Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-11-09 10:30:39 +0200 Ο Γ. Θεοφάνους μάς μιλά για το «Μουσικό Εργαστηράκι» που δημιούργησε με αφορμή την αγάπη του για παιδιά αλλά και για την μουσική Μουσικό ταξίδι με τον Γ. Θεοφάνους

Μουσικό ταξίδι με τον Γ. Θεοφάνους

Μουσικό ταξίδι με τον Γ. Θεοφάνους 470 900
Ο Γ. Θεοφάνους δημιουργεί ένα χώρο δημιουργικής απασχόλησης, το «Μουσικό Εργαστηράκι», όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τον ρυθμό από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους.


Το μουσικό ταξίδι ξεκινά ...   


Πώς ξεκίνησε η ιδέα για να δημιουργηθεί «το Μουσικό Εργαστηράκι»;
Το Μουσικό Εργαστηράκι ήταν μια ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό κατά τη διάρκεια των περσινών καλοκαιρινών διακοπών που έκανα με την οικογένεια μου. Σκέφτηκα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει  ένας χώρος πραγματικής δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά όπου να μπορούν να συμμετέχουν από τους πρώτους μήνες της ζωής τους και να έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τον ρυθμό. Εξάλλου, ο ρυθμός είναι σαν τον παλμό μας: δεν σταματάει ποτέ! Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Μουσικό Εργαστηράκι και σιγά σιγά πήρε σάρκα και οστά στη Γλυφάδα.

Ποιό ήταν το κίνητρο για τον Γιώργο Θεοφάνους να ανοίξει ένα εργαστήρι μουσικής για παιδιά;
Πρώτα από όλα είναι η μεγάλη αγάπη που έχω στα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και αυτό από μόνο του αποτελεί κίνητρο για ένα τέτοιο εργαστήρι. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες αλλά όλοι εμείς οι γονείς πρέπει να θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και είμαι πολύ ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση που έχει το Εργαστηράκι μας στους γονείς από πολλές περιοχές.

To «Μουσικό Εργαστηράκι» ανοίγει τις πόρτες του ακόμα και στα μωρά. Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής από τόσο μικρή ηλικία;
Μα τα έμβρυα – και αυτό είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά –«ακούνε» ήδη κατα τη διάρκεια της κύησης, οπότε είναι γεγονός ότι μπορούν να αντιλαμβάνονται τον ρυθμό (που είναι η αρχή της μουσικής) από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Πιστεύω λοιπόν ότι οι επιλεγμένοι μουσικολόγοι, παιδοψυχολόγοι, παιδαγωγοί, μουσικοθεραπευτές που έχουμε επιλέξει για το Εργαστηράκι είναι οι καταλληλότεροι γι’ αυτή τη δουλειά.

Προσκεκλημένες  είναι και οι μέλλουσες μαμάδες με ειδικά μαθήματα yoga. Πόση ώρα διαρκεί το μάθημα. Είναι παρόντες και οι μπαμπάδες;
Φυσικά και είναι πολύ όμορφο να βλέπεις μέλλουσες μαμάδες σε μια αίθουσα και δίπλα να απασχολούνται δημιουργικά τα μεγαλύτερα παιδιά τους! Το μάθημα της yoga διαρκεί μία ώρα και φυσικά αν θέλουν μπορούν να είναι παρόντες και οι μπαμπάδες, αλλά αυτό προς το παρόν δεν συμβαίνει...

Σε τι τμήματα χωρίζονται τα παιδιά;  Κάθε πότε γίνονται τα μαθήματα;
Τα παιδιά χωρίζονται σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες. Τα ημιτονάκια είναι παιδιά 2 -3 ετών, τα ντοράκια είναι παιδιά 3 -4 ετών, τα μιφάκια είναι 5 -6 και τα σολάκια είναι 7 – 8. Κάθε ηλικιακή ομάδα ασχολείται με τη μουσική φυσικά, αλλά με διαφορετικούς τρόπους μια και τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους αντιλαμβάνονται διαφορετικά πράγματα. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη σε γκρουπ από τις πέντε μέχρι τις οκτώ το απόγευμα αλλά συνεχώς δημιουργούνται και νέα τμήματα για να ικανοποιήσουμε όλα τα παιδιά.

Εγγραφές γίνονται όλο το χρόνο;
Ανοίξαμε σχεδόν στο τέλος της σεζόν, οπότε θέλουμε να μας γνωρίσουν ολοένα και περισσότεροι γονείς. Θα είμαστε ανοιχτά μέχρι τις 15 Ιουλίου και μπορούν φυσικά να γίνονται εγγραφές σε όλο αυτό το διάστημα. Απο Σεπτέμβριο το Εργαστηράκι θα λειτουργεί και στα βόρεια προάστια, στην Κηφισιά σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο.

Τα παιδιά εκτός από την μουσική έρχονται και κοντά στη φύση με την πρωτότυπη «καλλιέργεια μετά μουσικής». Πείτε μας μερικά λόγια γι αυτό τον κήπο.
Είναι ένας μικρός κήπος που είναι ουσιαστικά προέκταση της τάξης και στον οποίο τα παιδιά παρακολουθούν  τα φυτά και τα λουλούδια που τα ίδια έχουν φυτέψει, να μεγαλώνουν γρηγορότερα μαζί με το μάθημα μουσικής που γίνεται στο χώρο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις αυτό το θέαμα και τα παιδιά ενθουσιάζονται πολύ!
 
Οι πρώτοι μαθητές στο «Μουσικό Εργαστηράκι» θα είναι τα παιδιά σας;
Τα παιδιά μου είναι ήδη μαθητές στο Εργαστηράκι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Ο μεγαλύτερός μου γιος, ο Άγγελος κάνει μαθήματα ντραμς ενώ τα μικρά, ο Μάνος και η Ειρήνη-Ευγενία είναι στα ντοράκια και στα μιφάκια αντίστοιχα. Σιγά σιγά θα έρθει και η μικρή Κύρα!

O Πικάσο είπε «Κάθε παιδί είναι ένας καλλιτέχνης». Πώς κατά την γνώμη σας  οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους;
Όταν ένας γονιός αντιλαμβάνεται το ταλέντο του παιδιού του οφείλει να το βοηθήσει να το καλλιεργήσει και να μην φοβηθεί «επειδή το παιδί ασχολείται με διαφορετικά πράγματα». Το εργαστηράκι είναι ένας χώρος που μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα ένα παιδί να καλλιεργήσει το ταλέντο του. Ακόμα βοηθά και τα παιδιά που δεν έχουν κλίση στη μουσική. Στην ουσία τα εισάγει στον κόσμο της μουσικής μια και όλα γύρω μας έχουν μουσική!

Κληρονομείται το μουσικό ταλέντο ή μπορεί να το καλλιεργήσει ακόμα και ένα παιδί χωρίς «μουσικά γονίδια»;
Συμβαίνουν και τα δυο. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να λέει ότι «το παιδί του Θεοφάνους θα γίνει μουσικός». Έχουμε πολλά πραδείγματα παιδιών μεγάλων καλλιτεχνών που δεν κατάφεραν να κάνουν καριέρα όσο κι αν το προσπάθησαν. Και αντίθετα βλέπουμε παιδιά χωρίς καμιά «μουσική καταγωγή» να διαπρέπουν. Είμαι σαφώς υπέρ της άποψης ότι το ταλέντο καλλιεργείται.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας