμο νερό το οποίο στη συνέχεια το διανέμει…βάσει προτεραιοτήτων. Τα σημάδια ενός αφυδατωμένου οργανισμού είναι πόνοι στις αρθρώσεις, το στομάχι, τη μέση και τη πλάτη, χαμηλή ενεργητικότητα του σώματος, ελλιπής  προσανατολισμός και αδυναμία συγκέντρωσης. Μην περιμένετε να νιώσετε το στόμα σας εντελώς στεγνό για να πιείτε νερό. Η ξηρότητά του είναι ένδειξη ακραίας και οριακής κατάστασης αφυδάτωσης, το τελευταίο δηλαδή σημάδι που στέλνει ο οργανισμός για να σας δείξει ότι το έχει ανάγκη!


•    Όσο παράξενο και αν ακούγεται, για να αναπνεύσετε χρειάζεστε νερό αφού οι πνεύμονες πρέπει να υγρανθούν προκειμένου να δεχθούν το οξυγόνο και να αποβάλουν το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στον αέρα. 

•    Στην αρχαία Ρώμη το νερό θεωρούνταν τόσο σημαντικό με αποτέλεσμα η ρύπανσή του να αντιμετωπίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα!

•    Μόλις 2% έλλειψης νερού στο σώμα είναι αρκετό ώστε η μνήμη σας να υπολειτουργεί και να δυσκολεύεστε να κάνετε ακόμη και απλές μαθηματικές πράξεις! 

•    Έρευνες έδειξαν ότι πίνοντας 5 ποτήρια νερό την ημέρα μειώνετε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέως εντέρου κατά 45%, της ουροδόχου κύστης κατά 50% και του μαστού κατά 79%!

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας