Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2017-09-07 10:32:11 +0300 Ο ερχομός του παιδιού μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στις φιλίες των γονιών Μπορούν οι φιλίες των γονιών να επιβιώσουν μετά τον ερχομό του παιδιού;

Μπορούν οι φιλίες των γονιών να επιβιώσουν μετά τον ερχομό του παιδιού;

Μπορούν οι φιλίες των γονιών να επιβιώσουν μετά τον ερχομό του παιδιού; 470 900
Όταν γίνεις γονιός, χρειάζεσαι γύρω σου φίλους για να μοιραστείς αυτή την εμπειρία. Πόσο όμως μπορούν να επιβιώσουν οι φιλίες από τον τυφώνα του παιδιού;

Στην πιο προκλητική περίοδο της ζωής μας, είναι σημαντικό να έχουμε γύρω μας ανθρώπους για να μας βοηθήσουν και να μας ακούσουν. Πολύ σημαντικοί βέβαια είναι και οι φίλοι που είχαμε πριν γίνουμε γονείς. Ωστόσο, το παιδί χρειάζεται πολύ χρόνο και ενέργεια μέσα στη μέρα και πολλές φορές οι φιλίες δοκιμάζονται σε αυτή τη νέα συνθήκη. Το περιοδικό Child έκανε μια online έρευνα σε σχεδόν 1.000 μαμάδες και μπαμπάδες για να δει πώς ο ερχομός του παιδιού αλλάζει τα δεδομένα στις φιλίες των γονιών.

Ο Περιορισμός του Χρόνου

Αν και το 69% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ικανοποιημένες από τις φιλίες τους πριν κάνουν παιδί, μόλις το 54% ένιωθαν ικανοποιημένες μετά το παιδί. Για τους άντρες, το ποσοστό ικανοποίησης έπεσε από το 67% στο 57%. Και ο λόγος είναι ο χρόνος που αφιερώνουν στους φίλους τους. Πριν κάνουν παιδί, οι άντρες περνούσαν 16 ώρες την εβδομάδα με τους φίλους τους και οι γυναίκες 14, ενώ μετά το παιδί οι ώρες αυτές μειώθηκαν στις 14 και 5 αντίστοιχα. "Σε περιόδους άγχους, οι φίλοι είναι οι πρώτοι που βάζουμε σε αναμονή", λένε οι ειδικοί.

Η Αλλαγή στις Προτεραιότητες

Πολύ σημαντικός παράγοντας που διαταράσσει τις σχέσεις του γονέα με τους παραδοσιακούς φίλους του είναι και η αλλαγή στις προτεραιότητες. "Οι ανύπαντροι φίλοι μου ξαφνικά έχασαν το ενδιαφέρον τους για μένα μόλις έκανα παιδί. Έγινα οικογενειάρχης στα μάτια τους και σπάνια με παίρνανε τηλέφωνο. Μάλλον υπέθεσαν πως δεν θα είχα πια χρόνο να τους συναντήσω", λέει ο Στιβ, 41 ετών.

Το ίδιο περίπου λέει και η Τζάνετ, 41 ετών. "Όταν γέννησα το γιο μου, οι ανύπαντρες φίλες μου σταμάτησαν να έρχονται σπίτι. Θεώρησαν ότι δεν θα έχουμε πλέον τα ίδια ενδιαφέροντα". Σταδιακά βέβαια η Τζάνετ έκανε φιλίες με άλλους γονείς.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι λογικό οι άλλοι άνθρωποι να μην δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τους γονείς για κάθε μικρό βήμα ανάπτυξης του παιδιού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κρατάμε επαφή μαζί τους για να μας θυμίζουν ότι είμαστε γενικότερα άνθρωποι με ενδιαφέροντα, όχι μόνο γονείς.

Τι Χρειάζεσαι από τους Φίλους Σου

Το να διατηρήσεις τους παλιούς σου φίλους αφού θα έχεις γεννήσει είναι δύσκολο, καθώς πολλές φορές αλλάζει αυτό που χρειαζόμαστε από τους φίλους μας. Τουλάχιστον αυτό απάντησαν οι γυναίκες στην έρευνα. Πριν κάνουν παιδιά, το 90% των γυναικών ζητούσαν να διασκεδάσουν με τους φίλους τους. Ωστόσο, μόλις έκαναν οικογένεια, ο αριθμός αυτός έπεσε στο 50% των γυναικών. Οι περισσότερες (56%) απάντησαν πως χρειάζονται οι φίλοι τους να είναι καλοί ακροατές.

Σε Ποιον Στρέφεσαι για Υποστήριξη

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας προέκυψε όταν οι γονείς ρωτήθηκαν σε ποιον στρέφονται για υποστήριξη σε μια δύσκολη στιγμή. Αν και οι περισσότεροι απάντησαν πως προτιμούσαν να βασίζονται στο σύντροφό τους, τελικά προέκυψε πως οι γυναίκες προσπερνούν τους άντρες τους και στρέφονται κυρίως στους φίλους για συμπαράσταση. Το 32% των γυναικών αναφέρουν πως οι φίλες τους καταλαβαίνουν καλύτερα την αγωνία τους και το 22% προτιμά να στρέφετε σε εκείνες για συναισθηματική υποστήριξη.

Η Μόλυ, 29 ετών και μητέρα ενός δίχρονου, αναφέρει: "Μέχρι να έρθει ο σύζυγος στο σπίτι το βράδυ, η ώρα έχει περάσει, είμαστε και οι δύο κουρασμένοι, και δεν είναι ιδανική στιγμή για σοβαρές συζητήσεις".

Μελέτες άλλωστε έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι γενικότερα, άντρες και γυναίκες, απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες όταν θέλουν να μιλήσουν. Οι γυναίκες ακούν και δίνουν συναισθηματική υποστήριξη σε μια δύσκολη κατάσταση, ενώ οι άντρες τείνουν να προσφέρουν άμεσες λύσεις χωρίς να αναλύουν ιδιαίτερα το πρόβλημα.

Βγαίνοντας με Φίλους

Η βόλτα με φίλους γίνεται συχνά οικογενειακή υπόθεση για τους σημερινούς γονείς, καθώς 38% των γυναικών και 23% των αντρών ανέφεραν πώς συχνά πάνε σε σπίτια φίλων μαζί με τα παιδιά τους.

Ωστόσο, όταν ρωτιούνται για βόλτα με ανύπαντρους φίλους, το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο. "Οι περισσότερες φίλες μου δεν έχουν παιδιά", λέει η Φάρελ. "Άν και δεν μου είπαν ποτέ να μην φέρω την κόρη μου όταν βγαίνουμε έξω, υπέθεσα ότι δεν θα ήθελαν να κάνουν παρέα με ένα δίχρονο που κλαίει συνέχεια". Από τότε που γέννησε, η Φάρελ κάνει περισσότερη παρέα με την αδερφή της που έχει επίσης παιδιά. "Είναι πιο εύκολο να οργανώνουμε τις βόλτες μας, όπως για παράδειγμα στο πάρκο. Επίσης, τα μεγαλύτερα παιδιά προσέχουν την μικρή μου όσο παίζουμε, και είμαι κι εγώ πιο ήρεμη να απολαύσω τη βόλτα μου".

Η γνώμη των ειδικών πάντως είναι πως οι γονείς θα πρέπει να κάνουν παρέα και με ανθρώπους που δεν έχουν παιδιά. Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο να βρουν κοινές ώρες και σημεία επαφής, ωστόσο σταδιακά θα τα καταφέρουν. Άλλωστε και οι ανύπαντροι φίλοι αρχικά ίσως νιώσουν παραμελημένοι από τους γονείς, όμως θα καταλάβουν σιγά σιγά πως απλά οι φίλοι τους άλλαξαν προτεραιότητες.

Τι Μαθαίνει το Παιδί από τις Φιλίες των Γονιών

Παρά τη δυσκολία να κρατήσουν μια φιλία, οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν πως τα παιδιά τους παίρνουν θετικά μηνύματα όταν τους βλέπουν με φίλους. Το 71% των γυναικών και το 64% των αντρών απάντησαν πως οι γονείς που έχουν φίλους μαθαίνουν στα παιδιά τους να γίνονται κοινωνικά.

Ειδικά στην εποχή μας, όπου πολλές οικογένειες έχουν ένα ή δύο παιδιά, οι φίλοι των γονιών λειτουργούν ως μέλη της ευρύτερης οικογένειας για τα παιδιά, κάποιοι έμπιστοι ενήλικες που τους αγαπούν και τους φροντίζουν. Τα παιδιά επίσης χαίρονται όταν ξέρουν πως οι γονείς τους διασκεδάζουν και απολαμβάνουν να μην βρίσκονται συνεχώς στο κέντρο της προσοχής για τη μαμά και το μπαμπά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία

Κάποια επιπλέον ενδιαφέρονται στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:

Το 53% των γονιών που δήλωσαν δυσαρεστημένοι από τις φιλίες τους αισθάνθηκαν πως αναγκάστηκαν να διαλέξουν ανάμεσα στην οικογένεια και τους φίλους τους λόγω περιορισμένου χρόνου. Μόλις το 14% όσων δήλωσαν ευχαριστημένοι αισθάνθηκαν αυτή την πίεση.

Το 82% των γυναικών και το 68% των αντρών είπαν πως οι περισσότεροι φίλοι τους έχουν επίσης παιδιά.

Ένας άντρας έχει κατά μέσο όρο 6 φίλους, ενώ μια γυναίκα 4.

2 προς 1 είναι η αναλογία γυναικών προς άντρες που δήλωσαν πως τα παιδιά τους είναι το κύριο θέμα συζήτησης με τους φίλους τους.

Το 58% των γυναικών και το 49% των αντρών είπαν πως είναι σημαντικό οι φίλοι να αγαπούν τα παιδιά τους.

Πηγή: www.parents.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας