Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2023-04-21 14:11:37 +0300 Τα μωρά θυμούνται τις μουσικές μελωδίες που άκουγαν στην κοιλιά της μαμάς τους. Τα βρέφη έχουν μουσική μνήμη

Τα βρέφη έχουν μουσική μνήμη

Τα βρέφη έχουν μουσική μνήμη 470 900
Τα μωρά θυμούνται τις μουσικές μελωδίες που άκουγαν στην κοιλιά της μαμάς τους.

Γάλλοι μελετητές του Πανεπιστημίου Descartes, έδωσαν στις εγκύους μητέρες να ακούν μια συγκεκριμένη μουσική για 3 ολόκληρες εβδομάδες πριν τον τοκετό. Μετά την γέννηση οι ερευνητές έβαλαν στα μωρά να ακούσουν την ίδια μελωδία συγκρίνοντάς τη με μια μουσική που δεν είχαν ξανάκούσει . Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι παλμοί της καρδιάς των βρεφών επιβραδύνθηκαν κατά 12 κτύπους το λεπτό όταν άκουσαν τη «γνώριμη» μελωδία, έναντι επιβράδυνσης κατά πέντε ή έξι χτύπους στο άκουσμα της άγνωστης μελωδίας. 
Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα νεογέννητα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και ανταποκρίνονται περισσότερο στις μελωδίες που άκουγε η μητέρα τους.


Η γαλλίδα ερευνήτρια  Granier-Deferre αναφέρει: «Όταν τα έμβρυα είναι αρκετά μεγάλα για να ακούνε σχετικά καλά, περίπου τέσσερις με πέντε εβδομάδες πριν από τη γέννα, θα αρχίσουν να εκτίθενται σε όλων των ειδών τους ήχους του μητρικού περιβάλλοντος. Αν οι μητέρες θέλουν να ενθαρρύνουν το μουσικό αισθητήριο των παιδιών τους, μπορούν να αρχίσουν αμέσως μετά τη γέννηση, όταν πια είναι σε θέση να δουν τι ευχαριστεί και τι δυσαρεστεί το παιδί, κάτι που ποτέ δεν θα το ξέρουν από τη συμπεριφορά ενός εμβρύου». Πρόσθεσε δε ότι οι μητέρες πιθανώς να προξενήσουν κάποια αθέλητη βλάβη, αν ακουμπούν στην κοιλιά τους συσκευές που παίζουν μουσική για να ακούει το έμβρυό τους. «Αυτό το είδος ερεθίσματος μπορεί να αποβεί επιβλαβές για το εμβρυικό αυτί, αν η μουσική είναι πολύ δυνατή ή κρατήσει πολλή ώρα ή η εκπομπή της γίνει σε πολύ πρόωρη φάση κατά την ανάπτυξη του εσωτερικού αυτιού του εμβρύου. Αν, πάλι, η μητέρα θέλει να τραγουδάει στο μωρό της, κανένα πρόβλημα. Το μητρικό τραγούδι αποτελεί ένα θαυμάσιο μέρος του φυσικού ηχητικού περιβάλλοντος»

Πηγή: www.dailymail.co.uk

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας