Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-12-15 14:01:58 +0200 Single parenting: 10 τρόποι για να μειώσετε το άγχος σας

Single parenting: 10 τρόποι για να μειώσετε το άγχος σας

Single parenting: 10 τρόποι για να μειώσετε το άγχος σας 470 900
Ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών όλο και πληθαίνει τα τελευταία χρόνια.

 

Ο αριθμός των μονογονεϊκών οικογενειών όλο και πληθαίνει τα τελευταία χρόνια. Είτε η μονογονεϊκή οικογένεια συνδέεται με την απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου, είτε με το διαζύγιο του ζευγαριού, είτε από επιλογή, τα επίπεδα στρες που βιώνουν οι μόνοι γονείς είναι πολύ έντονα και είναι πιο πιθανό να χρειάζονται βοήθεια από ότι μία οικογένεια που δύο ενήλικες μοιράζονται τις ευθύνες της οικογένειας.

 

 

Δείτε παρακάτω 10 τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να μειώσετε το άγχος σας.  

 

  • Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό σύστημα 

Όσο και να θέλετε να προσπαθήσετε να τα καταφέρετε όλα μόνοι σας αυτό θα είναι αδύνατο. Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβετε. Ζητήστε βοήθεια από φίλους, συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, αναζητήστε ομάδες μονογονεικών οικογενειών ή υποστηρικτικές δομές. 

 

  • Φτιάξτε μια ξεκάθαρη ρουτίνα 

Συγκεκριμένες ώρες φαγητού, συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκούρασης, συγκεκριμένη ώρα για ύπνο. Όσο πιο συστηματική είναι η  καθημερινότητά σας, τόσο περισσότερη ασφάλεια θα αισθάνεται το παιδί σας και τόσο περισσότερο στον έλεγχο θα αισθάνεστε εσείς. 

 

  • Να είστε συνεπείς με την πειθαρχία 

Τα παιδιά διαπρέπουν, όταν γνωρίζουν ποιες συμπεριφορές να περιμένουν από το περιβάλλον τους και ποιοι είναι οι κανόνες σε κάθε χώρο. Παραμένετε συνεπείς σε αυτές τις αρχές. Παράλληλα, αν το παιδί σας μοιράζει το χρόνο του και με άλλους σημαντικούς ενήλικες, φροντίστε να επικοινωνήσετε τους κανόνες επικοινωνίας και συμπεριφοράς.

 

  • Απαντήστε στις ερωτήσεις με ειλικρίνεια 

Είναι πολύ πιθανό, το παιδί σας να θέλει να μάθει τι συμβαίνει με τον/την σύντροφό σας και ποια είναι η κατάστασή σας αυτή τη στιγμή. Απαντήστε με ειλικρίνεια αλλά και έχοντας στο μυαλό σας την ηλικία του παιδιού σας. Μιλήστε χρησιμοποιώντας απλές λέξεις, που θα μπορεί να καταλάβει. 

 

  • Μιλήστε στα παιδιά σαν να είναι παιδιά 

Με την απουσία του/της συντρόφου στην οικογένεια, είναι πολύ πιθανό να στραφείτε στα παιδιά σας για υποστήριξει. Όμως τα παιδιά δεν μπορούν να πάρουν αυτό το ρόλο, ούτε και πρέπει. Επικοινωνήστε με άλλους ενήλικες ή συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό, αν το κρίνετε απαραίτητο. 

 

  • Αφαιρέστε την ενοχή από το λεξικό σας 

Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται ενοχές για όσα πιστεύουν, πως δεν κάνουν σωστά και για όσα πιστεύουν πως θα έπρεπε, να κάνουν για τα παιδιά τους. Επικεντρωθείτε στο πως θα φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας. Αν αισθάνεστε άσχημα, επειδή το μωρό σας, μεγαλώνει μόνο με εσάς, ζητήστε υποστήριξη.

 

  • Βρείτε λίγο χρόνο για το παιδί σας 

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις, τη δουλειά και τις ανάγκες του σπιτιού, βρείτε λίγο χρόνο για το παιδί σας. Στην τελική, αυτή είναι και η ουσία του να είσαι γονιός, να δείχνεις την αγάπη σου στο παιδί σου. Τα υπόλοιπα, ας περιμένουν για λίγο. 

 

  • Περάστε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας 

Λίγος ως και ελάχιστος, όμως απόλυτα σημαντικός. Το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα ζεστό μπάνιο, μία μικρή κουβέντα με έναν φίλο στο τηλέφωνο, μπορούν να σας βοηθήσουν να γεμίσετε ξανά μπαταρίες και να μπορέσετε να συνεχίσετε το δύσκολο έργο σας. 

 

  • Διατηρείστε μία θετική σκέψη 

Οι δυσκολίες της ζωής είναι πολύ πραγματικές και είναι πιθανόν να απογοητευτείτε. Φροντίστε να εξηγήσετε στο παιδί σας, πως δεν ευθύνεται για τις δοκιμασίες που συναντάτε και πως όλα αυτά είναι παροδικά. Καλύτερες μέρες έρχονται. 

 

source: Parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας