Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-11-23 13:10:43 +0200 Αυτές τις μέρες, πολλά παιδιά υποφέρουν από αλλεργίες ή και άσθμα. Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι η πρώιμη έκθεση σε γάτες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του άσθματος παιδικής ηλικίας. Μπορεί η πρόωρη έκθεση σε γάτες να αποτρέψει το παιδικό άσθμα;

Μπορεί η πρόωρη έκθεση σε γάτες να αποτρέψει το παιδικό άσθμα;

Μπορεί η πρόωρη έκθεση σε γάτες να αποτρέψει το παιδικό άσθμα; 470 900
Αυτές τις μέρες, πολλά παιδιά υποφέρουν από αλλεργίες ή και άσθμα. Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι η πρώιμη έκθεση σε γάτες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του άσθματος παιδικής ηλικίας

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC), περίπου ένα στα οκτώ παιδιά παρουσιάζουν παιδικό άσθμα. Δεν υπάρχουν γνωστοί καθοριστικοί παράγοντες πίσω από αυτά τα ποσοστά, αν και οι παιδικές αλλεργίες και το άσθμα τείνουν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. 

Γάτες και παιδικό άσθμα

Ερευνητές από το Κέντρο Παιδικής Έρευνας στη Δανία, πιστεύουν πως η έκθεση σε γάτες μπορεί να εξουδετερώσει την επίδραση ενός γονιδίου, το οποίο έχει την ικανότητα, όταν ενεργοποιηθεί, να διπλασιάσει το ποσοστό κινδύνου άσθματος στα παιδιά. 

Οι ερευνητές εξέτασαν 377 παιδιά της Δανίας των οποίων οι μητέρες είχαν άσθμα. Κοίταξαν τα γενετικά χαρακτηριστικά τόσο των μητέρων όσο και των παιδιών, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν. Αυτό που ανακάλυψαν τους εξέπληξε, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Hans Bisgaard, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής του Κέντρου. Αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που είχαν μια παραλλαγή του γονιδίου 17q21 ή ΤΤ και είχαν εκτεθεί σε γάτες παρουσίασαν μείωση του κινδύνου ανάπτυξης άσθματος. 

Με λίγα λόγια, το να υπάρχει μια γάτα κοντά στο μωρό απέτρεπε την ενεργοποίηση αυτής της γονιδιακής παραλλαγής και του γονιδίου αυτού που αποτελεί βασικό παράγοντα της ανάπτυξης παιδικού άσθματος.Ο Bisgaard υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι αναγκαστικά είδηση για τη θεραπεία του άσθματος, αλλά δείχνει ότι τα γονίδια που μας προδιαθέτουν σε συγκεκριμένες ασθένειες επηρεάζονται πράγματι από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. 

Σχεδόν ένα στα τρία από τα παιδιά που μελετήθηκαν έφεραν την παραλλαγή του γονιδίου TT και αυτό δεν εξαρτιόταν από το αν η μητέρα τους είχε άσθμα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι γάτες δεν βοηθούσαν μόνο στην προστασία από το άσθμα, αλλά και την πνευμονία και τη βρογχίτιδα. Και οι τρεις αυτές συνθήκες συνδέονται με το γονίδιο 17q21. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την επίδραση που θα μπορούσε να έχουν οι σκύλοι, αλλά δε φάνηκε να υπάρχει διαφορά στα ποσοστά άσθματος.

Τι ακριβώς έχουν οι γάτες που τις κάνει να διαφέρουν; Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν, αλλά πιστεύουν ότι αξίζει να διερευνηθεί, καθώς αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ στην πρόληψη του άσθματος στα παιδιά. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Jakob Stokholm, πιστεύει ότι ίσως να οφείλονται στα βακτηρίδια που έχουν οι γάτες, ή ακόμη στους μύκητες ή τους ιούς που φέρνουν στο σπίτι και στον τρόπο που αυτοί με τη σειρά τους επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ο Stokholm αναφέρει ότι θα συνεχίσει την έρευνα, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ανακάλυψη στη μείωση των ποσοστών παιδικού άσθματος.

Πηγή: mothering.com

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας