Δερβενακίων 8, 172 35, Δάφνη, Αττική, Ελλάδα
Babyspace Greece
info@babyspace.gr 210 9287300
2015-10-19 15:56:52 +0300 Ψείρες: πού ζουν, ποιούς προσβάλλουν και πώς τις αντιμετωπίζουμε. Μήπως ξύνει το κεφάλι του;

Μήπως ξύνει το κεφάλι του;

Μήπως ξύνει το κεφάλι του; 470 900
Ψείρες: πού ζουν, ποιούς προσβάλλουν και πώς τις αντιμετωπίζουμε.
Είναι μικρά άπτερα έντομα με μέγεθος όσο ένα σουσάμι (2-4mm) και το χρώμα τους κυμαίνεται από το χρώμα της άμμου έως σχεδόν μαύρο χρώμα. Τα αυγά τους, οι κόνιδες είναι πολύ μικρότερες (1mm) , είναι λευκές , μοιάζουν με πιτυρίδα και προσκολλούνται στις ρίζες των μαλλιών.

ΠΟΥ ΖΟΥΝ
Πίσω από τα αυτιά, κατά μήκος της γραμμής που αρχίζουν τα μαλλιά και στο λαιμό. Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν μακριά από το ανθρώπινο σώμα για πάνω από λίγα λεπτά της ώρας.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ
Οι ψείρες δεν πηδούν αλλά μεταδίδονται εύκολα από άτομο σε άτομο με την άμεση επαφή (κεφάλι με κεφάλι) ή σπανιότερα με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων (κασκόλ, καπέλα, χτένες, κορδέλες, ζακέτες κ.α.)

ΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ
Μπορούν να προσβάλλουν τον καθένα ανεξάρτητα από την προσωπική του υγιεινή ή τον τύπο των μαλλιών του.
Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά ηλικίας 2-12. Στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς, τις παιδικές χαρές, τις κατασκηνώσεις και όπου υπάρχει συνωστισμός παιδιών, οι ψείρες εμφανίζονται συχνότερα.
Τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα έχει ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η έντονη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει ψείρες, εξετάστε το κεφάλι του κάτω από δυνατό φωτισμό. Στα μολυσμένα παιδιά μπορεί να δούμε ψείρες να σέρνονται στο τριχωτό της κεφαλής ή και ακίνητες ασπριδερές κόνιδες, στέρεα κολλημένες στις τρίχες συνήθως κοντά στη βάση τους. Χτενίστε τα μαλλιά του παιδιού τμηματικά, από το δέρμα της κεφαλής μέχρι τις άκρες χρησιμοποιώντας το ειδικό χτενάκι (καλύτερα να είναι βρεγμένα) και ύστερα εξετάστε προσεκτικά τη χτένα για ψείρες ή κόνιδες.

Σχόλια

Neutral avatar

Σχετικά άρθρα


Οι υποστηρικτές μας