Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-16 15:40:18 +0300 Το φθινόπωρο σηματοδοτεί μια νέα αρχή για όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ας προετοιμαστούμε κατάλληλα! Νέα σχολική χρονιά

Νέα σχολική χρονιά

Νέα σχολική χρονιά 470 900
Άρθρο από Ανδρονίκη Αναστασίου
Το φθινόπωρο σηματοδοτεί μια νέα αρχή για όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ας προετοιμαστούμε κατάλληλα!

Η έναρξη των σχολείων είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους μαθητές και ιδιαίτερα γι αυτούς που θα το επισκεφθούν για πρώτη φορά. Πρώτο και κύριο μέλημα σας θα πρέπει να είναι το να μην του μεταδώσετε το δικό σας άγχος και τις ανησυχίες. Μια επίσκεψη στον χώρο του σχολείου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών ή ακόμη και να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την δασκάλα για μια πρώτη γνωριμία, θα βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή του παιδιού. Είναι πολύ βοηθητικό να επιλέξει και να αγοράσει ο ίδιος ο μαθητής τα απαραίτητα είδη για το σχολέιο π.χ. την τσάντα, τα μολύβια και τα τετράδια που του αρέσουν.

Προετοιμάστε ψυχολογικά το παιδάκι σας για το σχολείο και κάντε αυτή τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ευχάριστη για όλη την οικογένεια. Κάντε το παιδί να αγαπά το σχολείο και μιλήστε του με όμορφα λόγια για τους δασκάλους του, το χώρο και τα άλλα παιδιά. Ωστόσο, αν παρά την προετοιμασία, ξεσπάσει σε κλάματα καθησυχάστε το και μείνετε μαζί του για λίγη ώρα μέχρι να ηρεμήσει. Αν δείτε ότι τα κλάματα συνεχίζουν ή ακόμη γίνονται πιο έντονα αποχωρίστε διακριτικά δίνοντας του την υπόσχεση ότι θα το πάρετε μία συγκεκριμένη ώρα (στην οποία θα πρέπει να είστε απόλυτα συνεπείς). Υποστηρίξτε τα παιδιά σας, όποια και αν είναι η ηλικία τους και δώστε τους την αίσθηση της ασφάλειας, της αγάπης και της πίστης σας στις ικανότητές τους!

Το φθινόπωρο μαζί με τη σχολική χρονιά ξεκινούν και οι ιώσεις. Οι ιώσεις, οι γρίπες και τα κρυολογήματα είναι κομμάτι της ζωής των παιδιών, ειδικά όταν ξεκινάει η σχολική χρονιά. Για ένα κοινό κρυολόγημα ενοχοποιούνται πολλοί και διαφορετικοί ιοί. Οι ιώσεις μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μία παιδική ίωση εκδηλώνεται με πονόλαιμο, βήχα, συνάχι και μέτριο πυρετό. Τα έντονα συμπτώματα διαρκούν περίπου τρεις μέρες και μετά αρχίζουν να υποχωρούν.
Οι παιδικές ιώσεις ταλαιπωρούν τα παιδάκια, διαρκούν λίγες μέρες και δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν τις παιδικές ιώσεις ούτε μειώνουν τη διάρκειά τους. Όταν το παιδί που έχει μία παιδική ίωση δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας η αντιμετώπιση είναι εύκολη: Ανάπαυση, χορήγηση αντιπυρετικών, αύξηση της υγρασίας του περιβάλλοντος και χλιαρά ντουζάκια εφόσον το παιδάκι έχει πυρετό. Αν βήχει πρέπει να του μάθετε να βάζει μπροστά το χεράκι του ώστε να μην "κολλήσει" και τα άλλα παιδάκια. Όταν ο βήχας είναι επίμονος και ο πυρετός δεν υποχωρεί, είναι καλό να επισκεφτείτε έναν παιδίατρο γιατί ίσως ένας βήχας εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο. Επιπλέον οι γονείς δεν πρέπει να ζητούν από τον παιδίατρο, μέσω τηλεφώνου τη χορήγηση μίας συνταγής για την αντιμετώπιση μιάς παιδικής ίωσης. Πολλές φορές τα παιδιά είναι μισοάρρωστα και οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα να τα στείλουν ή όχι στο σχολείο. Επίσης κάποιες φορές τα παιδιά βαριούνται να πάνε στο σχολείο και προφασίζονται ότι δεν νιώθουν καλά. Ψυχολογήστε το παιδάκι σας και σιγά σιγά θα μάθετε να ξεχωρίζετε την αλήθεια από την υπερβολή. Τέλος, αν σας προβληματίζουν κάποια συμπτώματα, ρωτήστε τον παιδίατρο ώστε να είστε σίγουροι αν πρέπει ή όχι να στείλετε το παιδί σας στο σχολείο. 

Ασπίδα προστασίας της υγείας των παιδιών είναι η σωστή και η υγιεινή διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες και βιταμίνη C, η οποία ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σύμμαχοι της υγείας και βοηθούν στη γρήγορη ανάρρωση του παιδιού. Γι αυτό οι γονείς πρέπει να βάλουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή διατροφή των παιδιών.
Πολύ σημαντικό ρόλο  στη υγεία και την άμυνα του οργανισμού των παιδιών έχει η  γυμναστική. Με την άσκηση ενισχύεται η φυσική αντοχή των παιδιών και τονώνονται οι οργανικές λειτουργίες.
Ο αερισμός των χώρων τόσο του σπιτιού όσο και της σχολικής αίθουσας είναι απαραίτητος επειδή βοηθάει στην καταπολέμηση των μικροβίων και κατά συνέπεια και των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Ακόμη κι αν κάνει κρύο πρέπει νʼανοίγονται καθημερινά τα παράθυρα αφού πρώτα πάρετε τα παιδιά  από το δωμάτιο που αερίζετε. Μία ακόμη ασπίδα υγείας είναι το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών. Το πλύσιμο των χεριών είναι μία καλή συνήθεια και τα παιδιά πρέπει να τη μάθουν από μικρά ώστε να γίνει τρόπος ζωής. 

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας